Dani izraelskog filma od 19. septembra u Dvorani KCB-a

19.09.2019., 16:00

Dani izraelskog filma, festival u organizaciji Ambasade Izraela i Kulturnog centra Beograda, održava se od 19. do 22. septembra u Dvorani KCB-a, a program čini šest nagrađivanih, stilski i tematski različitih ostvarenja koja publici nude uvid u tendencije savremene izraelske kinematografije.

Festival uključuje i skromni omaž Aviju Nešeru, proslavljenom izraelskom reditelju, čije nagrađivane drame otvaraju i zatvaraju festival. Njegov film “Neka druga priča” iz 2018. godine istinita je priča o dvema ženama koje su rastrzane između života u konzervativnim okvirima ortodoksne zajednice i slobodnijeg života. Na putu ka promenama i ispunjenju nailaze na otpor svojih porodica, koje ih ne podržavaju. “Grešni” govori o dve sestre koje koje otkrivaju porodičnu misteriju iz Drugog svetskog rata koja baca mračnu senku na njihove živote.

Dani izraelskog filma beogradskoj publici predstavljaju i novije autore, pa je na programu debitantsko ostvarenje reditelja Elirana Malke “Nevernik”, komedija inspirisana stvaranjem ultraortodoksne religiozne političke partije Šas koja zastupa interese sefardskih Jevreja. Prvi igrani film priznatog dokumentariste Nicana Giladija “Venčanje na papiru” je emotivna priča o mladoj devojci sa blagom mentalnom ometenošću, koja radeći u fabrici toalet-papira sanja o nezavisnosti od zaštitnički nastojene majke i ljubavnoj priči sa srećnim krajem. Najgledaniji izraelski film u protekle tri decenije, komedija “Bilo im je suđeno”, debitantsko je ostvarenje Odeda Raza o dvojici kriminalaca koji preživljavaju teroristički napad u Jerusalimu i rešavaju da iz korena promene svoje živote. Na programu je još jedno dirljivo ostvarenje o kompleksnim porodičnim odnosima, film “Pertle”, proslavljenog režisera Jakoba Goldvasera o vezi oca i sina sa posebnim potrebama.

Svi filmovi koji će biti prikazani na festivalu imaće i srpski i engleski titl.

Karte su u prodaji od 6.09. po ceni od 300 dinara na blagajni Dvorane KCB-a.

Radno vreme blagajne je svakoga dana od 16.00 do 21.00

Četvrtak, 19. septembar od 20.00
„Neka druga priča”
Izrael / 2018 / Drama / 112’

Režija: Avi Nesher
Scenario: Avi Nesher, Noam Shpancer
Uloge: Sasson Gabai, Joy Rieger, Yuval Segal, Maya Dagan, Nathan Goshen, Maayan Bloom

Odlučna mlada žena neočekivano donosi odluku da se uda za mladića koji pripada zatvorenoj jevrejskoj ortodoksnoj zajednici u Jerusalimu. Njeni razvedeni, sekularni roditelji i njen deda kuju plan da osujete venčanje, uz nepredvidive posledice.

Festivali & nagrade: Međunarodni filmski festival u Haifi – Film otvaranja / Međunarodni filmski festival u Torontu – Zvanična selekcija / Izraelski filmski festival u Los Anđelesu – Film otvaranja / Izraelski filmski festival – Nagrada publike za najbolji dugometražni film

Trejler:

 

Loading...