Концерт виолинисткиње Мине Менделсон и пијанисткиње Марије Ђукић

21.10.2019., 21:00

Концерт организујемо у сарадњи са Удружењем музичких уметника Србије. На програму су дела Деспића, Шосона и Елгара.

Програм:
Дејан Деспић
Вињете за виолину и клавир, оп. 43це
Fanfara
Alla marcia
Con brio
Capriccio
La valse
Caccia
Giuoco
Duo pastorale
Furioso
Scherzino

Ернест Шосон
Поема за виолину и клавир, оп. 25

Едвард Елгар
Соната за виолину и клавир у е–молу, оп. 84
Allegro – Risoluto
Romance – Andante
Allegro non troppo

Биографије:
Мина Менделсон (Београд) је дипломирала, магистрирала и докторирала уметничке студије виолине (са просеком 10) на ФМУ у Београду, у класи Ферн Рашковић. Као стипендиста Владе Краљевине Норвешке усавршавала се на Универзитету у Кристијансанду код Сабинне Гролмус и Стефана Баратдуа (2001), као и на мајсторским курсевима код Дејвида Такеноа, Сретена Крстића и Матеје Маринковића. Добитник је бројних награда на републичким, савезним и међународним такмичењима, од чега се издваја Специјална награда на Републичком такмичењу у Београду (1998) као и Прва награда на Савезном такмичењу у Котору (1998).
Била је члан камерног оркестра Гудачи Светог Ђорђа, заменик концертмајстора у БГО Душан Сковран, а од 2009. године је ангажована као концертмајстор Јеврејског камерног оркестра, чији је оснивач и уметнички руководилац Ладислав Мезеи. Као солиста и камерни музичар је наступала широм Србије, као и у Кини, Турској, Холандији, Великој Британији, Француској, Немачкој, Мађарској, Бугарској, Хрватској, Црној Гори и Македонији. Као солиста је сарађивала са Нишким симфонијским оркестром, БГО Душан Сковран, Камерним ансамблом Мокрањац, Гудачима Светог Ђорђа, Јеврејским камерним оркестром, Оркестром Универзитета у Џухају (Кина), и са диригентима, као што су Нелсон Леонг, Сузана Костић, Милена Ињац, Стефан Зекић, Весна Шоуц и Обрад Недељковић. Наступала је на фестивалима: БЕМУС, НОМУС, НИМУС, Охридско лето, Европски дани јеврејске културе, Јесењи фестивал јеврејске музике (Сегедин), Фестивал у Софији, Фестивал у Бодруму, Фестивал у Сапанци, Калемегдански сутони, Уметност против рата и други. Снимала је и за Радио и ТВ Београд.
Од 2003. године је запослена на Факултету уметности у Нишу, где је тренутно ванредни професор виолине на Катедри за гудачке инструменте.

Марија Ђукић је дипломирала и магистрирала на ФМУ у Београду у класи Срђана Грбића. Усавршавала се на мајсторским курсевима у Туру (Француска) код Алексеја Наседкина и у Сиону (Швајцарска) код Бернхарда Еберта. Провела је две године на специјализацији у Санкт Петербургу на Конзерваторијуму Римски-Корсаков у класи Јекатерине Мурине. Запослена је на ФМУ у Београду као редовни професор на Катедри за клавир. Наступала је као солиста и камерни музичар у Београду и широм Србије, као и у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Македонији, Русији, Швајцарској, Италији, Грчкој и Турској.
На њеном репертоару су најзаступљеније композиције класицизма и романтизма. Поседује посебан афинитет према композицијама Ф. Шопена. Један од најзначајнијих и најуспешнијих концетарата извела је у Великој дворани Коларчеве задужбине (2010) поводом 200. годишњице рођења Шопена. Наступала је у различитим камерним ансамблима, као члан дуа са певачима, флаутистима, виолинистима, хармоникашима, као члан трија Amorosso и трија Classica Aeterna. Наступала је на концертима у оквиру Трибине композитора и Међународног фестивала харфе. Снимала је за Радио Београд. Као солиста је сарађивала са Београдском филхармонијом, Симфонијским оркестром РТС, Оркестром Дома војске и БГО Душан Сковран.

 

Loading...