19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: VENSAN DIBUA

05.07.2019., 20:30

Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik, koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Tokata u Ef–duru, BWV 544

Šarl-Mari Vidor (1844–1937)
iz Orguljske simfonije br. 6, op.42/2
I Allegro maestoso

Luj Vijern (1870–1937)
Clair de lune

Moris Dirifle (1902–1986)
Preludijum i fuga na ime Alena, op. 7

Marsel Dipre (1886–1971)
Allegro deciso, finale Simfonijske poeme Évocation, op. 37

Vensan Dibua (1980)
Improvizacija

Biografija:
Vensan Dibua je jedan od tri titularna orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu i jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice koji se pojavio na svetskoj orguljaškoj sceni za mnogo godina. Diplomirao je u klasi Olivijea Latrija na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu (CNSMDP), na kom je osvojio je prve nagrade iz pet oblasti: orgulja, harmonije, kontrapunkta, fuge i kompozicije 20. veka.
U januaru 2016. godine, nakon sveobuhvatne audicije i takmičenja za slobodno mesto, postao je titularni orguljaš Katedrale u Notr Damu, pridruživši se tako u službi titularnim orguljašima Olivijeu Latriju i Filipu Lefevru.
Dibua je vrlo rano zakoračio na svetsku orguljašku scenu nakon što je pobedio na dva značajna orguljaška takmičenja 2002. godine: osvojio je Zlatnu medalju (Recital Gold Medal) na Međunarodnom orguljaškom takmičenju u Kalgariju i Gran-pri na Međunarodnom orguljaškom takmičenju u Tuluzu. Ove nagrade su mu omogućile nastupe u najznačajnijim salama širom Evrope, Severne Amerike, Azije i Pacifika. Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima, i kao solista sa orkestrima i ansamblima kao što su Orkestar Filadelfije, Los Anđeleska filharmonija, Simfonijski orkestar Dalasa, Filharmonijski orkestar Francuskog radija, Nacionalni orkestar Francuske, filharmonijski orkestri Hongkonga i Gran Kanarije, Orkestar Pikardije, i nacionalni orkestri Lorene i Bretanje.
Njegova izvođenja su emtiovana na Francuskom radiju, O.R.F. (Beč), CBC radio Kanada, Australijskom radiju, kao i na radio programu Pipedreams stanice American Public Media. Redovno dobija pozive da drži majstorske radionice u prestižnim školama, kao što su Univerzitet Jejl, Eastman School of Music u Ročesteru, Konzervatorijum Curtis Institute of Music u Filadelfiji, Oberlin koledž i Univerzitet Bajlor, a od 2014. godine je gostujući umetnik i predavač Univerziteta Mičigen u En Arboru.
Dibua je objavio svoje snimke za izdavače Vox Coelistis, Tempéraments, Alpha i JAV. Njegovu diskografiju čine kompakt disk sa orguljskim delima Franca Lista izvedenim u Sen Sulpisu u Parizu, i snimak kompletne Treće simfonije Luja Vjerna i Preludijuma i fuge, op. 7 Marsela Diprea izvedenih u Crkvi Sent Etjen u Kanu.
Uz intenzivnu izvođačku i predavačku aktivnost, Dibua je i direktor Nacionalnog muzičkog konzervatorijuma u Strazburu od 2012. godine.

Loading...