Концерт саксофонисте Матеја Бундерле и пијанисткиње Маше Бабић

14.10.2019., 21:00

На концерту у Културном центру Београда, Матеј Бундерла и Маша Бабић представиће концертни програм који чине композиције оригинално писане за виолину и клавир, а које су прилагођене саксофону са циљем да се обогати репертоар намењен ово инструменту и укаже на његове многобројне могућности.

Програм:
Волфганг Амадеус Моцарт
Соната за виолину у e–молу, К. 304
(за саксофон обрадио у ге-молу Жак Ларок)
Allegro
Allegro

Алфред Гаријевич Шнитке
Свита у старом стилу
(за виолину и клавир или чембало)
Пасторала
Балет
Менует
Фуга
Пантомима

Рихард Штраус
Соната за виолину у Ес–дуру, оп. 18
I Allegro, ma non troppo
II Improvisation: Andante cantabile

Биографије:
Матеј Бундерла (Марибор, 1985) је почео да свира клавир када је имао седам година. Са једанаест година је почео да свира саксофон. Основне студије је завршио 2007. године, а магистрирао је 2009. године под менторством професора Гералда Прајнфалка (Gerald Preinfalk) на Универзитету за музичку и сценску уметност у Грацу. Две године касније је завршио специјализацију из савремене музике под менторством ансамбла Клангфорум из Беча, а 2013. године на истом универзитету је завршио студије инструменталне педагогије.
Бундерла је члан неколико камерних група и ансамбала као што су Ме3, МIМ и Balkalito projekt. Као солиста је извео Концерт за алт саксофон Глазунова, заједно са Камерним оркестром Дилето Грациозо из Граца. Године 2016. је представљао Аустрију на музичком фестивалу у Каракасу (Венецуела), где је извео Фантазију Вила-Лобоса, уз пратњу оркестра Juvenil Evencio Kastelano. Члан је ансамбла Schallfeld, који је посвећен извођењу и ширењу савремене музике. Бундерла има вишегодишње предавачко искуство и био је коорганизатор Недеље креативне музике 2012 (Луцан, Штајерска) коју је подржао Европски програм за младе. Сарађује са композиторима и изводи њихова дела, делује као позоришни музичар, импровизатор и ради као професор. Од фебруара ове године ради у полицијском оркестру Niedersachsen у Хановеру.

Маша Бабић jе уписала ФМУ у Београду са 16 година. Дипломирала је и магистрирала у класи проф. Лидије Станковић и завршила специјалистичке студије камерне музике у класи проф. Јасне Туцовић. Магистарске студије камерне музике је завршила у класи проф. Чаи Чоу на Универзитету уметности у Грацу (2016). Током студија је наступала у земљи и иностранству, о чему сведоче награде и признања која је освојила. Истичу се награде на такмичењу Николај Рубинштајн (Париз, 2000), међународном такмичењу Вербаниа (Италија, 2005), Републичком такмичењу у категорији камерних ансамбала (2003, 2006), као и друге награде на на Републичком такмичењу (2005) и на Међународном такмичењу Даворин Јенко у три категорије (клавирски соло, клавирски дуо и клавирски трио). Посебно се издваја прва награда на фестивалу у Марсеју (2008). Након освајања ове награде наступила је у Букурешту у Атхенеум театру. Од 2011. године је клавирски сарадник Венди Макс у оквиру летње школе за гудачке инструменте у Енглеској. Сарађује са хором Браћа Барух. Од оснивања наступа са различитим саставима на Фестивалу класичне музике у Пули у организацији Истарског културног сабора. Од 2011. године ради као клавирски сарадник у СМШ Јосип Славенски где је организовала серију концерата под називом Мјузик ивент, у оквиру којих су студенти ФМУ приближавали камерну музику студентима средњих школа. Од 2017. године организује необичне концерте класичне музике под слоганом Извуци мене, којима је отворила врата извођењу класичне музике у неконвенционалним просторима. Креатор је пројекта Класика у посети са циљем да се класична музика изведе на местима као што су болнице и старачки домови, где живе људи који нису у могућности да посете концерте у дворанама. Један је од оснивача Уметничког удружења KLASSIKUM, чији је један од главних циљева реализовање активности у циљу промовисања културе и уметности, образовања деце и одраслих у области уметности.

 

 

Loading...