Zones of (dis)comfort – радионица, отворена пракса/перформанс

27.06.2019-02.07.2019, 12:00-20:00

Zones of (dis)comfort – отворен позив за пријављивање!

Шта: радионица, отворена пракса/перформанс (long duration)
Када: 27.06 – 2.07.2019. од 10:30 до 16:00
Где: Културни центар Магацин
Учесници/це: професионалци/ке и извођачи/це из поља савременог плеса и изведбених уметности
Број учесника/ца: 5-7

Пријавите се слањем кратког видео записа вашег рада/перформанса или праксе на info@brina.rs до понедељка, 24. јуна у поноћ. Више информација можете наћи овде.

*Резултати радионице биће представљени на изложби Тишина је овде глувоћа (4 – 25.07.2019) у галерији Подроом у Културном центру Београда.

Позив за учешће:

Zones of (dis)comfort: Spatial Hypersensitivities замишљена је као процес отвореног истраживања/праксе. Наставак је двогдишњег истраживања током мастер студија сценографа Немања Чађе. У ширем смислу, једна од осовина ове студије јесте однос тела и простора кроз зону удобности као просторну стратегију. Овај појам се користи као модел за суочавање са личним сећањима, искуствима или осећањима у контексту одређеног простора, тј. како личне и интимне последичности могу реартикулисати или на другачији начин уоквирити предметни простор. Прецизније, овај истраживачки курс као отворена пракса ће се развијати пропитивањем не само зоне удобности већ улажењем и у просторе не/удобности. Фокус ће бити на ситуирању/позиционирању личних искустава и осећања не/удобности у одређеном простору са циљем да се постигне дијалог између различитих аутономија као што су просторне или телесне последичности.

Архитектица и истраживачица Даница Селем придружиће се Немањи у београдском издању радионице која ће бити одржана у Културном центру Магацин. Даница кроз своју праксу разматра начине на које простор обликује наше физичко, социјално и емотивно тело и свакодневно понашање кроз концепт “просторне жртве”. Овај концепт развила је кроз своје истраживање и перформанс са групом Bodies Intersect Buildings.

Немања је радионице о појму зоне удобности реализвао са студентима и професионалцима на различитим местима: Бања Лука (Босна и Херцеговина), Загреб (Хрватска), Фредрикстад (Норвешка), Осло (Норвешка). Даница је водила радионице и отворене праксе великих размера на IPADÉ – A Prelude to the Shed (Њујорк), Pioneer Works Gallery (Њујорк) и Cornell University (Итака, Њујорк) између осталих.

Биографије аутора:
Даница Селем је архитектица, истраживачица и перформанс уметница, рођен у Сплиту, Хрватска. Након што је дипломирала архитектуру и урбанизам на Архитектонском факултету у Загребу, радила је за 3ЛХД пре него што се преселила у Њујорк и стекла звање магистра архитектуре на Институту Pratt у Брооклину. Она је оснивачица перформанса и истраживачког пројекта под називом Bodies Intersect Buildings који се реализује у Европи и САД. Њен рад је приказан у IPADÉ – A Prelude to the Shed, Pioneer Works Gallery, Dixon Place Theater, JACK, Cherry Lane Theater, Cabinet, и другде. Поред тога што је предавама на Универзитету Cornell, предавала је архитектуру на Pratt Институту, New York City College of Technology и била је део алтернативне едукативне институтције – the School of Apocalypse.

Немања Чађо је дипломирао архитектуру на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету у Бања Луци у Босни и Херцеговини, а магистрирао је сценографију на Норвешкој драмској академији Универзитету Østfold у Норвешкој. Чађо уметник, архитекта, сценограф и истраживач у области проширене сценографије, експеримента покрета тела и сензорских истраживања. Заинтересован за односе између сценографије и кореографије, он преиспитује како се просторни потенцијали и наративи могу реартикулисати кроз телесне констелације са својим сећањима и историјама. У свом уметничком приступу он више испитује шта би сценографија могла бити, него шта сценографија јесте. Тренутно живи и ради у Норвешкој.

 

Loading...