15. Filmski festival Slobodna zona / 12.11.

12.11.2019., 11:00

13.00 Zvezda od 100 kila (igr.)
Reditelj: Marie-Sophie Chambon
Zemlja: Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 88′
Jezik: Francuski
Uloge: Laure Duchene, Angèle Metzger, Pauline Serieys
Selekcija 14+

Sinopsis
Šesnaestogodišnja Lua ima samo jedan san, a to je da postane astronaut. Odlična je u fizici i kada bi se merila samo pamet, bila bi savršen kandidat. Međutim, Lua ima veliki problem: ima preko 100 kila-porodično nasleđe od kog ne može da pobegne. Kada pomisli da je sve izgubljeno, Lua upoznaje Ameli, Stanu i Džastin, tri tinejdžerke suočene sa sličnim problemima, ali ipak spremne da učine sve što je potrebno kako bi se zajedno otisnule u svemir…

O rediteljki
Nakon studija na odseku za pisanje scenarija na Francuskoj filmskoj školi, La fémis, Mari-Sofi je zavolela da piše priče o običnim devojkama i ženama neobičnih sudbina. Započinje kao ko-scenaristkinja na prvom igranom filmu Lejle Buzid Dok otvaram oči iz 2015. godine koji je nagrađivan sa 30 nagrada na raznim festivalima, u koje spadaju Venecija, Toronto, Namur, Sent-Žan de Luz… Radeći na ovakvim temama nastavila je i kao rediteljka, počevši sa tri kratka filma i svojim prvim igranim filmom, Zvezda od 100 kila, koji je publici predstavljen na festivalu Cannes Screens Juniors u maju 2019.

14.30 Future is Here – grupa autora Srbija *Kosovo

Tvoje drugo ime (dok.)

r. Milica Živančević / Srbija, 2019, 9’
Jezik: srpski
Titl: engleski

Sinopsis
Dokumentarni film Tvoje drugo ime je jedinstveno pismo stvarnosti, umetnosti, ljubavi i vremenu. Autorka nas vodi kroz predele koji predstavljaju samo obris misli o protoku vremena, pokazujući nam da je život borba u kojoj uvek težimo da uhvatimo pravi trenutak.

O rediteljki
Milica Živančević je rođena 2001. godine u malom gradu Vojki u Srbiji. Završila je Osnovnu školu „Milan Hadžić“ u svom rodnom gradu, a ove godine je završila Devetu beogradsku gimnaziju „Mihailo Petrović Alas“. Gaji strast ka filmu, posebno filmskoj montaži. Kratkometražni dokumentarac Tvoje drugo ime je njen prvi film.

I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekad bilo (dok.)

r. Iva Milojković / Srbija, 2019, 9’
Jezik: srpski
Titl: engleski

Sinopsis
Dve prijateljice se prisećaju svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, vode nas kroz likove i priče koje su stvarali dok su bile male i otvaraju nam čarobna vrata u svet mašte.

O rediteljki
Iva Milojković je rođena 2003. godine u Beogradu. Po završetku osnovne škole upisala je Školu za dizajn u Beogradu. Ove godine je završila drugi razred na smeru likovni tehničar. Njeno prvo filmsko iskustvo bilo je 2013. na filmu Divan dan za bananaribe, u režiji Stefana Maleševića, gde je igrala lik Sanje. 2015. godine je snimila je svoj prvi krakometražni film Moli, a 2018. je bila asistentkinja režije i operator klape za film Mamonga, takođe u režiji Stefana Maleševića. I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekad bilo je njen prvi dokumentarni film.

Yaaas Queen! (dok.)

r. Petar Lakić, Isidora Lazić, Jovan Pjević / Srbija, 2019, 14’
Jezik: srpski
Titl: engleski

Sinopsis
Luda noć i dan posle u životu izvanredne dreg kraljice.

O rediteljima
Petar Lakić je rođen 2000. godine u Smederevu, ali od rođenja živi u Kovinu. Upravo je završio srednju školu „Branko Radičević“. Od detinjstva je pokazivao radnoznalost i talenat za različite vidove umetnosti, naročito za film i pozorište. Petar je član amaterskog pozorišta u svom gradu.

Isidora Lazić je rođena 2000. godine. Završila je Treću beogradsku gimnaziju, društveno-jezičkog smera na francuskom jeziku. Nedavno je primljena na Sorbonu u Parizu, na Katedru za filozofiju. Zanimaju je jezici, društvene nauke, omladinska politika, diplomatija i razne vrste umetnosti.

Jovan Pjević je rođen 2001. u Beogradu. On je sada četvrta godina Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu. Film je uvek bio u središtu njegovih interesovanja. Jedna od njegovih omiljenih aktivnosti u slobodno vreme je volontiranje.

15.00 Tako je govorila Polin Kejl (dok.)
Reditelj: Rob Garver
Zemlja: Amerika
Godina: 2018.
Trajanje: 95′
Jezik: Engleski
Uloge: Woody Allen, Alec Baldwin, Quentin Tarantino
Ženska linija

Sinopsis
Polin Kejl, filmska kritičarka časopisa Njujorker, uspela ja da se izbori i ostavi trag u svetu filma i filmske kritike, zahvaljujući briljantnom stilu, nepokolebljivom samopouzdanju, burnoj prošlošti i dubokoj ljubavi prema umetnosti. Sačinjen od preko 40 intervjua i do sada nikada viđenog arhivskog materijala, film Tako je govorila Polin Kejl je verodostojan portret pionirke koja je, zbog izjava vezanih za filmove i kulturu u zlatnoj eri filmskog stvaralaštva, u isto vreme bila obožavana ali i omražena. U dokumentarcu, glumica Sara Džesika Parker čita Polinine zapise i predstavlja sagovornike među kojima su: Kventin Tarantino, Kamil Palja, Dejvid O. Rasel, Moli Haskel, Džo Morgenstern i Grejl Markus.

