Koncert Dua „EDIT“

28.10.2019., 20:00

Duo EDIT je osnovan 2011. godine i čine ga violinistkinja Edit Makedonska i harfistkinja Gorana Ćurgus.

Program:
Alfredo d’ Ambrozio
Kanconeta, op. 6

Edvard Elgar
Salut d’Amor

Agustin Lara
Granada

Franc Lehar
Valcer iz operete Ciganska ljubav

Ilija Marinković
Legenda

Vojkan Borisavljević
Sećanja

Harold Arlen
Over the Rainbow

Jakob Gade
Jalosie

Džordž Geršvin
Rapsodija u plavom

Biografije:
Duo EDIT su osnovale Edit Makedonska i Gorana Ćurgus 2011. godine. Nastupale su na otvaranju Međunarodnog festivala harfe u Beogradu, kao i na festivalima u Ubu, Pančevu i Sofiji. Repertoar dua je raznolik, od virtuoznih dela, popularne klasike, evergrin muzike, kao i dela srpskih kompozitora, od kojih su neka napisana specijalno za duo. Udruženje kompozitora Srbije, Udruženje muzičkih umetnika Srbije, kao i Sokoj prepoznali su značaj ovog sastava i doprinos koji daje očuvanju i negovanju srpske baštine i kulture.

Edit Makedonska potiče iz muzičke porodice. Violinu je počela da uči kod svoje majke, Dijane Raponđijeve-Stojanović, a diplomirala je na FMU u Beogradu u klasi prof. Fern Rašković. Završila je magistraturu violine i kamerne muzike u Plovdivu, gde je bila angažovana kao asistent na tamošnjem Fakultetu za muziku i igru. Stekla je i diplomu solo pevanja u MŠ Mokranjac u Beogradu, a završila je i baletsku školu u Sofiji. Radila je kao profesor violine u muzičkim školama u Beogradu, i kao profesor violine i čitanja s lista na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao koncertmajstor je bila angažovana u Nacionalnoj operi i baletu u Skoplju, u operama u Varni i Plovdivu, kao i u Pozorištu na Terazijama u Beogradu. Od 1980. godine radi u Narodnom pozorištu u Beogradu, gde je koncertmajstor. Osnivač je Gudačkog kvarteta Edit (2000). Dirigent Angel Šurev je za ovaj ansambl aranžirao Masneovu operu Don Kihot, koja se izvodila na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta. Osim toga, učestvovali su u izvođenju kamerne opere Romansa Igora Rankovića. Održala je brojne koncerte kao solista i koncertmajstor širom bivše Jugoslavije i Evrope, kao i u Japanu i SAD. Na repertoaru solističkih koncerata posebno zastupa domaće muzičko stvaralaštvo. Snimala je za radio i televiziju. Bavi se i komponovanjem dečje muzike (pesme Jabuka i leptir; Saša, ciganski pas; muzika za knjigu Bajka za decu autorke princeze Jelisavete Karađorđević). Premijerno je izvela Baladu o polju za violinu i kamerni orkestar Mirjane Živković koja je komponovala na predloženu temu Edit Makedonske.

Gorana Ćurgus je diplomirala i magistrirala u klasi prof. Milice Barić na FMU u Beogradu. Dugi niz godina bila je stalni saradnik Beogradske filharmonije, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra RTS i drugih renomiranih orkestara. Stalno je zaposlena u Narodnom pozorištu. Osvajala je prve i specijalne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao što je Međunarodno takmičenje Petar Konjović. Dobitnica je nagrade Zlatni anđeo za najboljeg mladog muzičara u Srbiji (1994). Član je muzičko-konceptualne grupe Sekndhenders sa kojom je učestvovala u projektima: Predstava za muziku (2009), Nežno, nežno, nežnije (2011), Šest (ne tako) lakih komada (2012) i Tri(p)biina (2014). Poslednjih godina sarađuje sa mecosopranom Natašom Jović–Trivić, kao i sa oboistkinjom Marijom Lazić. Sa harfistkinjom Milanom Zarić je premijerno izvela kompoziciju Radost za dve harfe i glasove K. Štokhauzena. Od 2013. godine vodi muzičke radionice na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Član je Udruženja MOTO (Muzičko-opersko- teatarska organizacija) sa kojom je učestvovala u projektima Svetlost muzike, Metohijski maj, Kamerna muzika Lučana Beria i mnogim drugim.

Loading...