ПИОНИРИ РАТНОГ ФОТО-ЖУРНАЛИЗМА: САМСОН М. ЧЕРНОВ, АРИЈЕЛ Л. ВАРЏИС, ЛУИС В. ХАЈН

03.10.2019-31.10.2019, 12:00-20:00

Галерија Артгет – 18. година,Трг републике 5/I

ПИОНИРИ РАТНОГ ФОТО-ЖУРНАЛИЗМА: САМСОН М. ЧЕРНОВ, АРИЈЕЛ Л. ВАРЏИС, ЛУИС В. ХАЈН          
Ауторски истраживачки пројекат Милене Марјановић

3 – 31.10. 2019.

Ова изложба посвећена је тројици ратних професионалних фоторепортера  који су у другој деценији прошлог века боравили у Србији, на фронту, с народом и војском. Самсон Чернов је био дописник руских листова Новое время и Русское слово, и француског листа L’Illustration; Аријел Варџис, камерман и фотограф The Miami News-а и American-a, а Луис Хајн, члан Фото лиге, фотографисао је рад Америчког Црвеног крста у Европи и борио се за права детета и радника.

Изложбом скрећемо пажњу на пионире фотожурнализма захваљујући којима је овај жанр ушао у музејске институције, а самим тим и стављен под лупу модерне естетике. Истовремено, ова изложба је доказ да и у ратним околностима, када се човек, исконски, бори да сачува живот пре свега, фоторепортер не може, готово инстинктивно, да занемари начела доброг снимка. Зато ове фотографије, поред своје изузетне документарне, истиносне вредности, носе и печат духовне, ликовне вредности.

Већина фотографија Аријела Варџиса и Луиса Хајна су премијерно пред нашом публиком, а потичу из Конгресне библиотеке у Вашингтону, Архива Југословенске кинотеке, Империјалног војног музеја у Лондону и Уметничког музеја у Милвокију, осим неколико које потпадају под такозвано јавно власништво. Фотографије Самсона Чернова похрањене су у Војном музеју у Београду, Народној библиотеци Србије и Историјском музеју Србије.

Више о изложби прочитајте у тексту испод.
ПИОНИРИ РАТНОГ ФОТО-ЖУРНАЛИЗМА САМСОН М. ЧЕРНОВ, АРИЈЕЛ Л. ВАРЏИС, ЛУИС В. ХАЈН

 

 

Loading...