Ауторско вођење кроз изложбу Пионири ратног фото-журнализма: Самсон М. Чернов, Аријел Л. Варџис, Луис В. Хајн

15.10.2019., 18:00

Галерија АРТГЕТ

уторак, 15. октобар 2019. у 18.00

Ауторско вођење кроз изложбу Пионири ратног фото-журнализма: Самсон М. Чернов, Аријел Л. Варџис, Луис В. Хајн

Изложба Пионири ратног фото-журнализма посвећена је тројици ратних професионалних фоторепортера  који су у другој деценији прошлог века боравили, између осталог, у Србији, на фронту, с народом и војском. То су: Самсон Чернов, Аријел Варџис и Луис Хајн.  Захваљујући овом истраживачком пројекту историчарке уметности Милене Марјановић већина изложених фотографија Аријела Варџиса и Луиса Хајна су премијерно пред нашом публиком, а прикупљене су из Конгресне библиотеке у Вашингтону, Архива Југословенске кинотеке, Империјалног ратног музеја у Лондону и Уметничког музеја у Милвокију, осим неколико које потпадају под такозвано јавно власништво. Фотографије Самсона Чернова потичу пак из Војног музеја у Београду, Народне библиотеке Србије и Историјског музеја Србије.

Током вођења кроз изложбу од ауторке ћете сазнати зашто се одлучила да представи баш ова три фотографа, како су они стигли у Србију, са којим задатком, шта су снимали, како су текле њихове каријере пре и после доласка на балкански фронт, зашто изложба носи поднаслов Људскост под миркоскопом, и због чега саме фотографије са својим легендама, кад се посматрају под лупом модерне естетике, поред тога што носе очигледан печат истиносне документарне и ликовне композиционе вредности, данас припадају музејским експонатима.

Најзад, колико су тачне речи Луиса Викса Хајна, иначе жестоког борца за људска права, посебно права детета, и противника наметнутих естетских теорија: „Кад бих умео да испричам причу речима, не бих имао потребу да утрпавам камеру“.

Loading...