16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: МАРТИНА ОКОЛИШ

10.11.2019., 20:30

Словеначка чембалисткиња Мартина Околиш, доцент на Одсеку за рану музику Академије за музику у Љубљани, извешће концерт под називом Музички парнас. Концерт реализујемо уз подршку Амбасаде Републике Словеније у Београду.

Програм:
Хенри Персл (1659–1695)
Чакона у ге-молу
Граунд in Gamut
Граунд у це-молу

Франсоа Купрен (1668–1733)
Комади за чембало (избор)
L’Ausoniéne
L’Exquise
Les Petit Moulins à vent
La Raphaèle
Seconde Courante

Жак Дифли (1715–1789)
Комади за чембало (избор)
La Forqueray
Medée
Rondeau in d
La Felix
La Boucon
Chaconne

Клод Бенињ Балбастр (1724–1799)
Комади за чембало (избор)
La de Caze
La D’Hericourt
La Monmartel ou la Brunoys
La Suzanne

Биографија:
Мартина Околиш jе дипломирала на Академији за музику у Љубљани, прво на одсеку за музичку педагогију, а потом на одсеку за клавијатурне инструменте – смер оргуље, и као прва чембалисткиња новонасталог Одсека за рану музику је магистрирала са дипломом summa cum laude у класи Егона Михајловића.
Радила је као корепетитор (клавир и оргуље), а учествовала је и у међународним летњим школама. Наступила је као солиста у Словенији и Италији. Учествовала је на бројним концертима Музичке омладине Словеније. Као солиста је наступила са Оркестром опере и балета СНГ Љубљана изводећи Концерт за оргуље, гудачки оркестар и тимпане Ф. Пуленка у Сали Словеначке филхармоније.
Као чембалисткиња је учествовала на фестивалу историјске музике и плеса Musica Locopolitana. Као чланица Барокног оркестра Академије за музику (корепетитор, асистент диригента) је учествовала у бројним пројектима. Тако је наступала са Камерним гудачким оркестром и Оркестром хармоника Академије. Чланица је барокног квартета Hymnia, с којим је наступала на концертима у оквиру Европске престонице културе и многим другим. Исти квартет је за своја достигнућа добио Прешернову награду Академије за музику. Такође наступа у дуу са чембалистом Егоном Михајловићем. Као предавач је учествовала на Првој међународној Чембалијади у Љубљани (2015). Одржала је неколико значајних концерата као солиста и као корепетитор. Била је корепетитор на Међународној летњој школи и Фестивалу ране музике у Љубљани.
Као наставница клавира, оргуља и чембала предавала је у Музичкој школи Радовљица и у Цељу. Од 2014. године је доцент за чембало Е. Михајловић на Академији за музику у Љубљани, где предаје изборни предмет чембало.

Loading...