15. Филмски фестивал Слободна зона / 11.11.

11.11.2019., 11:00

11.00 КОМПАС СЛОБОДНЕ ЗОНЕ
Панел диксусија са гостима након пројекције филма Избачени

Зашто нам је угрожено право на кров над главом?
Учесници панела: Ива Марчетић (Право на град, Загреб), Алекса Петковић, (Здружена акција Кров над главом), Данило Ћурчић (Иницијатива за економска и социјална права – А11)

Избачени (док.) + панел дискусија
Редитељ: Fredrik Gertten
Земља: Сњеден
Година: 2019.
Трајање: 92′
Језик: Енглисх, Спанисх, Италиан, Герман, Кореан
Улоге: Leilani Farha, Saskia Sassen, Joseph Stiglitz
ЕУ ЗОНА промена

Синопсис
Push је нови документарац награђиваног редитеља Фредрика Гертена, који истражује зашто више не можемо да приуштимо живот у нашим градовима. Становање је основно људско право, предуслов за сигуран и здрав живот. Међутим, у градовима широм света постаје све теже и теже обезбедити место становања. Ко стоји иза свега тога и који су фактори који чине становање једним горућих светских питања данашњице? У филму учествују  Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano и Lejlani Farhe, специјални известилац Уједињених нација за питања адекватног становања људи широм света. Овај актуелан и сјајан документарац позива на одговорност моћнике који спречавају приступ ономе што је основно људско право.

О редитељу
Fredrik Gertten је награђивани шведски редитељ и новинар. Његова последња филмска остварења Becoming Zlatan (2016), Bikes vs Cars (2015), Big Boys Gone Bananas!* (2012), Bananas!*(2009) је публика имала прилике да упозна у преко 100 земаља као и на водећим филмским фестивалима. Фредрик је 1994. године основао продукцијску компанију WG Film. Претходно је радио као страни дописник и колумниста за радио, телевизију и штампу у Африци, Латинској Америци, Азији и широм Европе. Данас комбинује филмско стваралаштво са улогом креативног продуцента у WG Film-у, једној од најистакнутијих шведских компанија за продукцију документарних филмова, познатој по локалним причама које имају ођек и утицај на глобалном нивоу.

15.00 Трећа смена (док.)
Редитељ: Luke Lorentzen
Земља: Америка, Мексико
Година: 2019.
Трајање: 81′
Језик: Шпански
Улоге: Juan Ochoa, Fer Ochoa, Josué Ochoa
Селекција 14+

Синопсис
Породица Очоа води приватну хитну помоћ у Мексико Ситију, такмичећи се за пацијенте са осталим службама хитне помоћи. Док покушавају да зараде за живот у овом немилосрдном послу, боре се да њихове финансијске потребе не угрозе људе којима помажу. Ригорозна казна иначе корумпиране полиције тера породицу да покуша да легализује своју праксу. Тешка финансијска ситуација их тера у сумњив начин пословања док настављају да пружају хитне медицинске услуге. Филм Трећа смена бави се људском димензијом етички компромитованог посла породице Очоа и истражује горућа питања функционисања здравственог система, пропусте владе и комплексност личне одговорности.

О редитељу
Рођен 1993. године, Luke Lorentzen је недавно дипломирао на Stanford универзитету, где је студирао историју уметности и филм. Његов филм Santa Cruz del Islote из 2014. године, краткометражни документарац о малој и густо насељеној рибарској заједници у Колумбији, је освојио награде на преко десет интернационалних филмских фестивала, укључујући и San Francisco International, Full Frame Documentary, Camden International, и Chicago International. Његов први дугометражни документарац, New York Cuts из 2015. године истражује шест фризерских салона у потпуно различитим културним енклавама Њујорка. Светска премијера филма била је на Интернационалном фестивалу документарног филма у Амстердаму, а премијера у Сједињеним Државама на Међународном филмском фестивалу у Камдену. Лук је такође део креативног тима иза Нетфликсове документарне серије Last Chance U (од прве до четврте сезоне). Његов рад истражује елементе свакодневног живота, често кроз ригорозна формална средства, испитујући и експериментишући начинима причања документарних прича. Пореклом из Конектиката, Лук сада живи путујући. У последње време радио је на неколико пројеката у Канзасу, Мексико Ситију и Италији.

