15. Filmski festival Slobodna zona / 11.11.

11.11.2019., 11:00

11.00 KOMPAS SLOBODNE ZONE
Panel diksusija sa gostima nakon projekcije filma Izbačeni

Zašto nam je ugroženo pravo na krov nad glavom?
Učesnici panela: Iva Marčetić (Pravo na grad, Zagreb), Aleksa Petković, (Združena akcija Krov nad glavom), Danilo Ćurčić (Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11)

Izbačeni (dok.) + panel diskusija
Reditelj: Fredrik Gertten
Zemlja: Snjeden
Godina: 2019.
Trajanje: 92′
Jezik: English, Spanish, Italian, German, Korean
Uloge: Leilani Farha, Saskia Sassen, Joseph Stiglitz
EU ZONA promena

Sinopsis
Push je novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena, koji istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim gorućih svetskih pitanja današnjice? U filmu učestvuju  Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano i Lejlani Farhe, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja adekvatnog stanovanja ljudi širom sveta. Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

O reditelju
Fredrik Gertten je nagrađivani švedski reditelj i novinar. Njegova poslednja filmska ostvarenja Becoming Zlatan (2016), Bikes vs Cars (2015), Big Boys Gone Bananas!* (2012), Bananas!*(2009) je publika imala prilike da upozna u preko 100 zemalja kao i na vodećim filmskim festivalima. Fredrik je 1994. godine osnovao produkcijsku kompaniju WG Film. Prethodno je radio kao strani dopisnik i kolumnista za radio, televiziju i štampu u Africi, Latinskoj Americi, Aziji i širom Evrope. Danas kombinuje filmsko stvaralaštvo sa ulogom kreativnog producenta u WG Film-u, jednoj od najistaknutijih švedskih kompanija za produkciju dokumentarnih filmova, poznatoj po lokalnim pričama koje imaju ođek i uticaj na globalnom nivou.

15.00 Treća smena (dok.)
Reditelj: Luke Lorentzen
Zemlja: Amerika, Meksiko
Godina: 2019.
Trajanje: 81′
Jezik: Španski
Uloge: Juan Ochoa, Fer Ochoa, Josué Ochoa
Selekcija 14+

Sinopsis
Porodica Očoa vodi privatnu hitnu pomoć u Meksiko Sitiju, takmičeći se za pacijente sa ostalim službama hitne pomoći. Dok pokušavaju da zarade za život u ovom nemilosrdnom poslu, bore se da njihove finansijske potrebe ne ugroze ljude kojima pomažu. Rigorozna kazna inače korumpirane policije tera porodicu da pokuša da legalizuje svoju praksu. Teška finansijska situacija ih tera u sumnjiv način poslovanja dok nastavljaju da pružaju hitne medicinske usluge. Film Treća smena bavi se ljudskom dimenzijom etički kompromitovanog posla porodice Očoa i istražuje goruća pitanja funkcionisanja zdravstvenog sistema, propuste vlade i kompleksnost lične odgovornosti.

O reditelju
Rođen 1993. godine, Luke Lorentzen je nedavno diplomirao na Stanford univerzitetu, gde je studirao istoriju umetnosti i film. Njegov film Santa Cruz del Islote iz 2014. godine, kratkometražni dokumentarac o maloj i gusto naseljenoj ribarskoj zajednici u Kolumbiji, je osvojio nagrade na preko deset internacionalnih filmskih festivala, uključujući i San Francisco International, Full Frame Documentary, Camden International, i Chicago International. Njegov prvi dugometražni dokumentarac, New York Cuts iz 2015. godine istražuje šest frizerskih salona u potpuno različitim kulturnim enklavama Njujorka. Svetska premijera filma bila je na Internacionalnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, a premijera u Sjedinjenim Državama na Međunarodnom filmskom festivalu u Kamdenu. Luk je takođe deo kreativnog tima iza Netfliksove dokumentarne serije Last Chance U (od prve do četvrte sezone). Njegov rad istražuje elemente svakodnevnog života, često kroz rigorozna formalna sredstva, ispitujući i eksperimentišući načinima pričanja dokumentarnih priča. Poreklom iz Konektikata, Luk sada živi putujući. U poslednje vreme radio je na nekoliko projekata u Kanzasu, Meksiko Sitiju i Italiji.

