РЕЗУЛТАТИ КОНКУРСА ЗА ПРОГРАМ ЛИКОВНЕ ГАЛЕРИЈЕ ЗА 2020. ГОДИНУ

15.07.2019., 12:00-20:00

Савет Ликовне галерије Културног центра Београда у мандату 2019/2021. година радио је у сасатаву: Маида Груден, уредница ликовног програма ДК Студентски град, Данијела Пурешевић, уредница у Редакцији за културу РТС-а и Гордана Добрић, историчарка уметности. На састанцима Савета одржаним 18 и 25. јуна, 2 и 9. јула у Културном центру Београда као и консултацијама преко имејла прегледан је конкурсни материјал и конципиран програм Галерије за 2020. годину.
На јавном конкурсу за програм Ликовне галерије за 2020. годину за 9 слободних термина послато је 148 уметничких предлога домаћих и иностраних уметника.
У програму Ликовне галерије у излагачкој 2020. години биће организоване изложбе: Критичари су изабрали 2020, добитника Награде Лазар Трифуновић за 2017.годину, Сање Којић Младенов, Флуидни идентитет, изложба уметничког пара из Чешке, Доминик Ланг и Ева Котаткова, добитника Награде КЦБ на 56. Октобарском салону и 15. БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре).

Након увида у материјал Конкурса Савет Ликовне галерије КЦБ је предложио следеће изложбе и уметничке пројекте за програм у 2020. години:
1. Јованка Младеновић, Станиште / Хабитат
2. Марко Црнобрња, Изложба (радни назив)
3. Милица Ружичић, Страх
4. Предраг Дамјановић, Схарк Талес
5. Симонида Рајчевић, Лажна бол
6. Урош Ђурић, Уметост за класно друштво
7. Дања Текић, Милан Кулић и Ваштаг Вендел, Пулсар
8. Весна Голубовић, Време
9. Александар Глигоријевић, Коцка од кругова

Образложење рада Савета:

Савет Ликовне галерије КЦБ је одлучио да на основу увида у конкурсни материјал одабере уметничке пројекте који својим темама и изврсном изведбом задиру у најактуелнију проблематику савременог друштва, отварају питања перцепције и статуса уметничког рада користећи потенцијале уметничких медија на промишљен и упечатљив начин. Овогодишњи одабрани уметнички пројекти проблематизују теме еколошке контроле и њених могућих импликација на развој друштва, стања страха и рањивости савременог појединца, доминатне дискурсе који обликују нашу реалност, као и питања класе и њеног редефинисања. На који начин уметничко дело и уметничке праксе коминицирају садржај публици, како се гради однос са уметничким радом и медијима, неке су од тема којима одабране изложбе отварају простор за дијалог и интеракцију са публиком.

Одабрани уметнички пројекти обухватају разноврсне уметничке медије: скуплтуре великог и средњег формата, слике, уметничке инсталације, интервенције у простору, фотографију, дигитални принт и видео уметност. У процесу селектовања конкурсног материјала водило се рачина и о реалним просторним, продукцијским и финансијским могућностима реализације одабраних изложби.

Савет Ликовне галерије КЦБ

Гордана Добрић
Данијела Пурешевић
Маида Груден

Захваљемо се свима који су послали своје предлоге и честитамо онима чији су предлози одабрани.

Loading...