Вече кинеске музике за виолину

08.07.2019., 20:00

На концерту ће наступити виолинисткиња Кристина Булат заједно са пијанистом Вањом Шћепановићем. Кристина је претходну годину студирала на на Џедјианг музичком конзерваторијуму у Хангџоу, у склопу програма размене студената. Тамо је посебно истраживала дела кинеских аутора, као и технике које се користе при свирању.

Програм:
Ша Ханкун
Пастирска песма

Мао Јуан
Пролећни фестивал

Хе Џанхао – Чен Ганг
Прича о два лептира

Чен Ганг – Тан Шуџен – Џанг Џеншан
Долазак пролећа у свет људи 

Биографије:
Кристина Булат (Београд, 1995) је почела да свира виолину са 5 година. Завршила је Основну и СМШ Јосип Славенски у класи професора Димитрија Љубисављевићa и Љубице Милосављевић. Током школовања је освојила многе награде на републичким и школским такмичењима. Студије је започела у класи професора Милитина Косановића, а завршила је основне, мастер и специјалистичке академске студије у класи проф. Мадлен Стокић Васиљевић на ФМУ. Претходну годину је завршила на Џедјианг музичком конзерваторијуму у Хангџоу, у склопу програма размене студената. У класи проф. Yанг Јиухуа је истраживала дела кинеских аутора, као и технике које се користе при свирању. Као солисткиња је извела чувени кинески концерт за виолину The butterfly lovers са Оркестром Конзерваторијума Џедјианг. Била је учесница мајсторских курсева у Србији, Италији, Немачкој и Кини.

Вања Шћепановић је дипломирао клавир у класи руског педагога Владимира Бочкарјова, а потом је завршио мастер и специјалистичке академске студије клавира на ФМУ у Београду, у класама Александра Сердара и Љиљане Вукеље. Тренутно је студент завршне године докторских академских извођачких студија камерне музике, у класи Горана Маринковића. Његов докторски уметнички пројекат фокусиран је на истраживање и извођење камерног дела Квартет за крај времена Оливијеа Месијана. Наступао је као солиста и као камерни извођач у Србији, Црној Гори, Италији, Словенији, Хрватској и Канади. Добитник је награда у дисциплинама соло клавир и камерна музика, а добитник је и стипендије Министарства просвете и науке, Министарства културе и Завода за међународну и културну сарадњу. Похађао је трогодишње мајсторске радионице клавира код истакнутог руског пијанисте и педагога Владимира Овчиникова, а усавршавао се и на другим мајсторским курсевима. Педагошку каријеру је започео током студија, а ученици из његове класе су награђивани на националним и међународним такмичењима. Неколико пута је био најмлађи члан жирија на такмичењима у Србији и у Црној Гори.

Loading...