16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: ДАНИЈЕЛЕ БОКАЧО

08.11.2019., 20:30

Италијански чембалиста и оргуљаш Данијеле Бокачо предаје на Конзерваторијуму А. Вивалди у Алесандрији. У Београду ће свирати дела Баха, Свелинка и Фробергера. Концерт реализујемо у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Фантазија и фуга, BWV 904

Јан Питерсон Свелинк (1562–1621)
Pavan Philippi

Ich fuhr mich über Rheine

Јохан Јакоб Фробергер (1616–1667)
Фантазија бр. 2

Lamento Sopra la dolorosa perdita della Real M.stà di Ferdinando IV, Rè de Romani

Јохан Себастијан Бах
Соната за соло виолину бр. 1, BWV 1001
(транскрипција за чембало: Д. Бокачо)
Adagio
Fuga
Siciliana
Presto

Биографија:
Оргуљаш и чембалиста Данијеле Бокачо (Daniele Boccaccio) је започео музичко образовање код оца када је имао 5 година. Године 1989. је завршио оргуље и оргуљско компоновање на конзерваторијуму Л. Керубини у Фиренци. Похађао је мајсторске курсеве са тематиком музике Ј. С. Баха код М. Радулескуа, као и о античкој музици код Х. Фогела, М. Торент, Л. Ф. Таљавинија и код С. Иноћентија. Сусрет са Радулескуом 1992. године је била значајна прекретница за Бокача с обзиром на то да је био позван у његову оргуљску класуна Универзитету за музику и уметност у Бечу, где је живео до 1998. године. У Бечу је похађо и курс чембала Гордона Мареја, као и курс генерал-баса Августe Кампање. Стекао је солистичку диплому као оргуљаш и чембалиста, и то као први у класи са почастима и титулом Magister аrtium, што је једно од најзначајнијих аустријских признања у култури.
Године 1995. је предавао чембало на одсеку за рану музику на Универзитету за музику и уметност у Бечу. Предавао је оргуље на различитим музичким конзерваторијумима, а тренутно предаје на Конзерваторијуму А. Вивалди у Алесандрији. Бокачо је уметнички директор издавачке куће класичне музике Euterpe Classic Music.
Снимио је више компакт дискова, укључујући и неколико премијерних дела, за куће као што су Amadeus, Bongiovanni, Tactus, Dynamic, Symphonia, Hyperion и Brilliantclassics. Његов снимак на оргуљама Добро темперованог клавира Ј. С. Баха, је добро прихваћен широм света. Почетком 2020. године биће објављен и његов снимак дела Свелинка.

Loading...