МИЛОШЋУ БОЖИЈОМ / 3 – 9. 10. / 21.00

03.10.2019-09.10.2019, 21:00

Француска, Белгија 2018, 137’

Режија: Франсоа Озон

Улоге: Мелвил Пупо, Денис Меноше, Сван Арло, Бернар Верли

Фестивали и награде: Берлин – Сребрни медвед за најбољи филм у главном такмичарском програму

Александар живи у Лиону, са супругом и четворо деце. Када схвати да отац Прејнат, свештеник који га је напаствовао у детињству, још увек ради са децом, одлучује да покрене акцију и спречи то. Ускоро му се придружују још двојица мушкараца који су били Прејнатове жртве у детињству. Упоредиће своја лична потиснута трауматична искуства и преиспитати своје животе кроз љубавну, породичну и професионалну призму. У жељи да јавно раскринкају свештеника и Католичку цркву која га је увек штитила, они ће морати да жртвују и бројне односе са људима из свог блиског окружења који не одобравају такав потез.

У режији чувеног Франсоа Озона, филм је снимљен по истинитим догађајима који су пратили добро познати и тек недавно окончани судски процес. На овогодишњем Берлинском фестивалу филм је освојио Сребрног медведа и покренуо низ друштвених полемика.

Реч критике: „Мудар, брзог темпа и беспрекорно одглумљен, филм преиспитује нелагодне односе између милосрђа и правде – између вере и мањкаве институције која постоји да би је сачувала.“ Дејвид Ерлич, IndieWire

Loading...