16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: MARTINA OKOLIŠ

10.11.2019., 20:30

Slovenačka čembalistkinja Martina Okoliš, docent na Odseku za ranu muziku Akademije za muziku u Ljubljani, izvešće koncert pod nazivom Muzički parnas. Koncert realizujemo uz podršku Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Program:
Henri Persl (1659–1695)
Čakona u ge-molu
Graund in Gamut
Graund u ce-molu

Fransoa Kupren (1668–1733)
Komadi za čembalo (izbor)
L’Ausoniéne
L’Exquise
Les Petit Moulins à vent
La Raphaèle
Seconde Courante

Žak Difli (1715–1789)
Komadi za čembalo (izbor)
La Forqueray
Medée
Rondeau in d
La Felix
La Boucon
Chaconne

Klod Beninj Balbastr (1724–1799)
Komadi za čembalo (izbor)
La de Caze
La D’Hericourt
La Monmartel ou la Brunoys
La Suzanne

Biografija:
Martina Okoliš je diplomirala na Akademiji za muziku u Ljubljani, prvo na odseku za muzičku pedagogiju, a potom na odseku za klavijaturne instrumente – smer orgulje, i kao prva čembalistkinja novonastalog Odseka za ranu muziku je magistrirala sa diplomom summa cum laude u klasi Egona Mihajlovića.
Radila je kao korepetitor (klavir i orgulje), a učestvovala je i u međunarodnim letnjim školama. Nastupila je kao solista u Sloveniji i Italiji. Učestvovala je na brojnim koncertima Muzičke omladine Slovenije. Kao solista je nastupila sa Orkestrom opere i baleta SNG Ljubljana izvodeći Koncert za orgulje, gudački orkestar i timpane F. Pulenka u Sali Slovenačke filharmonije.
Kao čembalistkinja je učestvovala na festivalu istorijske muzike i plesa Musica Locopolitana. Kao članica Baroknog orkestra Akademije za muziku (korepetitor, asistent dirigenta) je učestvovala u brojnim projektima. Tako je nastupala sa Kamernim gudačkim orkestrom i Orkestrom harmonika Akademije. Članica je baroknog kvarteta Hymnia, s kojim je nastupala na koncertima u okviru Evropske prestonice kulture i mnogim drugim. Isti kvartet je za svoja dostignuća dobio Prešernovu nagradu Akademije za muziku. Takođe nastupa u duu sa čembalistom Egonom Mihajlovićem. Kao predavač je učestvovala na Prvoj međunarodnoj Čembalijadi u Ljubljani (2015). Održala je nekoliko značajnih koncerata kao solista i kao korepetitor. Bila je korepetitor na Međunarodnoj letnjoj školi i Festivalu rane muzike u Ljubljani.
Kao nastavnica klavira, orgulja i čembala predavala je u Muzičkoj školi Radovljica i u Celju. Od 2014. godine je docent za čembalo E. Mihajlović na Akademiji za muziku u Ljubljani, gde predaje izborni predmet čembalo.

Loading...