19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: ОРГУЉЕ У САВРЕМЕНИМ МУЗИЧКИМ ТОКОВИМА

01.07.2019., 20:30

Концертом трија који чине мађарски оргуљаш ЈАНОШ ПАЛУР, гитариста БРАНКО ТРИЈИЋ и перкусиониста БОЈАН ИВКОВИЋ настављамо прошлогодишњу иницијативу проширења програмске концепције и откривање оргуља у другачијем, савременом музичком светлу. Различита искуства и жанрови у којима су се чланови трија пронашли на овом концерту ће изнедрити јединствени „crossover“ жанр, то јест једно посебно музичко искуство.

 

I сесија: Ватра

II сесија: Вода

III сесија: Земља

IV сесија: Ваздух

 

Биографије:
Јанош Палур (János Pálúr) је током студија освојио прву награду на такмичењу Флор Петерс у Мехелену, као и прву награду на Првом меморијалном такмичењу Золтан Гардоњи у Будимпешти. Стручно се усавршавао од 1995. до 1997. године у класи Оливијеа Латрија на Париском конзерваторијуму (CNSM).
Године 1997. је био добитник награде Grand Prix на Другом међународном оргуљашком такмичењу у Паризу. Захваљујући овом успеху, позван је да наступи у оквиру концертних циклуса најзначајнијих француских катедрала. Исте године је постао титуларни оргуљаш у Реформатској цркви Фашор у Будимпешти. Годину дана касније је почео да предаје оргуље на Музичкој академији Франц Лист.
Јанош Палур је први оргуљaш из Мађарске који је снимио сабрана дела за оргуље Р. Шумана и М. Дирифлеа. Снимци његових импровизација су такође изванредни. Његови концерти су уживо емитовани на мађарском, француском и словачком радију. Оргуље у Реформатској цркви Фашор су реконструисане према његовом плану.

Бранко Тријић (Београд, 1975) дипломирао је на џез одсеку СМШ Станковић у Београду. Током школовања, на препоруку учитеља и ментора Радомира Михаиловића Точка, започео је сарадњу са водећим џез саставима. Дипломирао је 2004. године на одсеку за џез музику Конзерваторијума у Амстердаму, а постдипломске студије је завршио у Београду на ФМУ 2017. године. Оснивач је ауторског бенда Конзилијум, члан је састава Васил Хаџиманов бенд и сарађује са бројним музичарима из света џез, поп и рок и етно музике. Као члан различитих састава je снимио преко 20 компакт диск издања и наступао на бројним џез фестивалима широм Европе. Компоновао је музику за два документарна филма у продукцији Завода за унапређивање образовања.

Бојан Ивковић је музичар и глумац, оригиналан по својој креативности, спонтаности, груву и брзини. Као перкусиониста наступа са бројним саставима од којих издвајамо Васил Хаџиманов бенд, Хаш, Павле Аксентијевић и гурпа Запис. Током двадесет година музичке каријере свирао је на бројним домаћим  и међународним  фестивалима џез и world музике, учествовао у многим музичким пројектима, а као члан различитих бендова снимио више од 15 албума. Бојан Ивковић се сврстава међу најбоље џез фјужн перкусионисте о чему сведоче и бројна признања. Од 2003. године Бојан се бави образовним, забавним и креативним радом са децом. Аутор је и извођач многих едукативних програма, глумац у неколико филмских серија, ТВ емисија и водитељ бројних дечјих музичких фестивала.

 

Loading...