16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: NOVAJA GOLANDIJA

06.11.2019., 19:00

Koncert pod nazivom Put u 18. vek izvešće članovi ruskog ansambla Novaja Golandija: Pavel Andrejev, traverzo flauta, Julija Lurje, barokna violina i Mihail Bleher, čembalo. Sastav dolazi iz Sankt Peterburga i izvode baroknu muziku na istorijski insformisan način još od 1989. godine. Jedan je od najstarijih kamernih ansambala ovog tipa u Rusiji.

Program:
Antonio Vivaldi (1678–1741)
Trio sonata u De–duru, RV 84
Allegro
Andante
Allegro

Žan-Filip Ramo (1683–1764)
Koncert br. 5 iz Koncertnih komada za čembalo
La Forqueray
La Cupis

La Marais

Luiđi Madonis (1700–1767)
Fragmenti Sonate br. 5 iz zbirke 12 sonata za violinu i bas
Fuga – Allegretto

Žak Oteter (1674–1763)
Svita u Ge–duru, op. 2/3 (izbor)
Allemande – La Cascade de St. Cloud
Rondeau – Le Plaintif
Menuet – Le Mignon
Gigue – L’Italienne

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Affettuoso iz Brandenburškog koncerta br. 5, BWV 1050

Arkanđelo Koreli (1653–1713)
Sonata La Folia, op. 5/12 (aranžman za flautu i baso kontinuo)

Biografija:
Ansambl Novaja Golandija (Novaя Gollandiя) je sastav muzičara iz Sankt Peterburga koji izvode baroknu muziku na istorijski insformisan način još od 1989. godine i jedan je od najstarijih kamernih ansambala ovog tipa u Rusiji. Stalni članovi ansambla su Pavel Andrejev (traverzo flauta), Julija Lurje (barokna violina i viola da gamba), Mihail Bleher (čembalo), a sarađuju sa brojnim umetnicima kao što su Anton Andrejev, Denis Bistrov, Konstantin Jakovljev, Aleksej Popov i drugi.
Ansambl Novaja Golandija oživljava zvuk evropske muzike od perioda renesanse do klasičnog perioda zahvaljujući istorijskim istraživanjima i upotrebi autentičnih periodnih instrumenata. Od osnivanja, muzičari su uspostavili blisku saradnju sa Muzejom muzike u dvorcu Šeremetjevih u Sankt Peterburgu. Članovi ansambla snimaju muziku koristeći instrumente iz muzeja, sprovode istraživanja bazirana na istorijskom muzejskom materijalu i učestvuju u planiranju i organizaciji izložbi. Od 2000. godine jednom mesečo nastupaju u muzeju u okviru serije koncerata Muzički petak Barona fon Štakelberga posvećenoj prikazivanju različitih instrumenata, predstavljanju kompozitora, kao i retko izvođene muzike.
Tokom godina, ansambl Novaja Golandija je postao poznat u Rusiji, gostovao je širom Evrope i nastupao na brojnim međunarodnim festivalima. Dobitnik je priznanja na Moskovskog festivala rane muzike i redovno učestvuju u zajedničkim nastupima sa Baroknim orkestrom Talina, ansamblom Cantores Vagantes i drugim baroknim sastavima iz Nemačke, Italije, Finske, Letonije, Litvanije, Estonije i Poljske.
Diskografiju Ansambla čine naslovi Vivaldi – Šest koncerata za kamerni ansambl, Oteter – Šest trio-sonata, Muzej muzike, Stara muzika na starim instrumetnima (Muzika na dvoru Luja XIV, J. S. Bah – Tri svite za violončelo solo i Bah – Biber – Vitali, čakone i pasakalje za violinu.

Više informacija o ansamblu

Loading...