Koncert flautistkinje Jovane Lazić i pijaniste Marka Bogdanovića

14.10.2019., 20:00

Na koncertu će nastupiti i gošća, sopran Mirjana Matić. Na programu su dela Vidora, Hindemita, Martena i Emanuela.

Program:
Šarl-Mari Vidor
Svita za flautu i klavir, op. 34
Moderato
Scherzo
Romance
Final

Paul Hindemit
Sonata za flautu i klavir
Heiter bewegt
Sehr langsam
Sehr lebhaft
Marsch

Frank Marten
Balada

Moris Emanuel
Trio Odelettes Anscréontiques, op. 13
Au Printemps
A La Cigale
A La Rose

Biografije:
Jovana Lazić (Beograd, 1985) je stekla osnovno muzičko obrazovanje u klasi prof. Ivane Aleksić u MŠ Stanislav Binički i MŠ Vojislav Vučković. Završila je SMŠ Stanković u klasi  prof. Jelene Draškoci. Diplomirala je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi Prof. Ljubiše Jovanovića. Tokom školovanja se upoznaje i sa tehnikom sviranja traverzo flaute. Bila je stalni član Baroknog ansambla FMU. Dobitnica je brojnih nagrada na festivalima i takmičenjima.
Bila je stipendista internacionalnog kampa za mlade talente Interlochen art camp u Mičigenu (u konkurenciji nekoliko hiljada mladih talenata). Usavršava kod renomiranih svetskih profesora.
Sarađivala je sa orkestrom Beogradske filharmonije, a od 2009. godine honorarno svira drugu flautu i pikolo flautu u orkestru Pozorišta na Terazijama. Od 2010. godine ima status slobodnog umetnika i održava brojne resitale po renomiranim galerijama i ustanovama kulture u Beogradu i okolini.
Bila je angažovana na mestu druge flaute sa pikolom u Novom simfonijskom orkestru Makris fondacije, kao i od strane orkestra Narodnog pozorišta kao izvođač binske muzike. Učestvovala je u izvođenju premijere opere Uda Cimermana Bela ruža u okviru projekta Sofije Perović.

Marko Bogdanović (Beograd, 1982) je maturirao na odseku za klavir MŠ dr Vojislav Vučković u klasi prof. Branke Žiravac-Jeremić. Završio je i nižu muzičku školu na odseku za solo-pevanje u MŠ Mokranjac u klasi  prof. Georgija Minova. Diplomirao je na odseku za klavir FMU u Beogradu (2009), a tokom studija učio je u klasama prof. Aleksandra Šandorova i prof. Aleksandre Pavlović. Studirao je i na odseku za dirigovanje u klasi prof. Stanka Šepića. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na katedri za kamernu muziku u klasi prof. Ljudmile Popović.
Dobitnik je nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih su najznačajnije druge nagrade na Međunarodnom konkursu Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 1997) i na Međunarodnom konkursu mladih pijanista Frederik Šopen (Rim, 1998), kao i prva nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1999). Tokom školovanja koncertirao je kao solista i u ansamblu u Srbiji, i u inostranstvu. Od značajnijih koncerata izdvaja se nastup s ansablom Vojske Srbije Stanislav Binički. Dugogodišnji je član Prvog beogradskog pevačkog društva, gde je radio i kao asistent dirigenta.
Trenutno je zaposlen kao umetnički saradnik u MŠ Josif Marinković, a takođe je angažovan kao honorarni saradnik Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Kao oficijelni umetnički saradnik učestvovao je u realizaciji međunarodnih konkursa Davorin Jenko u Beogradu, Petar Konjović u Beogradu, Premio Clivis u Rimu, Gianluca Campochiaro u Kataniji (Sicilija), Miodrag Azanjac u Beogradu, festivala Oboa fest, kao i majstorskog kursa Glasbeno proletje na gradu Podsreda u Sloveniji.
Gaji veliko interesovanje za novije tendencije u savremenoj umetničkoj muzici, muzički teatar, elektroakustičku muziku, performans i muzičku produkciju.

Mirjana Matić (Valjevo) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na Odseku za opštu muzičku pedagogiju i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za solo pevanje u klasi Nikole Kitanovskog, u čijoj klasi je nastavila i doktorske studije. Na međunarodnom takmičenju u Rumi 2016. godine je nagrađena prvom nagradom u kategoriji operskih arija i laureatom celokupnog takmičenja. Nastupala je kao solista u Madlenianumu, Narodnom pozorištu u Beogradu i u Pozorištu na Terazijama u Beogradu gde od 2017. godine tumači ulogu Kristin u Veberevom mjuziklu Fantom iz opere. Za istu ulogu je nagrađena Godišnjom nagradom Pozorišta na Terazijama za uspešno i zapaženo tumačenje uloge. Dobitnica je nagrade iz fonda Biserka Cvejić koju dodeljuje Katedra za solo pevanje za najuspešnijeg studenta u polju operskog i koncertnog izvođaštva. Od 2012. godine aktivno učestvuje na koncertima  pod pokroviteljstvom organizacije Ars kreativa širom Srbije od kojih se posebno izdvajaju koncerti ostvareni u saradnji sa Umetničkim ansamblom Stanislav Binički.

 

 

 

 

 

Loading...