Koncert pijanistkinje Marije Gluvakov Medenice

09.09.2019., 21:00

Program pod nazivom „Sonata kao fantazija“ obuhvatiće klavirske sonate Ludviga van Betovena i Franca Lista.

Program:
Ludvig van Betoven   
Sonata br. 14 u cis–molu, op. 27, br. 2 (Mesečeva sonata)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Franc List
Sonata u ha–molu
Lento assai- Allegro energico- Grandioso
Andante sostenuto
Allegro energico

Biografija:
Pijanistkinja Marija Gluvakov Medenica je započela muzičko školovanje u Novom Kneževcu. Diplomirala je i magistrirala klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom i specijalizirala kamernu muziku u klavirskom duu. Trenutno je na doktorskim studijama klavira na studijskom programu Izvođačke umetnosti, Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi redovnog profesora Tijane Humo Rajevac.
Usavršavala se na majstorskim kursevima kod Dušana Trbojevića, Arba Valdme, Olivere Đurđević, Sergeja Dorenjskog, Andreja Pisarjeva i Majkla Leslija. Više puta je nagrađivana na republičkim i saveznim takmičenjima, dobitnik je nagrade iz fonda Radmile Đorđević (za kamernu muziku), kao i nagrade iz fonda Slobodanke Milošević Savić, koje dodeljuje FMU najboljim i najperspektivnijim mladim solistima. Značajno je istaći učešće i nagradu na Međunarodnom takmičenju u Rimu, posle čega je usledio poziv prof. Solomona Mikovskog za usavršavanje u Njujorku, na Manhatten School of Music. Učestvovala je na muzičkim svečanostima BEMUS, NOMUS, međunarodnim festivalima Donne in musica (Kragujevac, kao izvođač i član žirija), ClarinetFest (Asizi, Italija), Piano summer (Vranje) i Piano City (Novi Sad). Više puta je nastupala kao solista sa Simfonijskim orkestrom Stanislav Binički i Kamernim orkestrom Kornelije. Ostvarila je snimke za radio i televiziju. Godine 1996. je primljena u članstvo Udruženja muzičkih umetnika  Srbije. Uvrštena je u Srpski Who is Who (Zavod za udžbenike, Beograd, 2013).
Mr Marija Gluvakov Medenica je predavala kao asistent Katedre za klavir na FMU u Beogradu i kao stručni saradnik na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Od 2008. godine predaje na Fakultetu umetnosti u zvanju docenta, a od 2015. godine u zvanju vanrednog profesora za umetničku oblast Klavir.

 

 

Loading...