Marko Stojanović „Eksteritorije“

01.08.2019-29.08.2019, 12:00-20:00

Eksteritorije
Umetnik: Marko Stojanović
Likovna galerija, Knez Mihailova 6
1 – 29. avgust 2019.

Izložba Marka Stojanovića pod nazivom „Eksteritorije“ predstavlja fotografije iz istoimene serije koje beleže paletu ljudskog delanja od Njujorka do Hošimina. Jedan fokus ove serije jesu fotografije zumiranih eksteritorija – urbani ili asocijativni pejzaži koji zrače melanholijom ćorsokaka. Drugi fokus su manji objekti, predstavljeni kao fotografske fusnote, koji slave savremenu ljudsku produkciju. Prikupljanje ovih minijaturnih objekata, od militantnih društvenih igara do neobičnih memorabilija, za autora predstavlja čin preventivne arheologije. Stojanovićeve „Eksteritorije“ su slika zrelog antropocenog okruženja – portret koji nastaje u trenutku prelaza iz visoke renesanse u manirizam, oslikava mikro devijacije u savremenom blagostanju. „Eksteritorije“ nam predlažu način prepoznavanja skrivenih, često neočekivanih mogućnosti predela, akcija ili predmeta u pejzažu naše svakodnevnice. Svojom opservacijom i postavljenim fusnotama, „Eksteritorije“ takođe seciraju pojmove teritorije (kao funkcije moći), mesta (kao tačke čovekove intervencije) i prostora (kao nosioca mogućnosti svakodnevnog, i šire). A time nas zaista podstiču da prepoznamo i preispitamo eksteritorije u kojima živimo, kao i one koje sami stvaramo.

Marko Stojanović (1982) završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu sa nagradom Art klinike Perspektive IV. Kao predstavnik AUNS boravio je u Lasalle-Sia College of the Arts u Singapuru, kao i na Akademiji umetnosti Univerziteta Verakruz u Meksiku. Samostalno je izlagao u galeriji Remont, U10, galeriji Doma Omladine Beograd; Muzeju savremene umetnosti (Skoplje); Kulturnom centru Kino Šiška (Ljubljana); i mnogim drugim galerijama. Učestvovao je na grupnim izložbama kao što su 48. Oktobarski salon, Beograd; Bijenalu mladih umetnika Evrope i mediterana, Bari, Italija; Mikronarativi, Muzej moderne umetnosti, Sent Etjen, Francuska; La Casa, Mladi srpski umetnici, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti, Verona, Italija; Iz druge ruke, Paviljon Cvijeta Zuzorić; Young Contemporary Photography, Photon, Ljubljana itd. Dela mu se nalaze u kolekcijama Grada Beograda, Telenor Fondacije, Imago Mundi i drugim. Trenutno je na rezidenciji Homesession u Barseloni.

Program uz izložbu:
Petak, 2.8.2019. u 18:00
Razgovor sa umetnikom, učestvuju: Marko Stojanović (autor izložbe), Marija Radoš (istoričarka umetnosti), moderira Katarina Kostandinović

Subota, 10.8.2019. u 13:00
Vođenje kroz aktuelne izložbe u Kulturnom centru Beograda

Više o umetniku:

markostojan.com

Prilog Eksteritorijama Marka Stojanovića, tekst Uroša Pajovića

A Contribution to Marko Stojanović’s Exterritories, text by Uroš Pajović

 

Loading...