„КЛАРА ШУМАН, жена испред свог времена – Интродукција“

13.09.2019., 20:00

Прво вече програма ауторке Јасмине Раковић којим се обележава 200 година од рођења пијанисткиње и композиторке Кларе Вик Шуман, под називом Интродукција – Liebst du um Schönheit, одржаће се у Галерији Артгет Културног центра Београда.

Пројекат Клара Шуман – жена испред свог времена настао је са идејом да се, поводом 200 година од рођења ове велике пијанисткиње и композиторке, нашој публици представи већи део њеног композиторског опуса. Претпостављам да је лик Кларе Шуман препознатљив већини људи, јер се налазио на новчаници од 100 немачких марака, али се поставља питање колико нас зна због чега је она заслужила ту част. С обзиром на то да уопште нема много жена чији се лик налази на новчаницама, ова чињеница свакако говори о њеном значају, поготово у земљи богате културне баштине као што је Немачка.

Клара Шуман је за време свог живота била веома позната пијанисткиња, концертирала је широм Европе, а затим и предавала на Франкфуртском конзерваторијуму. Заједно са својим мужем, Робертом, подржавала је многе младе уметнике и изводила њихова дела на својим концертима. Врло често је на концертима уз дела других композитора свирала и своје композиције. Заједно са Робертом имала је чак осморо деце које је сама издржавала. Када човек чита њену биографију нема утисак да је у питању жена 19. века. Клара је заиста у сваком смислу била „жена испред свог времена“. Да ли под утицајем разних феминистичких покрета током 20. века, и освајањем различитих женских слобода, тек, крајем 20. века обнавља се интересовање за њено стваралаштво, а њена дела се штампају и поново изводе.

У оквиру овог програма извешће се скоро сва њена дела написана за камерне саставе, уз избор значајних клавирских композија, а програм је подељен у три концертне вечери које носе програмске наслове:

Петак, 13.септембар 2019. у 20.00
Галерија Артгет, Трг Републике 5/I
Интродукција – Liebst du um Schönheit (Волиш ли због лепоте)
Субота, 14. септембар 2019. у 20.00
Атријум Народног музеја, Трг Републике 1а
Романса – Geheimes Flüstern (Тајновити шапат)
Недеља, 15. септембар 2019. у 11.00
Велика сала Коларчеве задужбине, Студентски трг 5
Финале – Sie liebten sich beide (Волеше се узајамно)

ПРОГРАМ ПРВЕ ВЕЧЕРИ:
Интродукција – Liebst du um Schönheit (Волиш ли због лепоте)

КЛАРА ШУМАН
Варијације на Шуманову тему оп. 20
РУЖИЦА ГОЈКОВИЋ, клавир

Три соло песме на стихове Фридриха Рикерта, оп. 12
Warum willst du andere Fragen
Er ist gekommen in Sturm und Regen
Liebst du um Schönheit

Die Lorelei
АНА ЦВЕТКОВИЋ-СТОЈНИЋ, сопран
РАСТКО СПАСОЈЧЕВИЋ, клавир

Соната за клавир у ге-молу
Allegro
Adagio
Scherzo
Rondo
ЈАСМИНА РАКОВИЋ, клавир

Биографије извођача:
Јасмина Раковић завршила је основне, мастер и специјалистичке студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у класама проф. Наташе Митровић и проф. Нинослава Живковића. Усавршавала се у Холандији, на Конзерваторијуму у Амстердаму у класи проф. Франка ван де Лара. Од 2014. године запослена је у Музичкој школи Мокрањац у Београду као клавирски сарадник на гудачком одсеку. Редовно наступа као солиста, камерни музичар и клавирски сарадник у свим значајним салама у Београду, широм Србије, као и у градовима широм Европе (Амстердам, Брисел, Минхен, Барселона, Праг, Милано, Рим). Усавршавала се на мајсторским курсевима код значајних пијаниста и педагога као што су Дмитри Башкиров, Хакон Аустбо, Дмитри Алексејев, Феликс Готлиб, Тамаш Унгар, Мајкл Лесли и Владимир Стојнић, захваљујући коме учествује у циклусу концерата Одабрани за одабране. У области камерне музике усавршавала се код виолончелисте Анер Билсме и Џефа Коена, Тами Каназаве и Јувал Адмонија. Редовно наступа на фестивалима као што су Sona Mollet у Шпанији, Piano Summer у Врању, Piano City у Новом Саду, Piano Fest у Суботици, Constantinus у Нишу итд. Члан је трија Music fora While са баритоном Стефаном Хаџићем и виолончелистом Ненадом Ускоковићем, као и клавирског дуа Барабар са пијанисткињом Ружицом Гојковић, са којом 2018. године осваја трећу награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно сарађује са виолинисткињом Мином Алексић.

