15. Filmski festival Slobodna zona / 9.11.

09.11.2019., 11:00

11.00 KOMPAS SLOBODNE ZONE
Panel diskusija sa gastoima nakon projekcije filma Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.)

Neonacističke sablasti: može li se vampir upokojiti

Učesnici panela: Đorđe Pavićević (filozof politike), Zora Drčelić (novinarka), Jovo Bakić (sociolog)

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (dok.)
Reditelj: Henrik Georgsson
Zemlja: Švedska
Godina: 2018.
Trajanje: 99′
Jezik: Švedski
Uloge: Emil Almén, Johan Eriksson, Magnus Höqqvist
EU ZONA promena

Sinopsis
Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

O reditelju
Henrik Džordžson je reditelj koji stoji iza proslavljene televizijske serije The Bridge (Most). Režirao je i druge popularne serije, poput Wallande (Volander) i Blue Eyes (Plave oči). Studirao je režiju dokumentarnog filma na Dramatiska Institutet u Stokholmu, a nedavno je završio snimanje britanske televizijske serije Marcella (Marsela) koja pripada nordijskom noir žanru.

14.00 Kada je paradajz sreo Vagnera (dok.)
Režija: Marijana Ekonomou
Trajanje: 72′
Zemlja:Grčka
Godina: 2019.
Jezik: Grčki, Francuski, Engleski
Produkcija: STEFI&Lynx & Anemon
Distribucija:  Rise And Shine

Festivali i nagrade:
Greek selection for the Academy Awards 2020.
Berlin International Film Festival 2019.
Sarajevo film festival 2019.

Sinopsis
Elias, malo poljoprivredno selo u centralnoj Grčkoj, polako odumire. Međutim, dva rođaka ujedinjuju snage sa seoskim bakama kako bi počeli da uzgajaju paradajz. Uz malu pomoć Vagnerove muzike, seljani počinju da izvoze svoje teglice od organskog paradajza širom sveta. Film prati protagoniste ove neobične priče tokom njihove borbe da ostvare svoje snove. Duhovita i nadrealna priča govori nam o značaju lične transformacije u kriznim vremenima i moći ljudskih odnosa.

O rediteljki
Marijana Ekonomu je grčka je rediteljka koja je u Londonu studirala antropologiju, fotožurnalizam i film. Od 2000. godine producira i režira dokumentarne serije i nezavisne filmove u saradnji sa evropskim emiterima, uključujući Bi-BI-Si, Arte i ILE. Njeni dokumentarni filmovi poput My Place in the Dance, Bells, Threads & Miracles i Food for Love  osvojili su brojne nagrade. Njen film The Longest Run  nominovan je za nagradu evropske filmske akademije 2016. godine i osvojio nagradu za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu DOK Lajpcig.

16.00 Vilkoks (igr.) + Master klas: Denis Kote

Nakon projekcije filma kanadski režiser, Denis Kote, održaće master klas.

Reditelj: Denis Côté
Zemlja: Kanada
Godina: 2019.
Trajanje: 66′
Jezik: bez dijalogaa
Uloge: Guillaume Tremblay
U fokusu: Denis Côté

Sinopsis
Vilkoks je od onih koji postoje izvan norme. Putujući pustim putevima i bezimenim poljima, Vilkoks je krenuo u kreiranje vlastite mitologije. Dezerter, delikvent ili borac, ovaj avanturista tiho putuje u potrazi za nečim, u potrazi za nekakvim osloncem, u potrazi za nečim što bi najjednostavnije moglo biti opisano kao sloboda.

O reditelju
Denis Côté je rođen u Nju Bransviku, u Kanadi 1973. godine. Nakon završenih studija filma, započinje rad na kratkometražnim filmovima. Radio je kao novinar i filmski kritičar i u tom periodu režirao svoj prvi dugometražni film Drifting States (2005) koji je osvojio Zlatnog leoparda na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu. Film Otpad je predstavljen na Kanskom festivalu 2009. godine u okviru programa Petnaest dana autora. Koteov predmet interesovanja su teme vezane za samoću, lične strahove i otuđenost, i obrađuje ih kroz dokumentarna ostvarenja i fikcije, na način koji se suprotstavlja i dovodi u pitanje konvencionalni filmski jezik. Njegovi filmovi su prikazivani na više od dvadeset retrospektiva širom sveta. Vilkoks je Koteov dvanaesti dugometražni film koji je usledio posle ostvarenja kao što su Curling, Bestiaire, Vic+Flo Saw a Bear, Ghost Town Anthology

