SLUČAJ MAKAVEJEV ILI PROCES U BIOSKOPSKOJ SALI / 23 – 25. 9. / 19.00

23.09.2019-25.09.2019, 19:00

Srbija 2019, 74’

Režija: Goran Radovanović

Učestvuju: Milena Dravić, Svetozar Cvetković, Slobodan Miletić, Ilija Bašić, Petar Volk, Andrej Popović, Branislav Dimitrijević

Festivali i nagrade: FEST – nagrada Beogradski pobednik za najbolji film u domaćoj selekciji i nagrada kritike „Milutin Čolić“

Godine 1971, nakon fantastičnog uspeha u Kanu, film „WR: Misterije organizma“ Dušana Makavejeva je zabranjen za prikazivanje u Jugoslaviji. Zabrani je prethodila javna rasprava u bioskopu Arena u Novom Sadu. Novi dokumentarac Gorana Radovanovića koristi ekskluzivni tajno snimljeni tonski materijal ove rasprave u kojoj učestvuju Makavejev, jedan broj kulturnih poslanika onog vremena, politički funkcioneri i predstavnici partijskih organizacija. Film kombinije ovaj materijal sa savremenim svedočenjima nekih od glumaca, učesnika debate, i njihove dece, kao i bogatim arhivskim materijalom u nameri da osvetli proces zabrane, sagleda ideološke okvire vremena, kontekst domaće produkcije i deo autorovog opusa.

Zabrana tog filma vremenom je postala simbol Jugoslavije kao nedovršenog socijalističkog eksperimenta. Makavejev je nedugo zatim napustio zemlju i nastanio se za stalno u inostranstvu. „WR: Misterije organizma“ je danas jedan od globalno najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmova.

Ovaj dokumentarac ujedno je i poslednje pojavljivanje Milene Dravić na filmu. Snimljena je kako govori o svojoj antologijskoj ulozi u prostoru postavke izložbe „MILENA“ u Filmskoj galeriji našeg bioskopa.

 

 

Loading...