19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: ВЕНСАН ДИБУА

05.07.2019., 20:30

Фестивал ће затворити један од најбољих концертних оргуљаша данашњице, француски уметник, који се од 2016. године налази на престижној позицији титуларног оргуљаша Катедрале Нотр Дам у Паризу.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Токата у Еф–дуру, BWV 544

Шарл-Мари Видор (1844–1937)
из Оргуљске симфоније бр. 6, оп.42/2
I Allegro maestoso

Луј Вијерн (1870–1937)
Clair de lune

Морис Дирифле (1902–1986)
Прелудијум и фуга на име Алена, оп. 7

Марсел Дипре (1886–1971)
Allegro deciso, финале Симфонијске поеме Évocation, оп. 37

Венсан Дибуа (1980)
Импровизација

Биографија:
Венсан Дибуа је jедан од три титуларна оргуљаша Катедрале Нотр Дам у Паризу и један од најбољих концертних оргуљаша данашњице који се појавио на светској оргуљашкој сцени за много година. Дипломирао је у класи Оливијеа Латрија на Националном конзерваторијуму у Паризу (CNSMDP), на ком је освојио је прве награде из пет области: оргуља, хармоније, контрапункта, фуге и композиције 20. века.
У јануару 2016. године, након свеобухватне аудиције и такмичења за слободно место, постао је титуларни оргуљаш Катедрале у Нотр Даму, придруживши се тако у служби титуларним оргуљашима Оливијеу Латрију и Филипу Лефевру.
Дибуа је врло рано закорачио на светску оргуљашку сцену након што је победио на два значајна оргуљашка такмичења 2002. године: oсвојио је Златну медаљу (Recital Gold Medal) на Међународном оргуљашком такмичењу у Калгарију и Гран-при на Међународном оргуљашком такмичењу у Тулузу. Ове награде су му омогућиле наступе у најзначајнијим салама широм Европе, Северне Америке, Азије и Пацифика. Наступао је на бројним међународним фестивалима, и као солиста са оркестрима и ансамблима као што су Оркестар Филаделфије, Лос Анђелеска филхармонија, Симфонијски оркестар Даласа, Филхармонијски оркестар Француског радија, Национални оркестар Француске, филхармонијски оркестри Хонгконга и Гран Канарије, Оркестар Пикардије, и национални оркестри Лорене и Бретање.
Његова извођења су емтиована на Француском радију, O.R.F. (Беч), CBC радио Канада, Аустралијском радију, као и на радио програму Pipedreams станице American Public Media. Редовно добија позиве да држи мајсторске радионице у престижним школама, као што су Универзитет Јејл, Eastman School of Music у Рочестеру, Конзерваторијум Curtis Institute of Music у Филаделфији, Оберлин колеџ и Универзитет Бајлор, а од 2014. године је гостујући уметник и предавач Универзитета Мичиген у Ен Арбору.
Дибуа је објавио своје снимке за издаваче Vox Coelistis, Tempéraments, Alpha и JAV. Његову дискографију чине компакт диск са оргуљским делима Франца Листа изведеним у Сен Сулпису у Паризу, и снимак комплетне Треће симфоније Луја Вјерна и Прелудијума и фуге, оп. 7 Марсела Дипреа изведених у Цркви Сент Етјен у Кану.
Уз интензивну извођачку и предавачку активност, Дибуа је и директор Националног музичког конзерваторијума у Стразбуру од 2012. године.

Loading...