Арт Викенд Београд / Art Weekend Belgrade је четвородневна манифестација коју КЦ Град покреће у циљу промоције и развоја домаће савремене уметничке сцене, а биће одржана од 10. до 13. октобра 2019. на преко 30 локација у Београду и околини.

Програм се састоји од посебно припремљених изложби у галеријама, конференцијског дела и пратећег програма на разним локацијама у граду, организованих арт – тура, вођења кроз изложбе, као и гостовања водећих домаћих и иностраних професионалаца из области савремене уметности. Уз пратећи програм домаћих галерија, културних центара и уметничких простора као што су Филозофски факултет, Градска галерија, Академија – Центар за графику и визуелна истраживања ФЛУ, Галерија Рима, Галерија Б2, Културни центар Београда, Блатобран, ТрансформАрт Галерија, Галерија Звоно, Ремонт, X Витамин, Галерија Новембар, Циглана, Полет, Минипогон, ДИМ, Галерија Мењачница Гете Института, У10, Квака 22, Хестиа, Институт Сервантес, Галерија Лауфер, Магацин Мацура, Оставинска, Културни центар Магацин, Музеј савремене уметности, Галерија Сингидунум, Салон Музеја савремене уметности, Мала галерија УЛУПУДС-а,
Еугстер || Белграде…, АWБ ће кроз четвородневне активности бити тачка интеракције стваралаца и међународне сарадње, враћања Србије савременим токовима у Европи и свету, али и њеном бољем позиционирању у међународним круговима, као средине која итекако има шта да понуди.

Очекују нас и гостовања еминентних европских кустоса, истраживача и предавача, како домаћих, тако и из Мађарске, Бугарске, Аустрије, Швајцарске, Немачке, Израела, Шведске, Грчке, Словеније… Разговори током конференцијског дела који ће бити одржани на различитим локацијама дотаћи ће се улоге кустоса у савременој уметности, односа тржишта и колекционара, добрих примера праксе из других земаља и других актуелних тема, не само код нас него и у Европи.

Отварање изложбе NEXT / Портрети Београђана Svena Marquardta у петак, 11.октобра у 19 часова испред Филозофског факултета биће уједно отварање читаве манифестације. Ова изложба настала је као резултат његовог двомесечног прошлогодишњег боравка, у оквиру Артист ин ресиденце програма Кц Града. Свен Марqуардт, по први пут у тридесет година дугој каријери, радио је на пројекту изван Берлина, а велику инспирацију коју је пронашао током боравка у Београду преточио је у серију фотографија чији су главни актери Београђани.

Sven Marquardt је немачки фотограф који је прве фотографије забележио још почетком осамдесетих у источном Берлину. Marquardt има богату уметничку каријеру која је умногоме била условљена друштвено-политичком ситуацијом пре и после пада Берлинског зида. Рођен 1962. године, своју каријеру отпочиње раних осамдесетих година радећи прво као асистент познатог фотографа Rudolpha Schafera, превасходно у модној фотографији. Од 1986. као самостални фотограф публикује свој рад у многим познатим немачким часописима попут Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, а такође учествује у групним и самосталним изложбама. Његов рад је цензурисан у Источној Немачкој, а са цензуром се сусретао и због неговања специфичног визуелног идентитета који, како се наводи, није био у складу са стандардима изгледа мушкараца у социјалистичкој држави. Интензивно се бави аналогном фотографијом уз природно осветљење, што је једна од највећих специфичности његовог рада. Серије фотографија, у којима углавном представља портрете људи које среће у свом окружењу или у току истраживачких пројеката, представио је са изузетним успехом у многим земљама: Јапану, Немачкој, Италији, Холандији, Швајцарској, Бразилу, Грузији, Шпанији, на Филипинима, у Аустралији и Канади.
Изложбу ће отворити Његова екселенција амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, госпођа Доротеа Гизелман, заменица амбасадора Републике Немачке у Републици Србији и Дејан Убовић, директор Културног центра Град.

Пројекат реализује Културни центар Град у сарадњи са партнерском организацијом Block Frei из Беча као и са осталим градским галеријама и уметничким просторима, а уз подршку Делегације Европске комисије, Аустријског културног форума, Амбасаде Швајцарске, Србија ствара – сектор за дигиталне, иновативне и креативне индустрије Владе РС, Амбасаде Израела, Мађарског културног центра, Гете института, Италијанског инситута за културу, Амбасаде Словеније и других.

 

Loading...