MILOŠ TOMIĆ, NEUSPELI DUBL bujni, sočni, kolažni filmovi i zapisi

17.09.2019-17.10.2019, 16.00 do 21.00

MILOŠ TOMIĆ
NEUSPELI DUBL
bujni, sočni, kolažni filmovi i zapisi
17. 9 – 17. 10. 2019.
Filmska galerije – Dvorana KCB-a, Kolarčeva 6

Utorak, 17. septembar u 19.00
–  Premijera kratkog filma Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam dečak, uz niz starih već puštanih filmova sad u novom izdanju, kao i nekoliko video-radova dugo držanih na „kratkom lancu‟
–  Razgovor sa autorom: Katarina Kostandinović i Miloš Tomić
–  Otvaranje izložbe bujnih, sočnih, kolažnih filmova i zapisa Neuspeli dubl

Reč filmadžije:
NEUSPELI DUBL nisu u stvari na gomili moji najgori i ćorsokak filmovi, nezavršene produkcije i kućna video-umetničarenja. Ovo… hm… nije retrospektiva, mali spomenik – nije!… To su možda:
Bujni, sočni, kolažni filmovi koji bi eksperimentelnim metodama istraživali svet uspomena, prolaznosti, unutrašnji i starinski svet. Beskonačno polje mogućnosti, možda opasno, tj. zavodljivo, ali neprocenjiv rudnik veći od vremena jednog života!, kako piše u mom filmskom dnevniku starom bar 20 godina.

 

Miloš Tomić
Rođen je 1976. u Beogradu. Diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti 2001. u klasi profesora Miše Radivojevića. Magistrirao je na filmskoj akademiji FAMU u Pragu 2006, na Odseku multimedijalne animacije u klasi profesora Petra Skale, a 2013. i doktorirao na FAMU sa tezom „Dragocenost odbačenih predmeta – đubreta, kao materijala za film, animaciju, fotografiju…“
Jedan je od osnivača legendarne grupe „Klipani u pudingu“, strastveni je kolekcionar i strpljivi kolažista, aktivan učesnik i propagator “LO-Fi“ festivala koji se tokom devedesetih godina borio za slobodan, jeftin i nezavisan film, a već nekoliko godina i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu, na Odseku za digitalnu umetnost i nove medije.
Kao autor izlagao je na brojnim izložbama širom regiona i Evrope. Poznat je po svojim eksperimentalnim filmovima i video radovima, muzičkim spotovima za neke od lokalnih bendova, kolažima i umetničkim akcijama. Kroz neposredan rad sa studentima i mladima, obišao je svet držeći radionice o trik-animaciji i stvaralaštvu uopšte, i učestvujući na festivalima od Francuske, Norveške, Italije ili Španije, preko Makedonije i Estonije do Kine, Argentine i Burme.
Njegova umetnička karijera dobija novi zamah 2013. godine kada je, zajedno sa Vladimirom Perićem, predstavljao Srbiju na Venecijanskom bijenalu sa projektom Muzikalni dnevnici, sačinjenom od kratkih filmova u kojima svakodnevne, često porodične, kuhinjske situacije postaju amaterske muzičke improvizacije.

 

 

Loading...