16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: МИЛАНА ДРОБАЦ и АНА МАРИЈА КРАЈНЦ

10.11.2019., 19:00

Талентоване и вишеструко награђиване музичарке су сарадњу започеле као студенткиње на Одсеку за рану музику Академије за музику у Љубљани. Београдској публици представљају дела за дуо траверзо флаута и чембало, као и за чембало соло, д’Англбера и Баха.

Програм:
Жан-Анри д’Англбер (1629–1691)
Свита бр. 2 у ге–молу
Prelude
Allemande
Courante
Seconde courante
Sarabande
Gigue
Galliarde
Passacaille

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Соната за барокну флауту и басо континуо у е-молу, BWV 1034
Adagio ma non tanto
Allegro
Andante
Allegro

Партита за чембало у е–молу, BWV 830
Toccata
Allemande
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di gavotta
Gigue

Биографије:
Милана Дробац (Београд, 1993) је завршила Основну и СМШ Станковић у Београду. Током школовања је остварила запажене резултате на републичким и међународним такмичењима. Била је стипендиста Лејди талент скул коју организује Секретаријат за културу Београда. Добитница је награде Доситеја за постигнуте изузетне резултате остварене на такмичењима, а коју додељује Фонд за младе таленте Министарства омладине и спорта РС.
На ФМУ у Београду је завршила прву годину у класи М.Симоновића, а студије је наставила на Академији за музику у Љубљани, где је завршила основне и магистарске студије. Стручно се усавршавала на Конзерваторијуму Тито Скипа у Лећу (Италија) у класи Л. Бисантија. Усавршавала је и свирање барокне флауте (траверсо) у класи Лучије Ризело. Као солиста и прва флаута симфонијског оркестра Академије Тито Скипа и Оркестра флаута исте Академије, наступала је на бројним концертима широм Италије.
Од награда које је освојила се издвајају прва награда, златна плакета и специјална награда (солистички концерт уз пренос на Јавном сервису Словеније) на Међународном такмичењу Свирел (2015), прва награда у категорији флаута и примо премио асолуто као најбољи млади уметник у свим категоријама и инструментима на Међународном такмичењу Ерик Сати (2016), као и прва и специјална награда на међународном такмичењу Vittoria de  Donno (2018).
Као један од најуспешнијих полазника мајсторског курса Фалаут кампус који се одржава у Салерну, проглашена је за најталентованију младу флаутисткињу.

Ана Марија Крајнц (Љубљана, 1999) је завршила основну музичку школу за клавир у класи Наташе Лазић а средњу школу у класи Ларисе Чањи. Потом је завршила нижу музичку школу за оргуље у класи Симона Јагра. Тренутно је друга година основних студија чембала на Академији за музику у Љубљани у класи Егона Михајловића.
Учествовала је на бројним такмичењима и освојила награде као што су друге награде на међународном такмичењу Даворин Јенко у Београду (2014), на Корошком клавирском такмичењу (2013), на државном такмичењу Темсиг у Љубљани (2015), на којем је освојила и награду за оргуље (2014). На међународном такмичењу Сонус у Крижевцима (2017) је освојила друго место и награду за најбоље извођење седам Брамсових Фантазија, оп. 116. На Бањалучком биеналу је освојила прву награду (2017). Са триом Clarioso је освојила другу награду на државном такмичењу Темсиг (2017).
Учествовала је на бројним мајсторским курсевима. Као камерни музичар на оргуљама и клавиру сарађивала је са хоровима, као што су вокална група Ин спириту и Форте. Заједно са виолинисткињом Евом Вречко је извела концерт у склопу циклуса Веспере музике у Цељу (2017). Од ове године Ана Марија Крајнц и флаутисткиња Милана Дробац свирају заједно као дуо и одржале су солисткичке концерте у Цељу и Љубљани.

Loading...