Autorsko vođenje kroz izložbu Pioniri ratnog foto-žurnalizma: Samson M. Černov, Arijel L. Vardžis, Luis V. Hajn

15.10.2019., 18:00

Galerija ARTGET

utorak, 15. oktobar 2019. u 18.00

Autorsko vođenje kroz izložbu Pioniri ratnog foto-žurnalizma: Samson M. Černov, Arijel L. Vardžis, Luis V. Hajn

Izložba Pioniri ratnog foto-žurnalizma posvećena je trojici ratnih profesionalnih fotoreportera  koji su u drugoj deceniji prošlog veka boravili, između ostalog, u Srbiji, na frontu, s narodom i vojskom. To su: Samson Černov, Arijel Vardžis i Luis Hajn.  Zahvaljujući ovom istraživačkom projektu istoričarke umetnosti Milene Marjanović većina izloženih fotografija Arijela Vardžisa i Luisa Hajna su premijerno pred našom publikom, a prikupljene su iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Arhiva Jugoslovenske kinoteke, Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu i Umetničkog muzeja u Milvokiju, osim nekoliko koje potpadaju pod takozvano javno vlasništvo. Fotografije Samsona Černova potiču pak iz Vojnog muzeja u Beogradu, Narodne biblioteke Srbije i Istorijskog muzeja Srbije.

Tokom vođenja kroz izložbu od autorke ćete saznati zašto se odlučila da predstavi baš ova tri fotografa, kako su oni stigli u Srbiju, sa kojim zadatkom, šta su snimali, kako su tekle njihove karijere pre i posle dolaska na balkanski front, zašto izložba nosi podnaslov Ljudskost pod mirkoskopom, i zbog čega same fotografije sa svojim legendama, kad se posmatraju pod lupom moderne estetike, pored toga što nose očigledan pečat istinosne dokumentarne i likovne kompozicione vrednosti, danas pripadaju muzejskim eksponatima.

Najzad, koliko su tačne reči Luisa Viksa Hajna, inače žestokog borca za ljudska prava, posebno prava deteta, i protivnika nametnutih estetskih teorija: „Kad bih umeo da ispričam priču rečima, ne bih imao potrebu da utrpavam kameru“.

Loading...