O reditelju
Rob Garver je filmski reditelj koji živi i radi u Njujorku. Režirao je i producirao nekoliko kratkometražnih filmova koji su prikazivani u lokalnim njujorškim bioskopima i emitovani na kablovskoj televiziji. Tu ubrajamo:Comic Belief, dokumentarac o crtaču stripova Denu Piraru; Man in the Yellow Cap; i kratkometražni igrani film Two Roads From Belfast, Maine, koji je emitovan na televizijskom kanalu Classic Arts Showcase. Diplomirao je na Univerzitetu Northwestern.

17.00 Jadnici (igr)
Reditelj: Ladj Ly
Zemlja: Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 102′
Jezik: Freancuski
Uloge: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga
Međunarodna selekcija

Sinopsis
Stefan se nedavno pridružio odredu za borbu protiv kriminala u Monfermeju, predgrađu Pariza, gde je i Viktor Igo smestio svoj poznati roman Jadnici. Zajedno sa svojim novim kolegama Krisom i Gvadom, iskusnim članovima tima, ubrzo otkriva da među lokalnim bandama vlada tenzija. Kada se ova trojka nađe u haosu, nastalom tokom jednog hapšenja, dron će snimiti nešto što preti da otkrije istinu o svakodnevnom životu u getu. Inspirisan neredima u Parizu 2005. godine i Lađ Lijevim istoimenim kratkim filmom, Jadnici su provokativni uvid u napet odnos koji vlada između lokalnog stanovništva i policije.

O reditelju
Reditelj Ladj Ly rođen je u Monfermeju (četvrt u departmanu Sena-Sen Deni), i najpoznatiji je po svojim privlačnim veb dokumentarcima koji oslikavaju stvarnost društvenog i političkog života u predgrađu. Li je režirao svoj prvi kratkometražni film, Montfermeil Les Bosquetss, 1997. godine. Radio je kao koautor dokumentarnog filma 28 Millimeters sa čuvenim fotografom JR-om, najpoznatijem po uličnim fotografijama velikog formata, postavljenim na zidovima Klišija, Monfermeja i Pariza. 2017. godine režirao je kratki film, Jadnici, koji je nominovan za nagradu Cezar 2018, a osvojio nagradu na Festivalu kratkog filma u Klermon Feranu. Iste godine, zajedno sa rediteljem i piscem Stefanom de Freitasom, režirao je dokumentarni film A Voix Haute, koji je takođe nominovan za nagradu Cezar. Jadnici je prvi Lijev dugometražni film, inspirisan njegovim istoimenim kratkim filmom.

19.00 Alis i gradonačelnik (igr.)
Reditelj: Nicolas Pariser
Zemlja: Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 105′
Jezik: Frencuski
Uloge: Fabrice Luchini, Anaïs Demoustier, Nora Hamzawi
EU ZONA promena

Sinopsis
Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, oseća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja Gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dve generacije. Dijalog dveju dijametralno suprotnih ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada verovale.

O reditelju
Nikolas Pariser je rođen 1974. godine u Parizu. Nakon studija prava, filozofije, istorije umetnosti i filma, postaje filmski kritičar za magazin Sofa početkom 2000-ih. Nakon toga ostvaruje četvorogodišnju saradnju sa rediteljem Pjerom Risintom. 2008. godine režira svoj kratkometražni film Dan kada je Segolen pobedila, koji prati aktivistkinju Socijalističke partije, na dan kada je Nikola Sarkozi izabran za predsednika Francuske. Godinu dana kasnije režira srednjemetražni politički film Republika i osvaja nagradu Žan Vigo 2010. godine. Velika igra, njegov prvi dugometražni film se 2015. godine našao u selekciji Stvaraoci današnjice na Lokarno filmskom festivalu. Njegov drugi dugometražni film Alis i gradonačelnik prikazan je u okviru programa Petnaest dana autora na Kanskom festivalu.

21.00 #Žensko zadovoljstvo (dok.)
Reditelj: Barbara Miller
Zemlja: Švajcarska, Nemačka
Godina: 2018.
Trajanje: 97′
Jezik: Engleski, Nemački, Japanski
Uloge: Deborah Feldman, Leyla Hussein, Rokudenashiko
Ženska linija

Sinopsis
Dokumentarac Barbare Miler, #Žensko zadovoljstvo, upoznaje gledaoce sa pet hrabrih, pametnih i samosvesnih žena, koje razbijaju tišinu koju nameću njihova patrijarhalna društva i verske zajednice. Debora Feldman, Lejla Husein, Rokudenašiko, Doris Vagner i Vitika Jadav se svojom neverovatnom snagom i pozitivnom energijom bore za oslobađanje i autonomiju ženske seksualnosti, protiv religijskih dogmi i kulturoloških barijera. Ali njihova pobeda ima visoku cenu: javno su omalovažavane, optuživane za krivična dela, izopštene iz društva u kome su odrastale, a pristizale su im čak i pretnje smrću od strane verskih vođa i fanatika.

O rediteljki
Rođena 1970. godine u Cirihu, u Švajcarskoj, Barbara Miler završila je prava, a potom i osnovne studije filma, filozofije i psihologije na Univerzitetu u Cirihu. Radila je dve godine kao pomoćnik režije na dokumentarcu Kristijana Fraja Ratni fotograf. Od 2001. godine snima dokumentarne filmove kao slobodna umetnica.

Loading...