15. Filmski festival Slobodna zona / 8.11.

08.11.2019., 13:00

13.00 Treća smena
Reditelj: Luke Lorentzen
Zemlja: Amerika, Meksiko
Godina: 2019.
Trajanje: 81′
Jezik: Španski
Uloge: Juan Ochoa, Fer Ochoa, Josué Ochoa
Selekcija 14+

Sinopsis
Porodica Očoa vodi privatnu hitnu pomoć u Meksiko Sitiju, takmičeći se za pacijente sa ostalim službama hitne pomoći. Dok pokušavaju da zarade za život u ovom nemilosrdnom poslu, bore se da njihove finansijske potrebe ne ugroze ljude kojima pomažu. Rigorozna kazna inače korumpirane policije tera porodicu da pokuša da legalizuje svoju praksu. Teška finansijska situacija ih tera u sumnjiv način poslovanja dok nastavljaju da pružaju hitne medicinske usluge. Film Treća smena bavi se ljudskom dimenzijom etički kompromitovanog posla porodice Očoa i istražuje goruća pitanja funkcionisanja zdravstvenog sistema, propuste vlade i kompleksnost lične odgovornosti.

O reditelju
Rođen 1993. godine, Luk Lorencen je nedavno diplomirao na Stanford univerzitetu, gde je studirao istoriju umetnosti i film. Njegov film Santa Cruz del Islote iz 2014. godine, kratkometražni dokumentarac o maloj i gusto naseljenoj ribarskoj zajednici u Kolumbiji, je osvojio nagrade na preko deset internacionalnih filmskih festivala, uključujući i San Francisco International, Full Frame Documentary, Camden International, i Chicago International. Njegov prvi dugometražni dokumentarac, Nenj York Cuts iz 2015. godine istražuje šest frizerskih salona u potpuno različitim kulturnim enklavama Njujorka. Svetska premijera filma bila je na Internacionalnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, a premijera u Sjedinjenim Državama na Međunarodnom filmskom festivalu u Kamdenu. Luk je takođe deo kreativnog tima iza Netfliksove dokumentarne serije Last Chance U (od prve do četvrte sezone). Njegov rad istražuje elemente svakodnevnog života, često kroz rigorozna formalna sredstva, ispitujući i eksperimentišući načinima pričanja dokumentarnih priča. Poreklom iz Konektikata, Luk sada živi putujući. U poslednje vreme radio je na nekoliko projekata u Kanzasu, Meksiko Sitiju i Italiji.

14.10 Future is Here – grupa autora Srbija, *Kosovo

Ja (dok.)

r. Rron Bekteshi, Srbija, Kosovo*, 2019, 3’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

Sinopsis
Strah da će spoznati realnost ako progledaju drži ih podalje od bolne istine isprogramiranog života. Nisu mogli da biraju kakav će život živeti, ali su ipak odlučili da zažmure.

O rediteljima
Rron Bekteši rođen je 13. februara 2001. godine u Prizrenu. Bio je predsednik i predstavnik prizrenskih učenika u kosovskom omladinskom parlamentu (KYC). Srednju školu je završio 2019. godine. Ljubitelj je umetnosti i eksperimentisao je u raznim njenim oblastima, međutim, ovde se prvi put oprobao kao filmski stvaralac.

Ermal Boşnak rođen je i odrastao u Prištini. Aktivista je i borac za ljudska prava. Ove godine je završio gimnaziju, društveno-jezički smer. Ovo mu je prvo iskustvo u snimanju filma.

Bez brata (dok.)

r. Alba Demiri, Genta Sefa / Srbija, Kosovo*, 2019, 10’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

Sinopsis
Četiri žene i jedna priča ispričana na Kosovu*. Ovo je priča o teretu koji nose devojčice u porodicama bez muškarca. Život pun anksioznosti, predrasuda i hrabrosti. Bez braće! je film o prevazilaženju stereotipa između polova.