17.00 Долазиш из далека (док.)
Редитељ: Амал Рамсис
Земља: Египат, Либан, Шпанија, Катар
Година: 2018.
Трајање: 84′
Језик: Руски
Међународна селекција

Синопсис
Замислите да имате браћу или сестре, али не можете да причате са њима јер не говорите исти језик. Замислите да имате родитеље, али сте одгојени без њих. Филм је изванредна прича о палестинској породици која је расељена због неколико турбулентних догађаја који су дали печат прошлом веку: почевши од Шпанског грађанског рата у којем се отац Најати Сидки борио против Франка и фашизма, па све до Другог светског рата, Накбе и Либанског грађанског рата.

О редитељки
Амал Рамсис је студирала филм у Мадриду. Рамсис је оснивачица и директорка Међународног женског филмског фестивала у Каиру. Водила је бројне видео радионице са женама широм света. Њени филмови Само снови (2005), Забрањено (2011) и Траг Лептира (2015) су приказивани на многим фестивалима и освојили су неколико међународних награда.

19.00 Мафија кроз објектив (док.)
Редитељ: Kim Longinotto
Земља: Ирска, Америка, Италија
Година: 2019.
Трајање: 97′
Језик: Италијански, Енглески
Улоге: Letizia Battaglia
Женска линија

Синопсис
Биографски филм о Летицији Батаљи, фотографкињи италијанског порекла познатој по смелим снимцима пустоши коју је за собом остављала мафија у њеној родној Сицилији. Кроз овај документарац су проткане Батаљине упечатљиве црно-беле фотографије, сцене из класичних италијанских филмова, ретки историјски снимци и сећања саме ауторке, сада већ 84-годишњакиње, како би се осликао портрет једне изузетне жене, чија је храброст и непоколебљивост помогла разоткривању бруталних злочина Коза ностре.

О редитељки
Рођена у Уједињеном Краљевству, у Лондону 1952. године, Ким Лонгиното је студирала кинематографију и режију у Националној школи филма и телевизије у Биконсфилду. Од 1987. године снимала је бројне документарне филмове чија су тема бунтовници и аутсајдери. Gaia девојке, документарац о двема девојкама у јапанском тренинг кампу за рваче, је први њен приказан филм и то у оквиру програма Панорама Документе 2001. године. Потом, документарац Салма, који се бави животима муслиманки у јужној Индији, приказан је 2013. године у програму Панорама. Филм Хватач снова освојио је награду за најбољу режију документарног филма на филмском фестивалу Санденс 2015. године.

21.00 Чудовишта (игр.)
Редитељ: Мариус Олтеану
Земља: Румунија
Година: 2019.
Трајање: 116′
Језик: Румунски
Улоге: Judith State, Cristian Popa, Alexandru Potocean
Хоризонти Балкана

Синопсис
Дана и Артур су брачни пар у својим четрдесетим и заједно су скоро већ 10 година. Као пар, уживају љубав и наклоност пријатеља и породице, а појединачно презир. Њихове личне потребе, убеђења, животна очекивања али и унутрашњи демони натераће их да се запитају, али и одлуче, да ли је растанак заиста највећи доказ љубави.

О редитељу
Након што је у Лондону стекао мастер у области режије играног филма, Маријус Олтеану се определио да истражује сукоб између приватног и друштвеног живота појединца, као и препреке које из њега проистичу. Његова последња два краткометражна филма, Кравата и Ничија земља, ушли су у селекцију кратких филмских остварења на више од 30 фестивала, међу којима су Међународни филмски фестивали у Бусану, Талину, Намуру, Торонту и многим другим. У њима, аутор показује интересовање за истраживање суштине свакога од нас, скривене испод наизглед савршене спољашности, као и за проналажење нових филмских техника осликавања борбе сваког појединца у рушењу сопствених граница могућности. Филм Кравата је послужио као основица за његово прво дугометражно остварење Монстерс. Маријус је радио и као помоћник режисера на награђиваном филму Кристија Пуијуа, Сијера Невада (2016), а поред тога ради и као фотограф чији су радови објављени у бројним новинским и електронским издањима.

 

Loading...