19.00 Bog postoji: njeno ime je Petrunija (igr.)
Reditelj: Teona Strugar Mitevska
Zemlja: Makedonija, Belgija, Slovenija, Hrvatska, Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 100′
Jezik: Makedosnki
Uloge: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic
Horizonti Balkana

Sinopsis
U Štipu, malom gradu u Makedoniji, svakog januara lokalni sveštenik baca drveni krst u reku i stotine muškaraca skače za njim. Sreća i napredak su zagaranovani onom čoveku koji izvadi krst iz vode. Ovaj put, Petrunija naprasno odlučuje da skoči u vodu i uspeva da zgrabi krst pre ostalih. Njeni protivnici su ljuti – kako to da se jedna žena usuđuje da učestvuje u njihovom ritualu? Nastaje potpuni haos, ali Petrunija ne popušta. Ona je osvojila krst i neće ga se odreći.

O rediteljki
Teona Strugar Mitevska, rođena je 1974. godine u Skoplju, Makedoniji. Završila je magistarske studije filma na prestižnoj Tiš školi umetnosti Univerziteta u Njujorku 2001. godine. Njen prvi dugometražni film Kako sam ubio sveca je obišao više od pedeset filmskih festivala i osvojio mnoge nagrade širom sveta. Njen drugi film, Ja sam iz Titovog Velesa je predstavljen publici u petnaest država 2008. i 2009. godine, a prikazan je i u okviru takmičarskog programa Filmskog festivala u Sarajevu, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija. Njeni filmovi Kada dan nije imao ime i Bog postoji: njeno ime je Petrunija su premijerno prikazani na Filmskom festivalu u Berlinu.

21.00 Lepota i prolaznost (dok.)
Reditelj: Annekatrin Hendel
Zemlja: Nemačka
Godina: 2019.
Trajanje: 79′
Jezik: Nemački
Uloge: Sven Marquardt, Dominique Hollenstein, Robert Paris
Međunarodna selekcija

 

Sinopsis
U Berlinu, Sven Marquardt je poznat kao legendarni čuvar kamenog lica u ultra-ekskluzivnom tehno klubu Berghain. Međutim, ovaj čuveni izbacivač skriva nešto više od onoga što vidim o na prvi pogled: on je i pisac bestseler autobiografije i uspešni fotograf. U trenutku kada Nemačka slavi tridesetogodišnjicu pada Berlinskog zida, Markart se priseća svoje prošlosti mladog pankera u Istočnoj Nemačkoj. On se ponovo susreće se sa svojom bivšom muzom, Dominik Holenštajn, kako bi sa njom napravio novu seriju portreta, i osvrće se na život zajedničkog prijatelja Roberta Parisa, fotografa koji je napustio umetnost i provodi veći deo godine kao srećan, porodični čovek u Indiji. Naizmenično prikazujući scene Markarta na poslu, i njegovih prelepih crno-belih fotografija, Lepota i prolaznost je fascinantan prikaz tri bliska prijatelja, koji još uvek pokazuju srednji prst društvu u kome žive i ignorišu ustaljenu predstavu o starenju.

O rediteljki
Ankatrin Hendel je rođena i odrasla u Berlinu, u Nemačkoj. Nakon što je završila studije dizajna, radila je kao scenografkinja u pozorištu i na filmu. Osnovala je filmsku producentsku kuću It Njorks! koja je producirala veoma uspešne filmove kao što su Space Dogs, The Brasch Family, Living in Demmin, Fassbinder, Zonenmädchen, Anderson, Vaterlandsverräter – Enemy Of The State, Flake. Hendelova je počela da režira sopstvene filmove 2011. godine i osvojila je nekoliko Grim nagrada. Član je upravnog odbora Nemačke filmske akademije. Živi u Berlinu i ima dvoje dece.

Loading...