O rediteljkama
Alba Demiri rođena je 2002. godine u Uroševcu. Učenica je gimnazije Arbër’s Assembly. Pohađala je i nižu muzičku školu, smer klavir. Aktivista je u civilnom društvu i debater formata BP. Gaji ljubav prema umetnosti, naročito prema filmu.

Genta Sefa je rođena 2001. godine u Prištini, a živi u Uroševcu. Završila je gimnaziju Arbër’s Assembly i planira da nastavi školovanje na Američkom Univerzitetu u Bugarskoj. Istakla se u školi violine, kao debater BP formata, a takođe se bavila i volonterskim radom. Kao ljubitelj filma, doprinela je organizaciji FER filmskog festivala u Uroševcu.

 

Yaaas Queen! (doc.)

r. Petar Lakić, Isidora Lazić, Jovan Pjević / Srbija, 2019, 14’
Jezik: srpski
Titl: engleski

Sinopsis
Luda noć i dan posle u životu izvanredne dreg kraljice.

O rediteljima
Petar Lakić je rođen 2000. godine u Smederevu, ali od rođenja živi u Kovinu. Upravo je završio srednju školu „Branko Radičević“. Od detinjstva je pokazivao radnoznalost i talenat za različite vidove umetnosti, naročito za film i pozorište. Petar je član amaterskog pozorišta u svom gradu.

Isidora Lazić je rođena 2000. godine. Završila je Treću beogradsku gimnaziju, društveno-jezičkog smera na francuskom jeziku. Nedavno je primljena na Sorbonu u Parizu, na Katedru za filozofiju. Zanimaju je jezici, društvene nauke, omladinska politika, diplomatija i razne vrste umetnosti.

Jovan Pjević je rođen 2001. u Beogradu. On je sada četvrta godina Gimnazije „Sveti Sava“ u Beogradu. Film je uvek bio u središtu njegovih interesovanja. Jedna od njegovih omiljenih aktivnosti u slobodno vreme je volontiranje.

Srećan čovek (dok.)

r. Gresa Dida / Srbija, Kosovo*, 2019, 9’
Jezik: albanski
Titl: engleski
Produkcija / distribucija: DokuFest

Sinopsis
Malo telo, neverovatne priče i ogromno srce. Pridružite nam se, dok vam otkrivamo harizmatiču ličnost gospodina Afrima – obožavaoca Arnolda Švarcenegera, ljubitelja fudbala i pasioniranog glumca.

O rediteljki
Gresa Dida rođena je 2001. godine u Prizrenu. Trenutno je maturant gimnazije “Gjon Bazuku”. Voli kameru, putovanja i da uči nove stvari.

15.00 Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.)
Reditelj: Henrik Georgsson
Zemlja: Švedska
Godina: 2018.
Trajanje: 99′
Jezik: Švedski
Uloge: Emil Almén, Johan Eriksson, Magnus Höqqvist
EU ZONA promena

Sinopsis
Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

O reditelju
Henrik Džordžson je reditelj koji stoji iza proslavljene televizijske serije The Bridge (Most). Režirao je i druge popularne serije, poput Wallander (Volander) i Blue Eyes (Plave oči). Studirao je režiju dokumentarnog filma na Dramatiska Institutet u Stokholmu, a nedavno je završio snimanje britanske televizijske serije Marcella(Marsela) koja pripada nordijskom noir žanru.

17.00 Kordiljeri snova (dok.)
Reditelj: Patricio Guzmán
Zemlja: Čile, Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 85′
Jezik: Španski
Međunarodna selekcija

Sinopsis
„U Čileu, tamo gde Sunce izlazi, ono je moralo da dosegne brda, zidove i vrhove pre nego što je obasjalo poslednju stenu Kordiljera. U mojoj zemlji, Kordiljeri su svuda. Međutim, za Čileance, to je nepoznata teritorija. Nakon što sam bio na severu zbog Nostalgije za svetlošću i jugu zbog Dugmeta od sedefa, osećam se spremnim da snimim ovu beskrajnu kičmu Čilea ne bih li istražio njene tajne, moćne istine iz davne i savremene istorije Čilea.“ Patrisio Guzman.

