16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: НОВАЈА ГОЛАНДИЈА

06.11.2019., 19:00

Концерт под називом Пут у 18. век извешће чланови руског ансамбла Новаја Голандија: Павел Андрејев, траверзо флаута, Јулија Лурје, барокна виолина и Михаил Блехер, чембало. Састав долази из Санкт Петербурга и изводе барокну музику на историјски инсформисан начин још од 1989. године. Један је од најстаријих камерних ансамбала овог типа у Русији.

Програм:
Антонио Вивалди (1678–1741)
Трио соната у Де–дуру, RV 84
Allegro
Andante
Allegro

Жан-Филип Рамо (1683–1764)
Концерт бр. 5 из Концертних комада за чембало
La Forqueray
La Cupis

La Marais

Луиђи Мадонис (1700–1767)
Фрагменти Сонате бр. 5 из збирке 12 соната за виолину и бас
Fuga – Allegretto

Жак Отетер (1674–1763)
Свита у Ге–дуру, оп. 2/3 (избор)
Allemande – La Cascade de St. Cloud
Rondeau – Le Plaintif
Menuet – Le Mignon
Gigue – L’Italienne

Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Affettuoso из Бранденбуршког концерта бр. 5, BWV 1050

Арканђело Корели (1653–1713)
Соната La Folia, оп. 5/12 (аранжман за флауту и басо континуо)

Биографија:
Ансамбл Новаја Голандија (Новая Голландия) је састав музичара из Санкт Петербурга који изводе барокну музику на историјски инсформисан начин још од 1989. године и један је од најстаријих камерних ансамбала овог типа у Русији. Стални чланови ансамбла су Павел Андрејев (траверзо флаута), Јулија Лурје (барокна виолина и виола да гамба), Михаил Блехер (чембало), а сарађују са бројним уметницима као што су Антон Андрејев, Денис Бистров, Константин Јаковљев, Алексеј Попов и други.
Ансамбл Новаја Голандија оживљава звук европске музике од периода ренесансе до класичног периода захваљујући историјским истраживањима и употреби аутентичних периодних инструмената. Од оснивања, музичари су успоставили блиску сарадњу са Музејом музике у дворцу Шереметјевих у Санкт Петербургу. Чланови ансамбла снимају музику користећи инструменте из музеја, спроводе истраживања базирана на историјском музејском материјалу и учествују у планирању и организацији изложби. Од 2000. године једном месечо наступају у музеју у оквиру серије концерата Музички петак Барона фон Штакелберга посвећеној приказивању различитих инструмената, представљању композитора, као и ретко извођене музике.
Током година, ансамбл Новаја Голандија је постао познат у Русији, гостовао је широм Европе и наступао на бројним међународним фестивалима. Добитник је признања на Московског фестивала ране музике и редовно учествују у заједничким наступима са Барокним оркестром Талина, ансамблом Cantores Vagantes и другим барокним саставима из Немачке, Италије, Финске, Летоније, Литваније, Естоније и Пољске.
Дискографију Ансамбла чине наслови Вивалди – Шест концерата за камерни ансамбл, Отетер – Шест трио-соната, Музеј музике, Стара музика на старим инструметнима (Музика на двору Луја XIV, Ј. С. Бах – Три свите за виолончело соло и Бах – Бибер – Витали, чаконе и пасакаље за виолину.

Више информација о ансамблу

Loading...