15. Филмски фестивал Слободна зона / 7.11.

07.11.2019., 13:00

13.00 Селфи

Редитељ: Агостино Ференте
Земља: Француска, Италије
Година: 2019.
Трајање: 78′
Језик: Италијански
Улоге: Alessandro Antonelli, Пиетро Орландо

Селекција 14+ /

Синопсис
Алесандро и Пиетро имају 16 година и живе у напуљском предграђу Traiano. Лета 2014. године Давида Бифолкоа (16) је полицајац грешком убио током потраге, заменивши га са бегунцем. Алесандро ради као конобар у бару, док Пиетро сања о томе да постане фризер и они су нераздвојни пријатељи. Алесандро и Пиетро прихватају редитељев предлог да бележе снимке ајфоном, уживо коментаришући своја свакодневна искуства, своје блиско пријатељство, крај у коме живе, који је сада, у сред лета, празан и трагедију која је окончала Давидеов живот.

О редитељу
Агостино Ференте је редитељ, продуцент и уметнички директор. Пре него што се посветио филму, био је координатор уредништва за часописе и информативне програме рађене за Италијане у дијаспори. Након што је стекао уметничку диплому у Болоњи и похађао Ипотеси Цинема Ермана Олмија, режира краткометражне филмове и музичке спотове и продуцира их са својом компанијом Pirata Manifatture Cinematografiche. Такође је члан мултиетничког бенда L’Orchestra di Piazza Vittorio. Радећи са десет сарадника 2001. године је основао групу „Аполо 11“ у Риму, која је сачувала историјски биоскоп Аполо, спречивши да буде претворен у салу за бинго. Промовишући филм, музику и књижевност, група је од њега створила један од најживљих културних центара у италијанској престоници, начинивши га првим који има стални репертоар посвећен филму стварности. Ференте тренутно ради на свом првом играном дугометражном филму.

14.10 Future is here

Моји пријатељи (док.)

р. Гентрит Кастрати / Србија, Косово*, 2019, 6’
Језик: албански
Титл: енглески
Продукција / дистрибуција: ДокуФест

Синопсис
Филм Моји пријатељи је кратка прича о животу једног тинејџера са Косова*, жртви вршњачког насиља. Он мења школске другове за пријатеље које је стекао на друштвеним мрежама.

О редитељу
Гентрит Кастрати рођен је 2002. године у Приштини. Завршио је основну школу у Призрену и тренутно је завршна година друштвено-језичког смера у гимназији “Ремзи Адемај”. Планира да студира режију након што заврши средњу школу.

И све је још увек ту, али није више онако како је некад било

р. Ива Милојковић / Србија, 2019, 9’
Језик: српски
Титл: енглески
Продукција / дистрибуција: Free Zone Filmmaker School

Синопсис
Две пријатељице се присећају свог детињства. Ходајући кроз места где су провеле највише времена као деца, воде нас кроз ликове и приче које су стварали док су биле мале и отварају нам чаробна врата у свет маште.

О редитељки
Ива Милојковић је рођена 2003. године у Београду. По завршетку основне школе уписала је Школу за дизајн у Београду. Ове године је завршила други разред на смеру ликовни техничар. Њено прво филмско искуство било је 2013. на филму Диван дан за бананарибе, у режији Стефана Малешевића, где је играла лик Сање. 2015. године је снимила је свој први кракометражни филм Моли, а 2018. је била асистенткиња режије и оператор клапе за филм Мамонга, такође у режији Стефана Малешевића. И све је још увек ту, али није више онако како је некад било је њен први документарни филм.

Блинера на веб-у (док.)

р. Лаберион Нитај /  Србија, Косово*, 2019, 8’
Језик: албански
Титл: енглески
Продукција / дистрибуција: ДокуФест

 

Синопсис
Седамнаестогодишња Блинера користи друштвену мрежу Инстаграм и говори нам о свакодневним доживљајима на овој мрежи. Инстаграм је за њу магија и већ се осећа засићено.

О редитељу
Лаберион Нитај завршио је Кембриџ гимназију у Пећи. За њега, снимање филмова је најпрефињенији начин комуникације, а ово му је прво искуство у филмском свету. Очекује га још много лепих ствари и искустава.

Најдуже лето (док.)

р. Гентиана Гаши / Србија, Косово*, 2019, 8’
Језик: албански
Титл: енглески
Продукција / дистрибуција: ДокуФест

Синопсис
Најдуже лето је кратки документарни филм о свакодневном животу две тинејџерке током летњег распуста, након завршетка средње школе.

О редитељки
Гентиана Гаши је ученица, рођена је и одрасла у Призрену. Ове године је завршила средњу школу, смер интерна медицина. Привлачи је снимање филмова, и ово јој је прво искуство у том послу.

 

Loading...