Презентација књиге Real Presence 2001 / 2010 / 2019

05.10.2019., 12:00

Презентација књиге Real Presence 2001 / 2010 / 2019

Поводом објављивања антологијске књиге о манифестацији Real Presence у Београду ће се, од 3 – 6. октобра, одржати  низ  догађаја, разговора, презентација, перформанса и изложби у којима ће учествовати домаћи и инострани уметници.

Уреднице књиге су: Добрила Денегри, Биљана Томић и Исидора Крстић

Презентација књиге ће се одржати у Галерији Артгет Културног центра Београда, 5. октобра 2019. са почетком у 12.00, а на презентацији ће учествовати: Добрила Денегри и Биљана Томић, кустоси пројекта Real Presence, Barbara Putz-Plecko, вице-ректор Универзитета примењене уметности у Бечу, Миленко Првачки, професор на LASALLE колеџу – Факултету ликовних уметности у Сингапуру, Мрђан Бајић, професор на Вајарском одсеку ФЛУ у Београду, Димитрије Тадић, саветник за Савремену уметност и мултимедије Министарства културе и информисања Републике Србије, Марија Ђорговић, кустоскиња Музеја Југославје и неки од уметника који су учествовали на пројекту Real Presence.

Real Presence је била интернационална манифестација посвећена младим уметницима, која је први пут организована 2001. године у Београду, са намером да симболично означи почетак новог века и демократских промена након 10 година рата, културног ембарга и велике политичке, економске и социјалне кризе. Real Presence је био више од уметничког догађаја, он је представљао јединствени облик културног активизма. Залагао се за отвореност и инклузију, а почео је отвореним позивом младим уметницима и студентима уметности из различитих европских земаља да дођу у Београд, да буду присутни, и да кроз своје присуство створе конкретне и симболичке просторе уметничког изражавања, размене, солидарности и заједничког учења. У периоду између 2001. и 2010. године, Real Presence је био организован сваке године у Београду, али је такође успостављао сарадњу са значајним интернационалним манифестацијама и институцијама, са својим „сателитским“ програмима у склопу Бијенала у Венецији и Истанбулу, и у Музеју савремене уметности Castello di Rivoli у Италији, повезујући се са европским бијеналом Манифеста.  За десет година колико је Real Presence постојао, постао је својеврсни културни феномен. Не постоји ништа слично по величини, домету, трајању и отворености духа. Из ове динамичне, плуралистичке, инклузивне уметничке манифестације настале су генерације уметника који су сада део актуелне уметничке сцене у Србији и у свету.

 

Књига о Real Presence-у није само документ о догађајима који су се десили између 2001 и 2010, она говори и о формирању специфичног кустоског и образовног модела, у континуитету од касних шездесетих до почетка 2000-те. Такође говори и о садашњем времену, када су многи учесници Real Presence-а постали афирмисани уметници активни на глобалној уметничкој сцени, као и предавачи и професори на уметничким факултетима који формирају будуће генерације.

https://vimeo.com/318444448

 

Loading...