Марко Стојановић „Екстериторије“

01.08.2019-29.08.2019, 12:00-20:00

Екстериторије
Уметник: Марко Стојановић
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
1 – 29. август 2019.

Изложба Марка Стојановића под називом „Екстериторије“ представља фотографије из истоимене серије које бележе палету људског делања од Њујорка до Хошимина. Један фокус ове серије јесу фотографије зумираних екстериторија – урбани или асоцијативни пејзажи који зраче меланхолијом ћорсокака. Други фокус су мањи објекти, представљени као фотографске фусноте, који славе савремену људску продукцију. Прикупљање ових минијатурних објеката, од милитантних друштвених игара до необичних меморабилија, за аутора представља чин превентивне археологије. Стојановићеве „Екстериторије“ су слика зрелог антропоценог окружења – портрет који настаје у тренутку прелаза из високе ренесансе у маниризам, осликава микро девијације у савременом благостању. „Екстериторије“ нам предлажу начин препознавања скривених, често неочекиваних могућности предела, акција или предмета у пејзажу наше свакодневнице. Својом опсервацијом и постављеним фуснотама, „Екстериторије“ такође сецирају појмове територије (као функције моћи), места (као тачке човекове интервенције) и простора (као носиоца могућности свакодневног, и шире). А тиме нас заиста подстичу да препознамо и преиспитамо екстериторије у којима живимо, као и оне које сами стварамо.

Марко Стојановић (1982) завршио је Академију уметности у Новом Саду са наградом Арт клинике Перспективе IV. Као представник АУНС боравио је у Lasalle-Sia College of the Arts у Сингапуру, као и на Академији уметности Универзитета Веракруз у Мексику. Самостално је излагао у галерији Ремонт, У10, галерији Дома Омладине Београд; Музеју савремене уметности (Скопље); Kултурном центру Кино Шишка (Љубљана); и многим другим галеријама. Учествовао је на групним изложбама као што су 48. Октобарски салон, Београд; Бијеналу младих уметника Европе и медитерана, Бари, Италија; Микронаративи, Музеј модерне уметности, Сент Етјен, Француска; La Casa, Млади српски уметници, Galleria d’Arte Moderna Palazzo Forti, Верона, Италија; Из друге руке, Павиљон Цвијета Зузорић; Young Contemporary Photography, Photon, Љубљана итд. Дела му се налазе у колекцијама Града Београда, Теленор Фондације, Imago Mundi и другим. Тренутно је на резиденцији Homesession у Барселони.

Програм уз изложбу:
Петак, 2.8.2019. у 18:00
Разговор са уметником, учествују: Марко Стојановић (аутор изложбе), Марија Радош (историчарка уметности), модерира Катарина Костандиновић

Субота, 10.8.2019. у 13:00
Вођење кроз актуелне изложбе у Културном центру Београда

Више о уметнику:

markostojan.com

Прилог Екстериторијама Марка Стојановића, текст Уроша Пајовића

A Contribution to Marko Stojanović’s Exterritories, text by Uroš Pajović

 

Loading...