Koncert saksofoniste Mateja Bunderle i pijanistkinje Maše Babić

14.10.2019., 21:00

Na koncertu u Kulturnom centru Beograda, Matej Bunderla i Maša Babić predstaviće koncertni program koji čine kompozicije originalno pisane za violinu i klavir, a koje su prilagođene saksofonu sa ciljem da se obogati repertoar namenjen ovo instrumentu i ukaže na njegove mnogobrojne mogućnosti.

Program:
Volfgang Amadeus Mocart
Sonata za violinu u e–molu, K. 304
(za saksofon obradio u ge-molu Žak Larok)
Allegro
Allegro

Alfred Garijevič Šnitke
Svita u starom stilu
(za violinu i klavir ili čembalo)
Pastorala
Balet
Menuet
Fuga
Pantomima

Rihard Štraus
Sonata za violinu u Es–duru, op. 18
I Allegro, ma non troppo
II Improvisation: Andante cantabile

Biografije:
Matej Bunderla (Maribor, 1985) je počeo da svira klavir kada je imao sedam godina. Sa jedanaest godina je počeo da svira saksofon. Osnovne studije je završio 2007. godine, a magistrirao je 2009. godine pod mentorstvom profesora Geralda Prajnfalka (Gerald Preinfalk) na Univerzitetu za muzičku i scensku umetnost u Gracu. Dve godine kasnije je završio specijalizaciju iz savremene muzike pod mentorstvom ansambla Klangforum iz Beča, a 2013. godine na istom univerzitetu je završio studije instrumentalne pedagogije.
Bunderla je član nekoliko kamernih grupa i ansambala kao što su Me3, MIM i Balkalito projekt. Kao solista je izveo Koncert za alt saksofon Glazunova, zajedno sa Kamernim orkestrom Dileto Graciozo iz Graca. Godine 2016. je predstavljao Austriju na muzičkom festivalu u Karakasu (Venecuela), gde je izveo Fantaziju Vila-Lobosa, uz pratnju orkestra Juvenil Evencio Kastelano. Član je ansambla Schallfeld, koji je posvećen izvođenju i širenju savremene muzike. Bunderla ima višegodišnje predavačko iskustvo i bio je koorganizator Nedelje kreativne muzike 2012 (Lucan, Štajerska) koju je podržao Evropski program za mlade. Sarađuje sa kompozitorima i izvodi njihova dela, deluje kao pozorišni muzičar, improvizator i radi kao profesor. Od februara ove godine radi u policijskom orkestru Niedersachsen u Hanoveru.

Maša Babić je upisala FMU u Beogradu sa 16 godina. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Lidije Stanković i završila specijalističke studije kamerne muzike u klasi prof. Jasne Tucović. Magistarske studije kamerne muzike je završila u klasi prof. Čai Čou na Univerzitetu umetnosti u Gracu (2016). Tokom studija je nastupala u zemlji i inostranstvu, o čemu svedoče nagrade i priznanja koja je osvojila. Ističu se nagrade na takmičenju Nikolaj Rubinštajn (Pariz, 2000), međunarodnom takmičenju Verbania (Italija, 2005), Republičkom takmičenju u kategoriji kamernih ansambala (2003, 2006), kao i druge nagrade na na Republičkom takmičenju (2005) i na Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u tri kategorije (klavirski solo, klavirski duo i klavirski trio). Posebno se izdvaja prva nagrada na festivalu u Marseju (2008). Nakon osvajanja ove nagrade nastupila je u Bukureštu u Atheneum teatru. Od 2011. godine je klavirski saradnik Vendi Maks u okviru letnje škole za gudačke instrumente u Engleskoj. Sarađuje sa horom Braća Baruh. Od osnivanja nastupa sa različitim sastavima na Festivalu klasične muzike u Puli u organizaciji Istarskog kulturnog sabora. Od 2011. godine radi kao klavirski saradnik u SMŠ Josip Slavenski gde je organizovala seriju koncerata pod nazivom Mjuzik ivent, u okviru kojih su studenti FMU približavali kamernu muziku studentima srednjih škola. Od 2017. godine organizuje neobične koncerte klasične muzike pod sloganom Izvuci mene, kojima je otvorila vrata izvođenju klasične muzike u nekonvencionalnim prostorima. Kreator je projekta Klasika u poseti sa ciljem da se klasična muzika izvede na mestima kao što su bolnice i starački domovi, gde žive ljudi koji nisu u mogućnosti da posete koncerte u dvoranama. Jedan je od osnivača Umetničkog udruženja KLASSIKUM, čiji je jedan od glavnih ciljeva realizovanje aktivnosti u cilju promovisanja kulture i umetnosti, obrazovanja dece i odraslih u oblasti umetnosti.

 

 

Loading...