16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: МИЛАН ПОПОВИЋ

14.11.2019., 19:00

Програм под називом Вертиго! – музика за транс и(ли) релаксацију извешће домаћи чембалиста Милан Поповић, доцент за уметничку област чембала на Полиинструменталној катедри Факултета музичке уметности у Београду.

Програм:
Жозеф-Никола-Панкрас Роје (1705–1755)
Прва свеска комада за чембало (избор)
L’Aimable (Љупка)
Le Vertigo (Вртоглавица)
La Sensible (Осећајна)
La Marche des Scythes (Марш Скиита)

Падре Антонио Солер (1729–1783)
Фанданго

Емил Петровић (1930–2011)
Аутопортрет музичара у четири маске
Toccata

Gavotte (hommage a S. Prokofieff)
Sarabande (sur le nom de M. Ravel)
Gigue

Ђерђ Лигети (1923–2006)
Passacaglia ungherese

Continuum

Биографија:
Милан Поповић је чембалиста и пијаниста, активан као солиста и камерни музичар, клавирски и континуо сарадник. На Факултету музичке уметности у Београду је завршио основне студије клавира и чембала. Завршио је и специјалистичке, као и докторске студије чембала под менторством проф. Зорице Ћетковић. Током школовања се константно усавршавао на курсевима клавира и чембала. Похађао је курсеве на Међународном фестивалу Ars Vivendi Clavicembalum – Чембало, жива уметност у Београду и учествовао у раду Барокне радионице Предрага Нововића. Две године је био стипендиста Аустријске барокне академије из Гмундена. Међу професорима код којих се усавршавао су Марија Луиза Балдазари, Ерих Тракслер, Зигберт Рампе (Немачка), Ан Мари Дрaгосиц (Аустрија), Ежен Микеланђели (Аустрија), Егон Михајловић (Немачка), Бландин Рану (Француска), Жори Виникур (САД) и др. Добитник је награда лауреата, првих и других награда на бројним пијанистичким такмичењима домаћег и међународног карактера.
Гостовао је на музичким фестивалима у земљи и иностранству (Ars Vivendi Clavicembalum, Тригонале, Aestas Musica, Фестивал ране музике), на којима је одржао више реситала солистичке и камерне музике. Осим редовних наступа у земљи, остварио је концертне реситале и гостовања као солиста и камерни музичар у Хрватској, Аустрији, Бугарској и Шпанији. Понео је титулу Талента Фестивала Тригонале 2011.
Као солиста је наступао са Уметничким ансамблом Војске Србије Станислав Бинички, као и са Оркестром ФМУ. Био је сарадник Симфонијског оркестра РТС-а, сарадник УА Станислав Бинички, официјелни континуо сарадник барокног оркестра Aestas и барокног оркестра Нове београдске опере. Члан је ансамбла за стару музику Теменос и камерног дуа КМД.
Снимци његових концерата су емитовани на програмима Радио Београда. Снимао је и за Аустријски радио (ORF).
Иницијатор је и уметнички координатор манифестације Дани старе музике на ФМУ, која се уз подршку Европске мреже за стару музику одржава од 2013. године.
Доцент је за уметничку област чембала на Полиинструменталној катедри ФМУ у Београду и ангажован у настави при Катедри за камерну музику истог факултета. Био је гостујући професор и предавач на Универзитету Слобомир П (БиХ) и Високом конзерваторијуму за музику у Вигу (Шпанија).

 

 

Loading...