16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: MILANA DROBAC i ANA MARIJA KRAJNC

10.11.2019., 19:00

Talentovane i višestruko nagrađivane muzičarke su saradnju započele kao studentkinje na Odseku za ranu muziku Akademije za muziku u Ljubljani. Beogradskoj publici predstavljaju dela za duo traverzo flauta i čembalo, kao i za čembalo solo, d’Anglbera i Baha.

Program:
Žan-Anri d’Anglber (1629–1691)
Svita br. 2 u ge–molu
Prelude
Allemande
Courante
Seconde courante
Sarabande
Gigue
Galliarde
Passacaille

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Sonata za baroknu flautu i baso kontinuo u e-molu, BWV 1034
Adagio ma non tanto
Allegro
Andante
Allegro

Partita za čembalo u e–molu, BWV 830
Toccata
Allemande
Corrente
Air
Sarabande
Tempo di gavotta
Gigue

Biografije:
Milana Drobac (Beograd, 1993) je završila Osnovnu i SMŠ Stanković u Beogradu. Tokom školovanja je ostvarila zapažene rezultate na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Bila je stipendista Lejdi talent skul koju organizuje Sekretarijat za kulturu Beograda. Dobitnica je nagrade Dositeja za postignute izuzetne rezultate ostvarene na takmičenjima, a koju dodeljuje Fond za mlade talente Ministarstva omladine i sporta RS.
Na FMU u Beogradu je završila prvu godinu u klasi M.Simonovića, a studije je nastavila na Akademiji za muziku u Ljubljani, gde je završila osnovne i magistarske studije. Stručno se usavršavala na Konzervatorijumu Tito Skipa u Leću (Italija) u klasi L. Bisantija. Usavršavala je i sviranje barokne flaute (traverso) u klasi Lučije Rizelo. Kao solista i prva flauta simfonijskog orkestra Akademije Tito Skipa i Orkestra flauta iste Akademije, nastupala je na brojnim koncertima širom Italije.
Od nagrada koje je osvojila se izdvajaju prva nagrada, zlatna plaketa i specijalna nagrada (solistički koncert uz prenos na Javnom servisu Slovenije) na Međunarodnom takmičenju Svirel (2015), prva nagrada u kategoriji flauta i primo premio asoluto kao najbolji mladi umetnik u svim kategorijama i instrumentima na Međunarodnom takmičenju Erik Sati (2016), kao i prva i specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju Vittoria de  Donno (2018).
Kao jedan od najuspešnijih polaznika majstorskog kursa Falaut kampus koji se održava u Salernu, proglašena je za najtalentovaniju mladu flautistkinju.

Ana Marija Krajnc (Ljubljana, 1999) je završila osnovnu muzičku školu za klavir u klasi Nataše Lazić a srednju školu u klasi Larise Čanji. Potom je završila nižu muzičku školu za orgulje u klasi Simona Jagra. Trenutno je druga godina osnovnih studija čembala na Akademiji za muziku u Ljubljani u klasi Egona Mihajlovića.
Učestvovala je na brojnim takmičenjima i osvojila nagrade kao što su druge nagrade na međunarodnom takmičenju Davorin Jenko u Beogradu (2014), na Koroškom klavirskom takmičenju (2013), na državnom takmičenju Temsig u Ljubljani (2015), na kojem je osvojila i nagradu za orgulje (2014). Na međunarodnom takmičenju Sonus u Križevcima (2017) je osvojila drugo mesto i nagradu za najbolje izvođenje sedam Bramsovih Fantazija, op. 116. Na Banjalučkom bienalu je osvojila prvu nagradu (2017). Sa triom Clarioso je osvojila drugu nagradu na državnom takmičenju Temsig (2017).
Učestvovala je na brojnim majstorskim kursevima. Kao kamerni muzičar na orguljama i klaviru sarađivala je sa horovima, kao što su vokalna grupa In spiritu i Forte. Zajedno sa violinistkinjom Evom Vrečko je izvela koncert u sklopu ciklusa Vespere muzike u Celju (2017). Od ove godine Ana Marija Krajnc i flautistkinja Milana Drobac sviraju zajedno kao duo i održale su solistkičke koncerte u Celju i Ljubljani.

Loading...