17.00 Dolaziš iz daleka (dok.)
Reditelj: Amal Ramsis
Zemlja: Egipat, Liban, Španija, Katar
Godina: 2018.
Trajanje: 84′
Jezik: Ruski
Međunarodna selekcija

Sinopsis
Zamislite da imate braću ili sestre, ali ne možete da pričate sa njima jer ne govorite isti jezik. Zamislite da imate roditelje, ali ste odgojeni bez njih. Film je izvanredna priča o palestinskoj porodici koja je raseljena zbog nekoliko turbulentnih događaja koji su dali pečat prošlom veku: počevši od Španskog građanskog rata u kojem se otac Najati Sidki borio protiv Franka i fašizma, pa sve do Drugog svetskog rata, Nakbe i Libanskog građanskog rata.

O rediteljki
Amal Ramsis je studirala film u Madridu. Ramsis je osnivačica i direktorka Međunarodnog ženskog filmskog festivala u Kairu. Vodila je brojne video radionice sa ženama širom sveta. Njeni filmovi Samo snovi (2005), Zabranjeno (2011) i Trag Leptira (2015) su prikazivani na mnogim festivalima i osvojili su nekoliko međunarodnih nagrada.

19.00 Mafija kroz objektiv (dok.)
Reditelj: Kim Longinotto
Zemlja: Irska, Amerika, Italija
Godina: 2019.
Trajanje: 97′
Jezik: Italijanski, Engleski
Uloge: Letizia Battaglia
Ženska linija

Sinopsis
Biografski film o Leticiji Batalji, fotografkinji italijanskog porekla poznatoj po smelim snimcima pustoši koju je za sobom ostavljala mafija u njenoj rodnoj Siciliji. Kroz ovaj dokumentarac su protkane Bataljine upečatljive crno-bele fotografije, scene iz klasičnih italijanskih filmova, retki istorijski snimci i sećanja same autorke, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Koza nostre.

O rediteljki
Rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, u Londonu 1952. godine, Kim Longinoto je studirala kinematografiju i režiju u Nacionalnoj školi filma i televizije u Bikonsfildu. Od 1987. godine snimala je brojne dokumentarne filmove čija su tema buntovnici i autsajderi. Gaia devojke, dokumentarac o dvema devojkama u japanskom trening kampu za rvače, je prvi njen prikazan film i to u okviru programa Panorama Dokumente 2001. godine. Potom, dokumentarac Salma, koji se bavi životima muslimanki u južnoj Indiji, prikazan je 2013. godine u programu Panorama. Film Hvatač snova osvojio je nagradu za najbolju režiju dokumentarnog filma na filmskom festivalu Sandens 2015. godine.

21.00 Čudovišta (igr.)
Reditelj: Marius Olteanu
Zemlja: Rumunija
Godina: 2019.
Trajanje: 116′
Jezik: Rumunski
Uloge: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean
Horizonti Balkana

Sinopsis
Dana i Artur su bračni par u svojim četrdesetim i zajedno su skoro već 10 godina. Kao par, uživaju ljubav i naklonost prijatelja i porodice, a pojedinačno prezir. Njihove lične potrebe, ubeđenja, životna očekivanja ali i unutrašnji demoni nateraće ih da se zapitaju, ali i odluče, da li je rastanak zaista najveći dokaz ljubavi.

O reditelju
Nakon što je u Londonu stekao master u oblasti režije igranog filma, Marijus Olteanu se opredelio da istražuje sukob između privatnog i društvenog života pojedinca, kao i prepreke koje iz njega proističu. Njegova poslednja dva kratkometražna filma, Kravata i Ničija zemlja, ušli su u selekciju kratkih filmskih ostvarenja na više od 30 festivala, među kojima su Međunarodni filmski festivali u Busanu, Talinu, Namuru, Torontu i mnogim drugim. U njima, autor pokazuje interesovanje za istraživanje suštine svakoga od nas, skrivene ispod naizgled savršene spoljašnosti, kao i za pronalaženje novih filmskih tehnika oslikavanja borbe svakog pojedinca u rušenju sopstvenih granica mogućnosti. Film Kravata je poslužio kao osnovica za njegovo prvo dugometražno ostvarenje Monsters. Marijus je radio i kao pomoćnik režisera na nagrađivanom filmu Kristija Puijua, Sijera Nevada (2016), a pored toga radi i kao fotograf čiji su radovi objavljeni u brojnim novinskim i elektronskim izdanjima.

 

Loading...