Концерт пијанисткиње Марије Глуваков Меденице

09.09.2019., 21:00

Програм под називом „Соната као фантазија“ обухватиће клавирске сонате Лудвига ван Бетовена и Франца Листа.

Програм:
Лудвиг ван Бетовен   
Соната бр. 14 у цис–молу, оп. 27, бр. 2 (Месечева соната)
Adagio sostenuto
Allegretto
Presto agitato

Франц Лист
Соната у ха–молу
Lento assai- Allegro energico- Grandioso
Andante sostenuto
Allegro energico

Биографија:
Пијанисткиња Марија Глуваков Меденица је започела музичко школовање у Новом Кнежевцу. Дипломирала је и магистрирала клавир на Факултету музичке уметности у Београду, а потом и специјализирала камерну музику у клавирском дуу. Тренутно је на докторским студијама клавира на студијском програму Извођачке уметности, Факултета музичке уметности у Београду, у класи редовног професора Тијане Хумо Рајевац.
Усавршавала се на мајсторским курсевима код Душана Трбојевића, Арба Валдме, Оливере Ђурђевић, Сергеја Дорењског, Андреја Писарјева и Мајкла Леслија. Више пута је награђивана на републичким и савезним такмичењима, добитник је награде из фонда Радмиле Ђорђевић (за камерну музику), као и награде из фонда Слободанке Милошевић Савић, које додељује ФМУ најбољим и најперспективнијим младим солистима. Значајно је истаћи учешће и награду на Међународном такмичењу у Риму, после чега је уследио позив проф. Соломона Миковског за усавршавање у Њујорку, на Manhatten School of Music. Учествовала је на музичким свечаностима БЕМУС, НОМУС, међународним фестивалима Donne in musica (Крагујевац, као извођач и члан жирија), ClarinetFest (Асизи, Италија), Piano summer (Врање) и Piano City (Нови Сад). Више пута је наступала као солиста са Симфонијским оркестром Станислав Бинички и Камерним оркестром Корнелије. Остварила је снимке за радио и телевизију. Године 1996. је примљена у чланство Удружења музичких уметника  Србије. Уврштена је у Српски Who is Who (Завод за уџбенике, Београд, 2013).
Мр Марија Глуваков Меденица је предавала као асистент Катедре за клавир на ФМУ у Београду и као стручни сарадник на Факултету уметности у Косовској Митровици. Од 2008. године предаје на Факултету уметности у звању доцента, а од 2015. године у звању ванредног професора за уметничку област Клавир.

 

 

Loading...