VOĐENJE KROZ IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA

15.06.2019., 13:00

KROZ IZLOŽBE U KULTURNOM CENTRU BEOGRADA VODI KATARINA KOSTANDINOVIĆ, istoričarka umetnosti
Subota, 15. jun u 13.00

Okupljanje u Likovnoj galeriji
Knez Mihailova 6

Lana Stojićević SUNNY SIDE
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Polazišnu tačku za istraživanje izložbe Sunny Side Lana Stojićević je pronašla u inovativno izgrađenom bazenu hotela Zora u Primoštenu. Hotel koji je danas privatiziran i preuređen, izgrađen je 1969. prema projektu Lovre Perkovića. Inspirisana činjenicom da je na turističkoj reklami iz 1971. dokumentovan slavni gost hotela Orson Vels, umetnica gradi narativ o asocijativnoj futurističkoj kupoli bazena.
Minimalnim intervencijama modernistička kupola je izmeštena u svet naučno-fantastičnih filmova šezdesetih. Tako bazen postaje svemirski brod, a slogan „Dođite i vidite istinu”, kojim je Jugoslavija u skladu s politikama nesvrstanosti pozivala inozemne goste da dožive sunčanu stranu socijalizma, postaje slogan Sunny Side misije.

Betina fotografija godine 2019
Galerija Artget, Trg republike 5/I

Na šesnaesti konkurs Betina fotografija godine 2019 pristigla su 294 rada 79 autora iz 8 zemalja. Stručni žiri u sastavu Milena Marjanović, istoričarka umetnosti, Nenad Petrović, fotograf i Imre Sabo, fotograf, odabrao je 44 fotografije koje će biti izložene u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda , u periodu od 6. do 27. juna 2019.Betina fotografija godine je jedini međunarodni konkurs profesionalne fotografije u regionu koji uživa visok kredibilitet u struci i u javnosti, doprinosi popularizaciji medijske fotografije, saradnji profesionalaca i međusobnom razumevanju.

GAMES AND POLITICS (IGRE I POLITIKA)
Trg republike 5/-1, Galerija Podroom
U saradnji sa Gete Institutom 06. juna 2019. u Galeriji Podroom otvara se interaktivna izložba video-igara Games and Politics (Igre i politika). Ova izložba je ujedno i uvodna manifestacija u okviru novog programskog težišta Gete Instituta, a to je digitalni svet uopšte – naročito video-igre i gejming, kao i njihova društvena uloga i značaj. Na izložbi Games and Politics posetioci će imati priliku da se upoznaju sa 18 video-igara, od toga 16 u celovitoj verziji i 2 u verziji let’s play. One će im ponuditi iskustva koja će ih sigurno podstaći na razmišljanje o ulozi video-igara u savremenom svetu. Pored samih igara, izložba obuhvata i dva dokumentarna filma na ovu temu. Izložene igre bave se problemima poput kritike medija, migracija, odnosa moći, uloga polova i militarizma, prilazeći im s umetničkog stanovišta. Više o izložbi vidite ovde.

Loading...