Концерт флаутисткиње Јоване Лазић и пијанисте Марка Богдановића

14.10.2019., 20:00

На концерту ће наступити и гошћа, сопран Мирјана Матић. На програму су дела Видора, Хиндемита, Мартена и Емануела.

Програм:
Шарл-Мари Видор
Свита за флауту и клавир, оп. 34
Moderato
Scherzo
Romance
Final

Паул Хиндемит
Соната за флауту и клавир
Heiter bewegt
Sehr langsam
Sehr lebhaft
Marsch

Франк Мартен
Балада

Морис Емануел
Трио Odelettes Anscréontiques, оп. 13
Au Printemps
A La Cigale
A La Rose

Биографије:
Јована Лазић (Београд, 1985) је стекла основно музичко образовање у класи проф. Иване Алексић у МШ Станислав Бинички и МШ Војислав Вучковић. Завршила је СМШ Станковић у класи  проф. Јелене Драшкоци. Дипломирала је 2009. године на ФМУ у Београду у класи Проф. Љубише Јовановића. Током школовања се упознаје и са техником свирања траверзо флауте. Била је стални члан Барокног ансамбла ФМУ. Добитница је бројних награда на фестивалима и такмичењима.
Била је стипендиста интернационалног кампа за младе таленте Interlochen art camp у Мичигену (у конкуренцији неколико хиљада младих талената). Усавршава код реномираних светских професора.
Сарађивала је са оркестром Београдске филхармоније, а од 2009. године хонорарно свира другу флауту и пиколо флауту у оркестру Позоришта на Теразијама. Од 2010. године има статус слободног уметника и одржава бројне реситале по реномираним галеријама и установама културе у Београду и околини.
Била је ангажована на месту друге флауте са пиколом у Новом симфонијском оркестру Макрис фондације, као и од стране оркестра Народног позоришта као извођач бинске музике. Учествовала је у извођењу премијере опере Уда Цимермана Бела ружа у оквиру пројекта Софије Перовић.

Марко Богдановић (Београд, 1982) је матурирао на одсеку за клавир МШ др Војислав Вучковић у класи проф. Бранке Жиравац-Јеремић. Завршио је и нижу музичку школу на одсеку за соло-певање у МШ Мокрањац у класи  проф. Георгија Минова. Дипломирао је на одсеку за клавир ФМУ у Београду (2009), а током студија учио је у класама проф. Александра Шандорова и проф. Александре Павловић. Студирао је и на одсеку за дириговање у класи проф. Станка Шепића. Тренутно је студент докторских академских студија на катедри за камерну музику у класи проф. Људмиле Поповић.
Добитник је награда на домаћим и међународним такмичењима, од којих су најзначајније друге награде на Међународном конкурсу Николај Рубинштајн (Париз, 1997) и на Међународном конкурсу младих пијаниста Фредерик Шопен (Рим, 1998), као и прва награда на Републичком такмичењу у Београду (1999). Током школовања концертирао је као солиста и у ансамблу у Србији, и у иностранству. Од значајнијих концерата издваја се наступ с ансаблом Војске Србије Станислав Бинички. Дугогодишњи је члан Првог београдског певачког друштва, где је радио и као асистент диригента.
Тренутно је запослен као уметнички сарадник у МШ Јосиф Маринковић, а такође је ангажован као хонорарни сарадник Опере Народног позоришта у Београду. Као официјелни уметнички сарадник учествовао је у реализацији међународних конкурса Даворин Јенко у Београду, Петар Коњовић у Београду, Premio Clivis у Риму, Gianluca Campochiaro у Катанији (Сицилија), Миодраг Азањац у Београду, фестивала Обоа фест, као и мајсторског курса Гласбено пролетје на граду Подсреда у Словенији.
Гаји велико интересовање за новије тенденције у савременој уметничкој музици, музички театар, електроакустичку музику, перформанс и музичку продукцију.

Мирјана Матић (Ваљевo) je дипломирала на Академији уметности у Новом Саду на Одсеку за општу музичку педагогију и на Факултету музичке уметности у Београду на Катедри за соло певање у класи Николе Китановског, у чијој класи је наставила и докторске студије. На међународном такмичењу у Руми 2016. године је награђена првом наградом у категорији оперских арија и лауреатом целокупног такмичења. Наступала је као солиста у Мадлениануму, Народном позоришту у Београду и у Позоришту на Теразијама у Београду где од 2017. године тумачи улогу Кристин у Веберевом мјузиклу Фантом из опере. За исту улогу је награђена Годишњом наградом Позоришта на Теразијама за успешно и запажено тумачење улоге. Добитница је награде из фонда Бисерка Цвејић коју додељује Катедра за соло певање за најуспешнијег студента у пољу оперског и концертног извођаштва. Од 2012. године активно учествује на концертима  под покровитељством организације Арс креатива широм Србије од којих се посебно издвајају концерти остварени у сарадњи са Уметничким ансамблом Станислав Бинички.

 

 

 

 

 

Loading...