Prezentacija knjige Real Presence 2001 / 2010 / 2019

05.10.2019., 12:00

Prezentacija knjige Real Presence 2001 / 2010 / 2019

Povodom objavljivanja antologijske knjige o manifestaciji Real Presence u Beogradu će se, od 3 – 6. oktobra, održati  niz  događaja, razgovora, prezentacija, performansa i izložbi u kojima će učestvovati domaći i inostrani umetnici.

Urednice knjige su: Dobrila Denegri, Biljana Tomić i Isidora Krstić

Prezentacija knjige će se održati u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda, 5. oktobra 2019. sa početkom u 12.00, a na prezentaciji će učestvovati: Dobrila Denegri i Biljana Tomić, kustosi projekta Real Presence, Barbara Putz-Plecko, vice-rektor Univerziteta primenjene umetnosti u Beču, Milenko Prvački, profesor na LASALLE koledžu – Fakultetu likovnih umetnosti u Singapuru, Mrđan Bajić, profesor na Vajarskom odseku FLU u Beogradu, Dimitrije Tadić, savetnik za Savremenu umetnost i multimedije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Marija Đorgović, kustoskinja Muzeja Jugoslavje i neki od umetnika koji su učestvovali na projektu Real Presence.

Real Presence je bila internacionalna manifestacija posvećena mladim umetnicima, koja je prvi put organizovana 2001. godine u Beogradu, sa namerom da simbolično označi početak novog veka i demokratskih promena nakon 10 godina rata, kulturnog embarga i velike političke, ekonomske i socijalne krize. Real Presence je bio više od umetničkog događaja, on je predstavljao jedinstveni oblik kulturnog aktivizma. Zalagao se za otvorenost i inkluziju, a počeo je otvorenim pozivom mladim umetnicima i studentima umetnosti iz različitih evropskih zemalja da dođu u Beograd, da budu prisutni, i da kroz svoje prisustvo stvore konkretne i simboličke prostore umetničkog izražavanja, razmene, solidarnosti i zajedničkog učenja. U periodu između 2001. i 2010. godine, Real Presence je bio organizovan svake godine u Beogradu, ali je takođe uspostavljao saradnju sa značajnim internacionalnim manifestacijama i institucijama, sa svojim „satelitskim“ programima u sklopu Bijenala u Veneciji i Istanbulu, i u Muzeju savremene umetnosti Castello di Rivoli u Italiji, povezujući se sa evropskim bijenalom Manifesta.  Za deset godina koliko je Real Presence postojao, postao je svojevrsni kulturni fenomen. Ne postoji ništa slično po veličini, dometu, trajanju i otvorenosti duha. Iz ove dinamične, pluralističke, inkluzivne umetničke manifestacije nastale su generacije umetnika koji su sada deo aktuelne umetničke scene u Srbiji i u svetu.

 

Knjiga o Real Presence-u nije samo dokument o događajima koji su se desili između 2001 i 2010, ona govori i o formiranju specifičnog kustoskog i obrazovnog modela, u kontinuitetu od kasnih šezdesetih do početka 2000-te. Takođe govori i o sadašnjem vremenu, kada su mnogi učesnici Real Presence-a postali afirmisani umetnici aktivni na globalnoj umetničkoj sceni, kao i predavači i profesori na umetničkim fakultetima koji formiraju buduće generacije.

https://vimeo.com/318444448

 

Loading...