Zones of (dis)comfort – radionica, otvorena praksa/performans

27.06.2019-02.07.2019, 12:00-20:00

Zones of (dis)comfort – otvoren poziv za prijavljivanje!

Šta: radionica, otvorena praksa/performans (long duration)
Kada: 27.06 – 2.07.2019. od 10:30 do 16:00
Gde: Kulturni centar Magacin
Učesnici/ce: profesionalci/ke i izvođači/ce iz polja savremenog plesa i izvedbenih umetnosti
Broj učesnika/ca: 5-7

Prijavite se slanjem kratkog video zapisa vašeg rada/performansa ili prakse na info@brina.rs do ponedeljka, 24. juna u ponoć. Više informacija možete naći ovde.

*Rezultati radionice biće predstavljeni na izložbi Tišina je ovde gluvoća (4 – 25.07.2019) u galeriji Podroom u Kulturnom centru Beograda.

Poziv za učešće:

Zones of (dis)comfort: Spatial Hypersensitivities zamišljena je kao proces otvorenog istraživanja/prakse. Nastavak je dvogdišnjeg istraživanja tokom master studija scenografa Nemanja Čađe. U širem smislu, jedna od osovina ove studije jeste odnos tela i prostora kroz zonu udobnosti kao prostornu strategiju. Ovaj pojam se koristi kao model za suočavanje sa ličnim sećanjima, iskustvima ili osećanjima u kontekstu određenog prostora, tj. kako lične i intimne posledičnosti mogu reartikulisati ili na drugačiji način uokviriti predmetni prostor. Preciznije, ovaj istraživački kurs kao otvorena praksa će se razvijati propitivanjem ne samo zone udobnosti već ulaženjem i u prostore ne/udobnosti. Fokus će biti na situiranju/pozicioniranju ličnih iskustava i osećanja ne/udobnosti u određenom prostoru sa ciljem da se postigne dijalog između različitih autonomija kao što su prostorne ili telesne posledičnosti.

Arhitektica i istraživačica Danica Selem pridružiće se Nemanji u beogradskom izdanju radionice koja će biti održana u Kulturnom centru Magacin. Danica kroz svoju praksu razmatra načine na koje prostor oblikuje naše fizičko, socijalno i emotivno telo i svakodnevno ponašanje kroz koncept “prostorne žrtve”. Ovaj koncept razvila je kroz svoje istraživanje i performans sa grupom Bodies Intersect Buildings.

Nemanja je radionice o pojmu zone udobnosti realizvao sa studentima i profesionalcima na različitim mestima: Banja Luka (Bosna i Hercegovina), Zagreb (Hrvatska), Fredrikstad (Norveška), Oslo (Norveška). Danica je vodila radionice i otvorene prakse velikih razmera na IPADÉ – A Prelude to the Shed (Njujork), Pioneer Works Gallery (Njujork) i Cornell University (Itaka, Njujork) između ostalih.

Biografije autora:
Danica Selem je arhitektica, istraživačica i performans umetnica, rođen u Splitu, Hrvatska. Nakon što je diplomirala arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, radila je za 3LHD pre nego što se preselila u Njujork i stekla zvanje magistra arhitekture na Institutu Pratt u Brooklinu. Ona je osnivačica performansa i istraživačkog projekta pod nazivom Bodies Intersect Buildings koji se realizuje u Evropi i SAD. Njen rad je prikazan u IPADÉ – A Prelude to the Shed, Pioneer Works Gallery, Dixon Place Theater, JACK, Cherry Lane Theater, Cabinet, i drugde. Pored toga što je predavama na Univerzitetu Cornell, predavala je arhitekturu na Pratt Institutu, New York City College of Technology i bila je deo alternativne edukativne institutcije – the School of Apocalypse.

Nemanja Čađo je diplomirao arhitekturu na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banja Luci u Bosni i Hercegovini, a magistrirao je scenografiju na Norveškoj dramskoj akademiji Univerzitetu Østfold u Norveškoj. Čađo umetnik, arhitekta, scenograf i istraživač u oblasti proširene scenografije, eksperimenta pokreta tela i senzorskih istraživanja. Zainteresovan za odnose između scenografije i koreografije, on preispituje kako se prostorni potencijali i narativi mogu reartikulisati kroz telesne konstelacije sa svojim sećanjima i istorijama. U svom umetničkom pristupu on više ispituje šta bi scenografija mogla biti, nego šta scenografija jeste. Trenutno živi i radi u Norveškoj.

 

Loading...