ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

15.06.2019., 13:00

КРОЗ ИЗЛОЖБЕ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА ВОДИ КАТАРИНА КОСТАНДИНОВИЋ, историчарка уметности
Субота, 15. јун у 13.00

Окупљање у Ликовној галерији
Кнез Михаилова 6

Лана Стојићевић SUNNY SIDE
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
Полазишну тачку за истраживање изложбе Sunny Side Лана Стојићевић је пронашла у иновативно изграђеном базену хотела Зора у Примоштену. Хотел који је данас приватизиран и преуређен, изграђен је 1969. према пројекту Ловре Перковића. Инспирисана чињеницом да је на туристичкој реклами из 1971. документован славни гост хотела Орсон Велс, уметница гради наратив о асоцијативној футуристичкој куполи базена.
Минималним интервенцијама модернистичка купола је измештена у свет научно-фантастичних филмова шездесетих. Тако базен постаје свемирски брод, а слоган „Дођите и видите истину”, којим је Југославија у складу с политикама несврстаности позивала иноземне госте да доживе сунчану страну социјализма, постаје слоган Sunny Side мисије.

Бетина фотографија године 2019
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

На шеснаести конкурс Бетина фотографија године 2019 пристигла су 294 рада 79 аутора из 8 земаља. Стручни жири у саставу Милена Марјановић, историчарка уметности, Ненад Петровић, фотограф и Имре Сабо, фотограф, одабрао је 44 фотографије које ће бити изложене у Галерији Артгет Културног центра Београда , у периоду од 6. до 27. јуна 2019.Бетина фотографија године је једини међународни конкурс професионалне фотографије у региону који ужива висок кредибилитет у струци и у јавности, доприноси популаризацији медијске фотографије, сарадњи професионалаца и међусобном разумевању.

GAMES AND POLITICS (ИГРЕ И ПОЛИТИКА)
Трг републике 5/-1, Галерија Podroom
У сарадњи са Гете Институтом 06. јуна 2019. у Галерији Podroom отвара се интерактивна изложба видео-игара Games and Politics (Игре и политика). Ова изложба је уједно и уводна манифестација у оквиру новог програмског тежишта Гете Института, а то је дигитални свет уопште – нарочито видео-игре и гејминг, као и њихова друштвена улога и значај. На изложби Games and Politics посетиоци ће имати прилику да се упознају са 18 видео-игара, од тога 16 у целовитој верзији и 2 у верзији let’s play. Оне ће им понудити искуства која ће их сигурно подстаћи на размишљање о улози видео-игара у савременом свету. Поред самих игара, изложба обухвата и два документарна филма на ову тему. Изложене игре баве се проблемима попут критике медија, миграција, односа моћи, улога полова и милитаризма, прилазећи им с уметничког становишта. Више о изложби видите овде.

Loading...