15. Filmski festival Slobodna zona / 7.11.

07.11.2019., 13:00

13.00 Selfi

Reditelj: Agostino Ferente
Zemlja: Francuska, Italije
Godina: 2019.
Trajanje: 78′
Jezik: Italijanski
Uloge: Alessandro Antonelli, Pietro Orlando

Selekcija 14+ /

Sinopsis
Alesandro i Pietro imaju 16 godina i žive u napuljskom predgrađu Traiano. Leta 2014. godine Davida Bifolkoa (16) je policajac greškom ubio tokom potrage, zamenivši ga sa beguncem. Alesandro radi kao konobar u baru, dok Pietro sanja o tome da postane frizer i oni su nerazdvojni prijatelji. Alesandro i Pietro prihvataju rediteljev predlog da beleže snimke ajfonom, uživo komentarišući svoja svakodnevna iskustva, svoje blisko prijateljstvo, kraj u kome žive, koji je sada, u sred leta, prazan i tragediju koja je okončala Davideov život.

O reditelju
Agostino Ferente je reditelj, producent i umetnički direktor. Pre nego što se posvetio filmu, bio je koordinator uredništva za časopise i informativne programe rađene za Italijane u dijaspori. Nakon što je stekao umetničku diplomu u Bolonji i pohađao Ipotesi Cinema Ermana Olmija, režira kratkometražne filmove i muzičke spotove i producira ih sa svojom kompanijom Pirata Manifatture Cinematografiche. Takođe je član multietničkog benda L’Orchestra di Piazza Vittorio. Radeći sa deset saradnika 2001. godine je osnovao grupu „Apolo 11“ u Rimu, koja je sačuvala istorijski bioskop Apolo, sprečivši da bude pretvoren u salu za bingo. Promovišući film, muziku i književnost, grupa je od njega stvorila jedan od najživljih kulturnih centara u italijanskoj prestonici, načinivši ga prvim koji ima stalni repertoar posvećen filmu stvarnosti. Ferente trenutno radi na svom prvom igranom dugometražnom filmu.

14.10 Future is here

Moji prijatelji (dok.)

r. Gentrit Kastrati / Srbija, Kosovo*, 2019, 6’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

Sinopsis
Film Moji prijatelji je kratka priča o životu jednog tinejdžera sa Kosova*, žrtvi vršnjačkog nasilja. On menja školske drugove za prijatelje koje je stekao na društvenim mrežama.

O reditelju
Gentrit Kastrati rođen je 2002. godine u Prištini. Završio je osnovnu školu u Prizrenu i trenutno je završna godina društveno-jezičkog smera u gimnaziji “Remzi Ademaj”. Planira da studira režiju nakon što završi srednju školu.

I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekad bilo

r. Iva Milojković / Srbija, 2019, 9’
Jezik: srpski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: Free Zone Filmmaker School

Sinopsis
Dve prijateljice se prisećaju svog detinjstva. Hodajući kroz mesta gde su provele najviše vremena kao deca, vode nas kroz likove i priče koje su stvarali dok su bile male i otvaraju nam čarobna vrata u svet mašte.

O rediteljki
Iva Milojković je rođena 2003. godine u Beogradu. Po završetku osnovne škole upisala je Školu za dizajn u Beogradu. Ove godine je završila drugi razred na smeru likovni tehničar. Njeno prvo filmsko iskustvo bilo je 2013. na filmu Divan dan za bananaribe, u režiji Stefana Maleševića, gde je igrala lik Sanje. 2015. godine je snimila je svoj prvi krakometražni film Moli, a 2018. je bila asistentkinja režije i operator klape za film Mamonga, takođe u režiji Stefana Maleševića. I sve je još uvek tu, ali nije više onako kako je nekad bilo je njen prvi dokumentarni film.

Blinera na veb-u (dok.)

r. Laberion Nitaj /  Srbija, Kosovo*, 2019, 8’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

 

Sinopsis
Sedamnaestogodišnja Blinera koristi društvenu mrežu Instagram i govori nam o svakodnevnim doživljajima na ovoj mreži. Instagram je za nju magija i već se oseća zasićeno.

O reditelju
Laberion Nitaj završio je Kembridž gimnaziju u Peći. Za njega, snimanje filmova je najprefinjeniji način komunikacije, a ovo mu je prvo iskustvo u filmskom svetu. Očekuje ga još mnogo lepih stvari i iskustava.

Najduže leto (dok.)

r. Gentiana Gaši / Srbija, Kosovo*, 2019, 8’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

Sinopsis
Najduže leto je kratki dokumentarni film o svakodnevnom životu dve tinejdžerke tokom letnjeg raspusta, nakon završetka srednje škole.

O rediteljki
Gentiana Gaši je učenica, rođena je i odrasla u Prizrenu. Ove godine je završila srednju školu, smer interna medicina. Privlači je snimanje filmova, i ovo joj je prvo iskustvo u tom poslu.

 

Loading...