Koncert violinistkinje Mine Mendelson i pijanistkinje Marije Đukić

21.10.2019., 21:00

Koncert organizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije. Na programu su dela Despića, Šosona i Elgara.

Program:
Dejan Despić
Vinjete za violinu i klavir, op. 43ce
Fanfara
Alla marcia
Con brio
Capriccio
La valse
Caccia
Giuoco
Duo pastorale
Furioso
Scherzino

Ernest Šoson
Poema za violinu i klavir, op. 25

Edvard Elgar
Sonata za violinu i klavir u e–molu, op. 84
Allegro – Risoluto
Romance – Andante
Allegro non troppo

Biografije:
Mina Mendelson (Beograd) je diplomirala, magistrirala i doktorirala umetničke studije violine (sa prosekom 10) na FMU u Beogradu, u klasi Fern Rašković. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristijansandu kod Sabinne Grolmus i Stefana Baratdua (2001), kao i na majstorskim kursevima kod Dejvida Takenoa, Sretena Krstića i Mateje Marinkovića. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima, od čega se izdvaja Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu (1998) kao i Prva nagrada na Saveznom takmičenju u Kotoru (1998).
Bila je član kamernog orkestra Gudači Svetog Đorđa, zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran, a od 2009. godine je angažovana kao koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac Ladislav Mezei. Kao solista i kamerni muzičar je nastupala širom Srbije, kao i u Kini, Turskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji. Kao solista je sarađivala sa Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Kamernim ansamblom Mokranjac, Gudačima Svetog Đorđa, Jevrejskim kamernim orkestrom, Orkestrom Univerziteta u Džuhaju (Kina), i sa dirigentima, kao što su Nelson Leong, Suzana Kostić, Milena Injac, Stefan Zekić, Vesna Šouc i Obrad Nedeljković. Nastupala je na festivalima: BEMUS, NOMUS, NIMUS, Ohridsko leto, Evropski dani jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske muzike (Segedin), Festival u Sofiji, Festival u Bodrumu, Festival u Sapanci, Kalemegdanski sutoni, Umetnost protiv rata i drugi. Snimala je i za Radio i TV Beograd.
Od 2003. godine je zaposlena na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde je trenutno vanredni profesor violine na Katedri za gudačke instrumente.

Marija Đukić je diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi Srđana Grbića. Usavršavala se na majstorskim kursevima u Turu (Francuska) kod Alekseja Nasedkina i u Sionu (Švajcarska) kod Bernharda Eberta. Provela je dve godine na specijalizaciji u Sankt Peterburgu na Konzervatorijumu Rimski-Korsakov u klasi Jekaterine Murine. Zaposlena je na FMU u Beogradu kao redovni profesor na Katedri za klavir. Nastupala je kao solista i kamerni muzičar u Beogradu i širom Srbije, kao i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Rusiji, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj i Turskoj.
Na njenom repertoaru su najzastupljenije kompozicije klasicizma i romantizma. Poseduje poseban afinitet prema kompozicijama F. Šopena. Jedan od najznačajnijih i najuspešnijih koncetarata izvela je u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine (2010) povodom 200. godišnjice rođenja Šopena. Nastupala je u različitim kamernim ansamblima, kao član dua sa pevačima, flautistima, violinistima, harmonikašima, kao član trija Amorosso i trija Classica Aeterna. Nastupala je na koncertima u okviru Tribine kompozitora i Međunarodnog festivala harfe. Snimala je za Radio Beograd. Kao solista je sarađivala sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS, Orkestrom Doma vojske i BGO Dušan Skovran.

 

Loading...