Koncert klavirskog dua Vesna Kršić i Snežana Nikolajević povodom 50 godina umetničkog rada

24.10.2019., 20:00

Prvi nastup su imale 1968. godine, kao studentkinje beogradske Muzičke akademije, a njihova kontinuirana karijera teče od njihovog prvog celovečernjeg resitala koji su održale u Domu omladine u Beogradu, 1969.godine. Na koncertu će takođe nastupiti i gošće violistkinja Ljubica Sekulić i Ženski gradski hor „Barili“ pod umetničkim vođstvom Kataline Tasić.

Program:
Arvo Pert
Isti interval (prvo izvođenje u Beogradu)

Kamij Sen-Sans
Listić iz albuma, op. 81

Svetislav Božić
Vavedenjska pesma (verzija za violu i klavir četvororučno)

Johan Sebastijan Bah – Aleksandar Gedike
Pasakalja i fuga u ce–molu za klavir četvororučno

Jozef Suk
Pesme na narodne teme za ženski hor i klavir četvororučno
Žalost
Pastir u proleće
Divna voda  

Antonjin Dvoržak
Tri Legende, op. 59

Zoran Hristić
Rufurija (prvo izvođenje, posvećeno duu Nikolajević-Kršić)

Biografije:
Klavirski duo Snežana Nikolajević i Vesna Kršić
Vesna Kršić, muzički teoretičar i pijanista i Snežana Nikolajević, muzikolog i pijanista, muziciraju u klavirskom duu vrlo dugo: prvi nastup su imale 1968. godine, kao studentkinje beogradske Muzičke akademije, a njihova kontinuirana karijera teče od njihovog prvog celovečernjeg resitala koji su održale u Domu omladine u Beogradu, 1969. Neguju istim intenzitetom koncertiranje na dva klavira i na jednom klaviru četvororučno. Na impozantnom repertoaru dua nalaze se dela u širokom vremenskom i stilskom rasponu – od ranog baroka do savremenih autora – što se može videti u listi repertoara. Na svojim mnogobrojnim koncertima otkrivaju nova dela za ovaj ansambl – od kojih su mnoga njima posvećena – i uvode nove forme prezentacije i kontakta sa auditorijumom. Uradile su niz redakcija kompozicija za klavirski duo, održale mnoge seminare o literaturi za klavirski duo i njenoj interpretaciji i napisale niz tekstova o delima za klavirski duo i specifičnostima interpretacije klavirskog dua.
Nastupale su na solističkim koncertim i sa orkestrima u Beogradu i mnogim drugim gradovima Srbije, u bivšim jugoslovenskim  republikama (Hrvatska, Makedonija, Crna Gora), zatim u Francuskoj, Mađarskoj, Izraelu, Rumuniji i SAD. Snimale su često za radio i televiziju i bile u žiriju nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Klavirski duo  Snežana Nikolajević – Vesna Kršić je dobitnik nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert 2009. godine. Snimci interpretacija dua objavljeni su na nekoliko LP ploča i četiri kompakt diska u izdanju PGP RTS, Fakulteta muzičke umetnosti i SOKOJ-a.
Uz kamerno muziciranje u klavirskom duu neguju i svoje posebne profesionalne karijere – Vesna Kršić, magistar muzičke teorije, redovni je profesor na Fakultetu muzičke umetnosti, a Snežana Nikolajević, doktor muzikologije, urednik je u Televiziji Beograd i redovni profesor na Filološko umetničkom fakultetu. U tom svojstvu su učestvovale na mnogim domaćim i internacionalnim naučnim skupovima i objavile niz knjiga, monografija i stručnih radova.
Više informacija o duu

Ljubica Sekulić (Berograd, 1982) je diplomirala harfu i violu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasama prof. Ljiljane Nestorovske i prof. Dejana Mlađenovića, i nastavila studije u Geteborgu, gde je diplomirala violu u klasi prof. Bjorna Sjogrena. Od 2003. godine je član  Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Dobitnik je nagrada na mnogobrojnim republičkim i saveznim takmičenjima učenika i studenata, zatim nagrade Švedske akademije nauka i umetnosti, Internacionalnog rotari udruženja i stipendista raznih fondacija.
Nastupala je kao solista, kamerni muzičar i član orkestara u Srbiji, Švedskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Grčkoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Norveškoj i SAD.
Trenutno živi i radi u Stokholmu, gde se osim koncertne aktivnosti aktivno bavi i pedagogijom.
Inspirisala je nekoliko domaćih i stranih kompozitora (V. Milanković, D. Jovanović, S. Božić, R. Munakata) da komponuju za harfu solo i različite kamerne sastave.

Gradski ženski hor Barili Požarevac je osnovan 1992. godine pod okriljem Centra za kulturu Požarevac, a od 1997. godine prerasta u Ustanovu kulture Grada. Ostvarenim dometima na domaćoj i međunarodnoj horskoj sceni i osvojenim visokim priznanjima na prestižnim međunarodnim horskim konkursima, hor Barili se svrstao u istaknute horove Srbije. Hor izvodi dela u rasponu od srednjeg veka do kompozicija istaknutih domaćih i inostranih savremenih kompozitora, od kojih su mnogi i posvetili svoja dela horu Barili i dirigentu Katalin Tasić, koja se nalazi  na čelu Hora od njegovog osnivanja.

Mr Katalin Tasić, umetnički direktor i dirigent hora Barili, je magistrirala dirigovanje na FMU u Beogradu u klasi prof. Darinke Matić–Marović. U zvanju redovnog profesora predaje na Katedri za dirigovanje Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Za svoj umetnički i pedagoški rad je nagrađena brojnim priznanjima od kojih se izdvajaju: Povelja kulture KPZ Požarevca, Zlatna značka KPZ Srbije, Oktobarska nagrada Grada Požarevca i Specijalna dirigentska nagrada žirija Međunarodnog takmičenja Bela Bartok u Debrecinu.

 

Loading...