16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: DANIJELE BOKAČO

08.11.2019., 20:30

Italijanski čembalista i orguljaš Danijele Bokačo predaje na Konzervatorijumu A. Vivaldi u Alesandriji. U Beogradu će svirati dela Baha, Svelinka i Frobergera. Koncert realizujemo u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Fantazija i fuga, BWV 904

Jan Piterson Svelink (1562–1621)
Pavan Philippi

Ich fuhr mich über Rheine

Johan Jakob Froberger (1616–1667)
Fantazija br. 2

Lamento Sopra la dolorosa perdita della Real M.stà di Ferdinando IV, Rè de Romani

Johan Sebastijan Bah
Sonata za solo violinu br. 1, BWV 1001
(transkripcija za čembalo: D. Bokačo)
Adagio
Fuga
Siciliana
Presto

Biografija:
Orguljaš i čembalista Danijele Bokačo (Daniele Boccaccio) je započeo muzičko obrazovanje kod oca kada je imao 5 godina. Godine 1989. je završio orgulje i orguljsko komponovanje na konzervatorijumu L. Kerubini u Firenci. Pohađao je majstorske kurseve sa tematikom muzike J. S. Baha kod M. Raduleskua, kao i o antičkoj muzici kod H. Fogela, M. Torent, L. F. Taljavinija i kod S. Inoćentija. Susret sa Raduleskuom 1992. godine je bila značajna prekretnica za Bokača s obzirom na to da je bio pozvan u njegovu orguljsku klasuna Univerzitetu za muziku i umetnost u Beču, gde je živeo do 1998. godine. U Beču je pohađo i kurs čembala Gordona Mareja, kao i kurs general-basa Avguste Kampanje. Stekao je solističku diplomu kao orguljaš i čembalista, i to kao prvi u klasi sa počastima i titulom Magister artium, što je jedno od najznačajnijih austrijskih priznanja u kulturi.
Godine 1995. je predavao čembalo na odseku za ranu muziku na Univerzitetu za muziku i umetnost u Beču. Predavao je orgulje na različitim muzičkim konzervatorijumima, a trenutno predaje na Konzervatorijumu A. Vivaldi u Alesandriji. Bokačo je umetnički direktor izdavačke kuće klasične muzike Euterpe Classic Music.
Snimio je više kompakt diskova, uključujući i nekoliko premijernih dela, za kuće kao što su Amadeus, Bongiovanni, Tactus, Dynamic, Symphonia, Hyperion i Brilliantclassics. Njegov snimak na orguljama Dobro temperovanog klavira J. S. Baha, je dobro prihvaćen širom sveta. Početkom 2020. godine biće objavljen i njegov snimak dela Svelinka.

Loading...