Razgovor Heroine Prvog svetskog rata u Srbiji i projekcija filma Novice Babovića Elzi Inglis – Bolnice škotskih žena (25′)

18.09.2019., 19:00

Galerija ARTGET, Trg republike 5/I
Sreda, 18. septembar 2019. u 19.00

Razgovor Heroine Prvog svetskog rata u Srbiji i projekcija filma Novice Babovića Elzi Inglis
– Bolnice škotskih žena (25′)
Govore: Milena Marjanović i Novica Babović

U okviru autorske izložbe Milene Marjanović U zemlji kipućeg mesa: Meri I. Daram, Nadežda Petrović i Katarina K. Šturceneger, posvećene trima visokoobrazovanim  ženama različitih profesija koje su s fotoaparatom boravile i neprestano beležile svakodnevni život i pokrete vojske u Srbiji i okolnim zemljama u vreme balkanskih ratova  i Prvog svetskog rata, pokrećemo temu o mnogim heroinama toga doba, a posebno tokom Prvog svetskog rata.
Kao poseban podsticaj ovom razgovoru u godini kada se sećamo Konferencije mira 1919–1920, kojom je okončan Prvi svetski rat, uz aktuelnu izložbu, prikazujemo i film Elsi Inglis – Bolnice škotskih žena, prema scenariju i u režiji Novice Babovića (Produkcija: Muzej nauke i tehnike, Beograd; 27 minuta). Film sadrži dragocen arhivski materijal Jugoslovenske kinoteke i Škotskog filmskog arhiva (Scottish Screen Archive) iz 1915–1917. godine.

Nalazimo se ovde u samom središtu strašne oluje, a to je tako kao da vas neprestano tuku kiša i vetar ne dajući vam ni oko da otvorite, a vi za sve vreme u sebi ponavljate – ne može ovo dugo da potraje, toliko je sve ovo strašno.
dr Elsi Inglis, Kragujevac, 1915.

Film Elsi Inglis – Bolnice škotskih žena prati životni put dr Elsi Inglis (Elsie Maud Inglis, 1864–1917), jedne od najvećih heroina Prvog svetskog rata. Posle studija medicine i specijalizacije hirurgije u Edinburgu i Glazgovu, Elsi Inglis otvara hiruršku i ginekološku bolnicu za siromašne žene u Edinburgu, 1904. godine.
Dr Inglis je bila osnivač i glavna pokretačka snaga Bolnica škotskih žena za službu u inostranstvu (Scotish Women`s Hospitals for Foreign Service). Od skromnog početka i ideje o osnivanju jedne bolnice sa 100 postelja, Bolnice škotskih žena za službu u inostranstvu su tokom Prvog svetskog rata izrasle u moćnu humanitarnu organizaciju, sa odborima u Edinburgu, Londonu, Glazgovu, Mančesteru, Liverpulu, Birmingemu i Velsu. Od ukupno trinaest jedinica Bolnica škotskih žena, deset je bilo angažovano u pomaganju Srbiji. Među prvima su došle u Srbiju, početkom januara 1915. godine, i do kraja rata su, bez prestanka, bile sa Srbima.
Nastale u epohi borbe za ženska prava i bez pružene prilike da se dokažu u svojoj zemlji u ratu, Bolnice škotskih žena su svoju punu afirmaciju ostvarile pomažući Srbima. Tokom dugih ratnih godina razvio se odnos poštovanja, poverenja i ljubavi koji je stvorio čvršće veze između srpskog i britanskog naroda.

Novica Babović (Zemun 1967). Osavremenjivanje kulturne i naučne baštine kroz multimedijalno i likovno stvaralaštvo zauzima centralno mesto rada Novice Babovića. Realizovao je 13 samostalnih izložbi (Srbija, Nemačka, Francuska, Rumunija) i učestvovao na preko sto grupnih izložbi. Autor je 20 dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Osnivač je i umetnički direktor umetničke asocijacije ART NOVA.

 

Loading...