O reditelju
Rođen je 1941. godine u Santjagu, Čileu i studirao je na Fakultetu filmske umetnosti u Madridu. Svoju karijeru posvetio je dokumentarnim filmovima. Njegovi filmovi su prikazani na brojnim festivalima i stekli su međunarodno priznanje. Od 1972. do 1979. godine režirao je Bitku za Čile, petosatnu trilogiju o vladi Salvadora Aljendea i njenom padu. Ovaj film je postavio temelj njegovog rediteljskog rada. Američki časopis CINEASTE ga je uvrstio među deset najboljih političkih filmova na svetu. Nakon Pinočeovog prevrata, Guzman biva uhapšen. Proveo je dve nedelje na Nacionalnom stadionu gde je više puta bio podvrgnut lažnom pogubljenju. Godine 1973. napušta Čile i seli se na Kubu, zatim u Španiju i Francusku, mada je i dalje ostao privržen svojoj domovini i njenoj istoriji. Na čelu je Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Santjagu (FIDOCS) koji je i osnovao 1997. godine. Film Kordiljeri snova, koji je prikazan u okviru zvanične selekcije Filmskog festivala u Kanu 2019. godine, poslednji je deo trilogije koju čine i Nostalgija za svetlošću (Kan 2010) i Dugme od sedefa (Berlin 2019).

19.00 Antologija gradova koji nestaju (igr.)
Reditelj: Denis Côté
Zemlja: Kanada
Godina: 2019.
Trajanje: 96′
Jezik: Francuski
Uloge: Robert Naylor, Josée Deschênes, Jean-Michel Anctil
U fokusu: Denis Côté

Sinopsis
U izolovanom gradiću sa populacijom od 215 stanovnika, u saobraćajnoj nesreći umire Simon Dube. Zapanjeni stanovnici nerado raspravljaju o okolnostima ove tragedije. Od tog trenutka za porodicu Dube, gradonačelnika Smolvuda, kao i šačicu stanovnika vreme kao da gubi svako značenje, a dani se protežu u nedogled. Nad gradom se nadvila neka senka. Dok su ljudi u žalosti, a napolju se spušta magla, stranci počinju da se pojavljuju. Ko su oni? Šta se dešava?

O reditelju
Denis Kote je rođen u Nju Bransviku, u Kanadi 1973. godine. Nakon završenih studija filma, započinje rad na kratkometražnim filmovima. Radio je i kao novinar i filmski kritičar i u tom periodu režirao svoj prvi dugometražni film Drifting States (2005) koji je osvojio Zlatnog leoparda na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu. Film Carcasses je predstavljen na Kanskom festivalu 2009. godine u okviru programa Petnaest dana autora. Koteov predmet interesovanja su teme vezane za samoću, lične strahove i otuđenost, i obrađuje ih kroz dokumentarna ostvarenja i igrane filmove, dovodeći u pitanje konvencionalni filmski jezik. Njegovi filmovi su prikazivani na više od dvadeset retrospektiva širom sveta.

21.00 Okrug (igr.)
Reditelj: Grímur Hákonarson
Zemlja: Iceland, Denmark, Germany, France
Godina: 2019.
Trajanje: 92′
Jezik: Icelandic
Uloge: Arndís Hrönn Egilsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Ævar Þór Benediktsson
Međunarodna selekcija

Sinopsis
Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.

O reditelju
Islandski režiser Grimur Hakonarson je diplomirao na FAMU 2004. godine. Njegov diplomski film, Slavek The Shit, je prikazan 2005. godine u programu Cinéfondation na Kanskom festivalu. Film je proputovao i osvojio 12 festivalskih nagrada, uključujući i nagradu Srebrni Hugo na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu. Njegov naredni kratkometražni film, Wrestling, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Lokarnu 2007. godine i osvojio je 25 nagrada na festivalima širom sveta. Grimurov prethodni igrani film, Ovnovi, je 2015. osvojio nagradu u programu Izvestan pogled na Filmskom festivalu u Kanu. Film je dobio više od 30 međunarodnih i 11 nagrada Islandske filmske akademije.

Loading...