„KLARA ŠUMAN, žena ispred svog vremena – Introdukcija“

13.09.2019., 20:00

Prvo veče programa autorke Jasmine Raković kojim se obeležava 200 godina od rođenja pijanistkinje i kompozitorke Klare Vik Šuman, pod nazivom Introdukcija – Liebst du um Schönheit, održaće se u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda.

Projekat Klara Šuman – žena ispred svog vremena nastao je sa idejom da se, povodom 200 godina od rođenja ove velike pijanistkinje i kompozitorke, našoj publici predstavi veći deo njenog kompozitorskog opusa. Pretpostavljam da je lik Klare Šuman prepoznatljiv većini ljudi, jer se nalazio na novčanici od 100 nemačkih maraka, ali se postavlja pitanje koliko nas zna zbog čega je ona zaslužila tu čast. S obzirom na to da uopšte nema mnogo žena čiji se lik nalazi na novčanicama, ova činjenica svakako govori o njenom značaju, pogotovo u zemlji bogate kulturne baštine kao što je Nemačka.

Klara Šuman je za vreme svog života bila veoma poznata pijanistkinja, koncertirala je širom Evrope, a zatim i predavala na Frankfurtskom konzervatorijumu. Zajedno sa svojim mužem, Robertom, podržavala je mnoge mlade umetnike i izvodila njihova dela na svojim koncertima. Vrlo često je na koncertima uz dela drugih kompozitora svirala i svoje kompozicije. Zajedno sa Robertom imala je čak osmoro dece koje je sama izdržavala. Kada čovek čita njenu biografiju nema utisak da je u pitanju žena 19. veka. Klara je zaista u svakom smislu bila „žena ispred svog vremena“. Da li pod uticajem raznih feminističkih pokreta tokom 20. veka, i osvajanjem različitih ženskih sloboda, tek, krajem 20. veka obnavlja se interesovanje za njeno stvaralaštvo, a njena dela se štampaju i ponovo izvode.

U okviru ovog programa izvešće se skoro sva njena dela napisana za kamerne sastave, uz izbor značajnih klavirskih kompozija, a program je podeljen u tri koncertne večeri koje nose programske naslove:

Petak, 13.septembar 2019. u 20.00
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Introdukcija – Liebst du um Schönheit (Voliš li zbog lepote)
Subota, 14. septembar 2019. u 20.00
Atrijum Narodnog muzeja, Trg Republike 1a
Romansa – Geheimes Flüstern (Tajnoviti šapat)
Nedelja, 15. septembar 2019. u 11.00
Velika sala Kolarčeve zadužbine, Studentski trg 5
Finale – Sie liebten sich beide (Voleše se uzajamno)

PROGRAM PRVE VEČERI:
Introdukcija – Liebst du um Schönheit (Voliš li zbog lepote)

KLARA ŠUMAN
Varijacije na Šumanovu temu op. 20
RUŽICA GOJKOVIĆ, klavir

Tri solo pesme na stihove Fridriha Rikerta, op. 12
Warum willst du andere Fragen
Er ist gekommen in Sturm und Regen
Liebst du um Schönheit

Die Lorelei
ANA CVETKOVIĆ-STOJNIĆ, sopran
RASTKO SPASOJČEVIĆ, klavir

Sonata za klavir u ge-molu
Allegro
Adagio
Scherzo
Rondo
JASMINA RAKOVIĆ, klavir

Biografije izvođača:
Jasmina Raković završila je osnovne, master i specijalističke studije klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama prof. Nataše Mitrović i prof. Ninoslava Živkovića. Usavršavala se u Holandiji, na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi prof. Franka van de Lara. Od 2014. godine zaposlena je u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu kao klavirski saradnik na gudačkom odseku. Redovno nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik u svim značajnim salama u Beogradu, širom Srbije, kao i u gradovima širom Evrope (Amsterdam, Brisel, Minhen, Barselona, Prag, Milano, Rim). Usavršavala se na majstorskim kursevima kod značajnih pijanista i pedagoga kao što su Dmitri Baškirov, Hakon Austbo, Dmitri Aleksejev, Feliks Gotlib, Tamaš Ungar, Majkl Lesli i Vladimir Stojnić, zahvaljujući kome učestvuje u ciklusu koncerata Odabrani za odabrane. U oblasti kamerne muzike usavršavala se kod violončeliste Aner Bilsme i Džefa Koena, Tami Kanazave i Juval Admonija. Redovno nastupa na festivalima kao što su Sona Mollet u Španiji, Piano Summer u Vranju, Piano City u Novom Sadu, Piano Fest u Subotici, Constantinus u Nišu itd. Član je trija Music fora While sa baritonom Stefanom Hadžićem i violončelistom Nenadom Uskokovićem, kao i klavirskog dua Barabar sa pijanistkinjom Ružicom Gojković, sa kojom 2018. godine osvaja treću nagradu na međunarodnom takmičenju Chopin Roma u Italiji. Aktivno sarađuje sa violinistkinjom Minom Aleksić.