Ана Цветковић-Стојнић (Београд) је лирско колоратурни сопран. Први ангажман имала је у Државној опери у Кобургу, Баварска (Landestheater Coburg, Bavarie). У овој кући је, у периоду од 2014. до 2017. године, изградила богат оперски репертоар играјући преко петнаест различитих улога, уз сјајне критике од штампе и публике. Aнгажман у Кобургу јој је омогућио прилику да сарађује са познатим немчким редитељима као што су Јакоб Петер Месер (Каваљeр с ружом, Парсифал) и Бригите Фасбенда (Боеми). Престижни оперски Фестивал Glyndebournе, позвао је Ану да тумачи улогу Констанце на Glyndebournе Tour 2015.
Професионални деби остварила је 2011. године у Јапану, наступивши као Микаела са бечком компанијом Opera Operetta Classical Vienna Series. Као гошћа, наступала је у Дрездену (Staatsoperette Dresden),  Кемницу (Opernhaus Chemnitz), Фирту, Ерлангену, Бад Лаухштету, Келну (Kammeroper Köln) и другим. Свој деби у Србији остварила је у улози Лучије од Ламермура у Народном позоришту у Београду у сезони 2018/19.
Ана Цветковић је музичко образовање започела на одсеку за виолину МШ Станислав Бинички. Завршила је паралелно Балетску школу Лујо Давичо, на одсеку за традиционалне игре и песме са Балкана и Музичку школу Мокрањац, на одсеку за соло певање у класи проф. Г. Минова. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класама проф. Гордане Јевтовић-Минов и проф. Анете Илић. Усавршавала се у класи проф. Николе Мијаиловића, радећи на оперском репертоару. Током студија у Београду добила је награду Аните Мезетове као студент са најуспеснијом концертном активношћу. Звање Мастера стиче на Приватном универзитету за музику и уметност у Бечу (MUK). У Аустрији је добила стипендију CEE Musiktheater  који промовише образовање истакнутих младих оперских талената из југоисточне Европе. Усавршавала се у Америци, Немачкој, Аустрији и Београду.
На домаћој сцени Ана Цветковић је присутна још од средњошколских дана као члан групе Одабрани за одабране. Са пијанистом Владимиром Стојнићем негује концертно певање, а њихов концерт Вече Штрауса и Шумана у Свечаној сали Скупштине града добио је престижну награду Удружења музичких уметника Србије за најбољи концерт у 2013. години. Њихов стални концертни репертоар укључује песме француских, немачких и италијанских композитора. Ана Цветковић је имала прилику да сарађује са свим реномираним домаћим диригентима и оркестрима као што су УА Станислав Бинички, Симфонијским оркестром РТС-а, камернима оркестром Wernigerode, Симфонијским оркестром Roma Sinfonietta, оркестром опере Грац и другим.

Растко Спасојчевић (Београд, 1988) је основно и средње музичко образовање стекао у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду. Основне и мастер студије завршио је на Факултету музичке уметности у Београду на катедри за клавир у класи проф. Владимира Цвијића. Тренутно је студент специјалистичких студија на ФМУ у Београду, у класи проф. Владимира Цвијића. Од 2011. године ради као професор у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду на месту корепетитора. Усавршавао се на мајсторским курсевима код професора Игора Ласка, Арба Валдме, Невене Поповић. За време школовања учествовао је на бројним такмичењима где је постигао запажене резултате. Као солиста и члан камерних ансамбала наступао је у свим репрезентативним салама у Београду, као и у осталим градовима широм Србије.

Ружица Гојковић (Пријепоље, 1986) је основно музичко образовање стекла је у Музичкој школи у Пријепољу у класи проф. Грете Шећеркадић Гановић, проф. Данијеле Кљајић, и проф. Миленка Бајића. Средње музичко образовање стекла је у Музичкој школи Мокрањац у класи проф. Марије Тасовац и проф. Милице Васиљевић Бисенић. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Маје Рајковић. Наступала је на републичким и међународним такмичењима у земљи где је освојила низ награда. Наступа као солисткиња, камерни музичар, и корепетитор. Наступала је у градовима широм Србије, Београду (у Атријуму народног музеја, Галерији Артгет, Етнографском музеју, Студентском културном центру, Коларчевој задужбини, Дечијем културном центру), у Минхену и Риму. Усавршавала се на курсевима професора Александра Шандорова, Александра Сердара, Невене Поповић, Владимира Милошевића, Јурија Кота, Владимира Стојнића, Тами Каназаве и Јувала Адмонија. Члан је камерног састава Квадрема, који је посвећен промоцији стваралаштва савремених српских композитора и који је за извођење дела домаћих аутора на музичком фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину награђен златном плакетом. Члан је клавирског дуа Барабар са Јасмином Раковић. Активно наступа са флаутисткињама Јеленом Шаренац и Јасмином Живић, као и са виолончелисткињом Кристином Иванковић. Учествовала је на фестивалу Piano City у Новом Саду 2017. и 2018. године, као и на Четвртом међународном фестивалу клавира у Суботици. Ангажована је као професорка клавира у Музичкој школи Мокрањац од 2010. године.

Пројекат се реализује у сарадњи са:
Goethe-institut Београд, Амбасада Немачке у Београду, Туристичка организација Немачке у Београду, Град Београд, Коларац, Културни центар Београда, Народни музеј, МШ Мокрањац и многи други

Loading...