MILOŠĆU BOŽIJOM / 3 – 9. 10. / 21.00

03.10.2019-09.10.2019, 21:00

Francuska, Belgija 2018, 137’

Režija: Fransoa Ozon

Uloge: Melvil Pupo, Denis Menoše, Svan Arlo, Bernar Verli

Festivali i nagrade: Berlin – Srebrni medved za najbolji film u glavnom takmičarskom programu

Aleksandar živi u Lionu, sa suprugom i četvoro dece. Kada shvati da otac Prejnat, sveštenik koji ga je napastvovao u detinjstvu, još uvek radi sa decom, odlučuje da pokrene akciju i spreči to. Uskoro mu se pridružuju još dvojica muškaraca koji su bili Prejnatove žrtve u detinjstvu. Uporediće svoja lična potisnuta traumatična iskustva i preispitati svoje živote kroz ljubavnu, porodičnu i profesionalnu prizmu. U želji da javno raskrinkaju sveštenika i Katoličku crkvu koja ga je uvek štitila, oni će morati da žrtvuju i brojne odnose sa ljudima iz svog bliskog okruženja koji ne odobravaju takav potez.

U režiji čuvenog Fransoa Ozona, film je snimljen po istinitim događajima koji su pratili dobro poznati i tek nedavno okončani sudski proces. Na ovogodišnjem Berlinskom festivalu film je osvojio Srebrnog medveda i pokrenuo niz društvenih polemika.

Reč kritike: „Mudar, brzog tempa i besprekorno odglumljen, film preispituje nelagodne odnose između milosrđa i pravde – između vere i manjkave institucije koja postoji da bi je sačuvala.“ Dejvid Erlič, IndieWire

Loading...