16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: EGON MIHAJLOVIĆ

12.11.2019., 20:30

Program pod nazivom Ogledala Versajamuzika za čembalo na dvoru Luja XIV, izvešće čembalista Egon Mihajlović, redovni profesor za čembalo i ranu muziku na Akademiji za muziku u Ljubljani.

Program:
Žak Šampion de Šambonijer (1601–1672)
Čakona u Ef–duru
Sarabanda Au beau jardin (U lepome parku)
Rondo Ha! Qu´il est doux, Bergére, Ha! Qu´il est doux d´aimer! (O, kako  nežan je pastir, nežan za ljubiti)

Žan-Anri d’Anglber (1629–1691)
Svita br. 2 u ge–molu
Prélude-non-mesuré
Allemande
Courante
Sarabande
Galliarde
Passacaille

Fransoa Kupren (1668–1733)
Komadi za čembalo
La Favorite – Chaconne aux deux thems (Favoritkinja)
Les Délices (Užici)
Les Baricades Misteriéuses (Tajanstvene prepreke)
Les Lis naissans (Rođenje mladih ljiljana)
La Régente, ou la Minerve (Regentka ili Minevra)
Le Dodo, ou L´amour au Berceau (Dodo, ili Amor u kolevci)
Le point du jour (Allemande) (Momenat dana)
L´Anguille (Jegulja)
Les Satires Chevre-pieds (Kozonogi satiri)
Les Brinborions (Zasledavaoci)
La Divine Babiche, ou les Amours badins (Božanska Alapača ili razigrani Amorčići)
La Belle Javotte, autre fois L´Infante (Lepa Javota)
L´Amphibie (Dvoličan)

 

Biografija:
Čembalista, dirigent i orguljaš Egon Mihajlović (Postojna, 1972) je nakon muzičkog obrazovanja u Ljubljani i u Beogradu, započeo studije čembala i rane muzike 1988. godine na Visokoj muzičkoj akademiji u Frankfurtu, gde je magistrirao i završio specijalističke postdiplomske studije. Studirao je kod Boba van Asperena, Žana Ferara, LuiđijaFerdinanda Taljavinija i Haralda Herena.
Radio je kao docent na na Muzičkom konzervatoriju Herman Cilher u Vircburgu, i na Muzičkoj akademiji Ninberg-Augsburg. Predavao je, kao gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju i kao profesor na državnom Muzičkom konzervatoriju Đ. Rosini u Pezaru. Od 2009. godine je redovni profesor za čembalo i ranu muziku na Akademiji za muziku u Ljubljani, gde osim čembala vodi i predmete istorijsko informisana izvođačka praksa i kamerna muzika sa basom kontinuom. Od 2012. godine je šef Odseka za ranu muziku. Godine 2013. je bio dobitnik prestižne Zlatne plakete Univerziteta u Ljubljani za zasluge na području rane muzike i čembala.
Kao čembalista je održao resitale na najznačajnijim evropskim festivalima barokne muzike i na koncertnim scenama širom Evrope, kao i u SAD, gde se predstavio sa repertoarom celokupne čembalističke muzičke literature. Posebno interesovanje i fokus Egona Mihajlovića je proučavanje i interpretaciji opusa Fransoa Kuperena i Domenika Skarlatija.
Kao dirigent se specijalizovao za repertoar baroknog muzičkog teatra i sakralne muzike. Pod njegovom palicom su tako nastale produkcije dela Klaudija Monteverdija Vespro della Beata Vergine (Kotor, 2000; Ljubljana, 2010, 2015; Berlin, 2016), Orfej (Berlin, 2000; Cetinje/Kotor/Perast, 2007; Ljubljana, 2012/2013; Venecija, 2013) i Krunisanje Popeje (Cetinje/Kotor/Perast, 2006; Maribor, 2016, Split/Varaždin, 2017), kao i baletska predstava Stabat Mater Pergolezija u koreografiji Edvarda Kluga (Maribor, 2015) i opera Julije Cezar u Egiptu Hendla (Frajburg, 2017).
Poslednji put na Festivalu Čembalo, živa umetnost – Ars vivendi clavicembalum Egon Mihajlović je učestvovao pre deset godina, kada je izveo program posvećen 250-ogodišnjici smrti G. F. Hendla.

 

Loading...