Ana Cvetković-Stojnić (Beograd) je lirsko koloraturni sopran. Prvi angažman imala je u Državnoj operi u Koburgu, Bavarska (Landestheater Coburg, Bavarie). U ovoj kući je, u periodu od 2014. do 2017. godine, izgradila bogat operski repertoar igrajući preko petnaest različitih uloga, uz sjajne kritike od štampe i publike. Angažman u Koburgu joj je omogućio priliku da sarađuje sa poznatim nemčkim rediteljima kao što su Jakob Peter Meser (Kavaljer s ružom, Parsifal) i Brigite Fasbenda (Boemi). Prestižni operski Festival Glyndebourne, pozvao je Anu da tumači ulogu Konstance na Glyndebourne Tour 2015.
Profesionalni debi ostvarila je 2011. godine u Japanu, nastupivši kao Mikaela sa bečkom kompanijom Opera Operetta Classical Vienna Series. Kao gošća, nastupala je u Drezdenu (Staatsoperette Dresden),  Kemnicu (Opernhaus Chemnitz), Firtu, Erlangenu, Bad Lauhštetu, Kelnu (Kammeroper Köln) i drugim. Svoj debi u Srbiji ostvarila je u ulozi Lučije od Lamermura u Narodnom pozorištu u Beogradu u sezoni 2018/19.
Ana Cvetković je muzičko obrazovanje započela na odseku za violinu MŠ Stanislav Binički. Završila je paralelno Baletsku školu Lujo Davičo, na odseku za tradicionalne igre i pesme sa Balkana i Muzičku školu Mokranjac, na odseku za solo pevanje u klasi prof. G. Minova. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasama prof. Gordane Jevtović-Minov i prof. Anete Ilić. Usavršavala se u klasi prof. Nikole Mijailovića, radeći na operskom repertoaru. Tokom studija u Beogradu dobila je nagradu Anite Mezetove kao student sa najuspesnijom koncertnom aktivnošću. Zvanje Mastera stiče na Privatnom univerzitetu za muziku i umetnost u Beču (MUK). U Austriji je dobila stipendiju CEE Musiktheater  koji promoviše obrazovanje istaknutih mladih operskih talenata iz jugoistočne Evrope. Usavršavala se u Americi, Nemačkoj, Austriji i Beogradu.
Na domaćoj sceni Ana Cvetković je prisutna još od srednjoškolskih dana kao član grupe Odabrani za odabrane. Sa pijanistom Vladimirom Stojnićem neguje koncertno pevanje, a njihov koncert Veče Štrausa i Šumana u Svečanoj sali Skupštine grada dobio je prestižnu nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2013. godini. Njihov stalni koncertni repertoar uključuje pesme francuskih, nemačkih i italijanskih kompozitora. Ana Cvetković je imala priliku da sarađuje sa svim renomiranim domaćim dirigentima i orkestrima kao što su UA Stanislav Binički, Simfonijskim orkestrom RTS-a, kamernima orkestrom Wernigerode, Simfonijskim orkestrom Roma Sinfonietta, orkestrom opere Grac i drugim.

Rastko Spasojčević (Beograd, 1988) je osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu. Osnovne i master studije završio je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za klavir u klasi prof. Vladimira Cvijića. Trenutno je student specijalističkih studija na FMU u Beogradu, u klasi prof. Vladimira Cvijića. Od 2011. godine radi kao profesor u Muzičkoj školi Josip Slavenski u Beogradu na mestu korepetitora. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod profesora Igora Laska, Arba Valdme, Nevene Popović. Za vreme školovanja učestvovao je na brojnim takmičenjima gde je postigao zapažene rezultate. Kao solista i član kamernih ansambala nastupao je u svim reprezentativnim salama u Beogradu, kao i u ostalim gradovima širom Srbije.

Ružica Gojković (Prijepolje, 1986) je osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi u Prijepolju u klasi prof. Grete Šećerkadić Ganović, prof. Danijele Kljajić, i prof. Milenka Bajića. Srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi Mokranjac u klasi prof. Marije Tasovac i prof. Milice Vasiljević Bisenić. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Maje Rajković. Nastupala je na republičkim i međunarodnim takmičenjima u zemlji gde je osvojila niz nagrada. Nastupa kao solistkinja, kamerni muzičar, i korepetitor. Nastupala je u gradovima širom Srbije, Beogradu (u Atrijumu narodnog muzeja, Galeriji Artget, Etnografskom muzeju, Studentskom kulturnom centru, Kolarčevoj zadužbini, Dečijem kulturnom centru), u Minhenu i Rimu. Usavršavala se na kursevima profesora Aleksandra Šandorova, Aleksandra Serdara, Nevene Popović, Vladimira Miloševića, Jurija Kota, Vladimira Stojnića, Tami Kanazave i Juvala Admonija. Član je kamernog sastava Kvadrema, koji je posvećen promociji stvaralaštva savremenih srpskih kompozitora i koji je za izvođenje dela domaćih autora na muzičkom festivalu Mokranjčevi dani u Negotinu nagrađen zlatnom plaketom. Član je klavirskog dua Barabar sa Jasminom Raković. Aktivno nastupa sa flautistkinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić, kao i sa violončelistkinjom Kristinom Ivanković. Učestvovala je na festivalu Piano City u Novom Sadu 2017. i 2018. godine, kao i na Četvrtom međunarodnom festivalu klavira u Subotici. Angažovana je kao profesorka klavira u Muzičkoj školi Mokranjac od 2010. godine.

Projekat se realizuje u saradnji sa:
Goethe-institut Beograd, Ambasada Nemačke u Beogradu, Turistička organizacija Nemačke u Beogradu, Grad Beograd, Kolarac, Kulturni centar Beograda, Narodni muzej, MŠ Mokranjac i mnogi drugi

Loading...