8. GoetheFEST 2019. / 11.10.

11.10.2019., 19:00

19.00 SAMO OBIČNA ŽENA
Nemačka, 2019.
92 min.

Režija: Šeri Horman
Scenario: Florijan Eler
Uloge: Almila Bagričik, Rauand Taleb, Meral Perin, Mirtiz Joču, Armin Vahedi, Aram Arami

Nasred prometne ulice u Berlinu mladu ženu Ajnur ubija njen vlastiti brat Nuri. Ne sluteći ništa, Ajnur je krenula da otprati Nurija do autobuske stanice, dok je za to vreme njen petogodišnji sinčić mirno spavao kod kuće.

U filmu „Samo obična žena“ glavna junakinja Ajnur sama priča svoju priču, iz vlastite perspektive. To je priča o odlučnoj mladoj ženi koja voli život i koja tačno zna kako želi da ga živi. Ajnur je uspela da pobegne iz nasilnog braka i ne dozvoljava više da joj roditelji i braća propisuju šta sme, a šta ne sme. Pronašla je stan, upisala se na zanat, izlazi noću i sklapa nova poznanstva, ulazi u emotivne veze s muškarcima. Iako zna da njen način života nije u skladu s porodičnom tradicijom i da bi zato mogla doći u opasnost, njena potreba za slobodom jača je od svih prepreka. Ali uvrede i pretnje njene rođene braće vremenom postaju sve ekstremnije, sve dok situacija potpuno ne izmakne kontroli.

„Samo obična žena“ zasniva se na istinitoj priči o Hatun Ajnur Siriči, koju su 2005. godine u Berlinu ubila njena braća. To ubistvo je u Nemačkoj izazvalo žučne diskusije, a svedoci na sudskom procesu devojčinoj braći i dan-danas moraju da žive u programu za zaštitu svedoka.

21.00 SYSTEM CRASHER
Nemačka, 2019.
118 min.
Scenario i režija: Nora Fingeršajt
Uloge: Helena Cengel, Albreht Šû, Gabrijela Marija Šmide, Liza Hagemajster, Melani Štraub, Viktorija Trautmansdorf, Marijem Zarê i Tedros Teklebran

Devetogodišnja devojčica Beni s neobuzdanom energijom traga za ljubavlju, bacajući u očaj sve oko sebe.

Ona je mala, ali opasna. Svaki pokušaj da se nađe trajno rešenje za njen problem unapred je osuđen na neuspeh. Sve službe za socijalni rad smatraju da je devetogodišnja Boni beznadežan slučaj, takozvani System crasher. Pritom ona uopšte nema nameru da se promeni. Ima samo jedan cilj: da ponovo živi sa svojom mamom! Ali njena majka Bjanka plaši se vlastite kćeri. Gospođa Befané iz Centra za socijalni rad daje sve od sebe ne bi li pomogla Beni. Ona angažuje trenera za kontrolu besa Mišu da bude Benin lični asistent u školi i odjednom se javlja tračak nade. Hoće li Miši zaista poći za rukom da reši ovaj naizgled nerešivi problem?

System crasher je prvi dugometražni igrani film u režiji Nore Fingeršajt. To je uzbudljiva psihološka studija, dinamična, impulsivna, emotivna i sa odličnom glumom.

 

Loading...