16. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“: ISIDORA KUZMANOVIĆ

09.11.2019., 19:00

Domaća čembalistkinja Isidora Kuzmanović izvešće program pod nazivom Zvezdani koraci. U 18. veku razvijaju se tehnička svojstva čembala, što dovodi do razvoja idiomatskog intrumentalnog jezika čembala. U francuskoj, nemačkoj i italijanskoj baroknoj čembalističkoj literaturi ovog doba prisutna je različitost u svakom smislu. No, ipak sva dela nose jednu zajedničku osobinu, a to je predstavljanje čembala u svetlu moćnog i virtuoznog istrumenta.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Koncert za čembalo u de–molu br. 3, BWV 974 (prema Koncertu u de–molu obou, gudače i baso kontinuo Alesandra Marčela)
Andante
Adagio
Presto

Koncert za čembalo u Ef – duru br. 7,  BWV 978 (prema Koncertu za violinu, gudače i baso kontinuo u Ge–duru, op. 3/3)
Allegro
Largo
Allegro

Karl Filip Emanuel Bah (1714–1788)
Fantazija u Ce–duru, Wq 59/6

Antoan Forkre (1672–1745) / Žan-Batist Forkre (1699–1782)
Svita br. 5 u ce–molu iz Komada za čembalo Forkrea sina prema Komadima za violu Forkrea oca
La Rameau
La Guignon
La  Lèon
La Boisson
La Montigni
La Sylva
Jupiter

 

Biografija:
Isidora Kuzmanović (Beograd, 1987) je diplomirala klavir (klasa prof. Branko Penčić) i čembalo (klase prof. Miloš Petrović i Zorica Ćetković) na FMU u Beogradu. Na istom fakultetu u okviru doktorskih studija čembala istraživala je mogućnosti interpretacije transkripcija u okviru teze Nove mogućnosti interpretacije transkripcija za čembalo francuskih i nemačkih autora 17, 18.i 21. veka. Sa 16 godina je počela da svira čembalo u klasi prof. Svetlane Stojanović-Kutlača u SMŠ Josip Slavenski. Godine 2017. je, sa najvišim ocenama, završila dvogodišnje specijalističke studije čembala na Konzervatorijumu za muziku i ples u Strazburu u klasi prof Alin Zilberajh Žester (Aline Zylberajch Gester). U toku školovanja se usavršavala na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu.
Kao stipendista FMU pohađala je (2014) letnji kurs Austrijske barokne akademije u Gmundenu, gde je dobila nagradu u kategoriji čembalo-solo, kao i u kategoriji generalbas, koji dodeljuje stručni žiri Austrijske barokne akademije, za postignut najveći napredak i uspeh na kursu. Takođe je dobila i stipendiju za pohađanje istog kursa naredne godine od strane Austrijske barokne akademije.
Zajedno sa kamernim baroknim kvartetom je osvojila je prvu nagradu na republičkom takmičenju u kategoriji kamerne muzike (2005).
Nastupila je zajedno sa Jovanom Kolundžijom i Omladinskim festivalskim orkestrom u okviru festivala BEMUS 2011. godine. Održala je solističke koncerte u okviru manifestacije Dani stare muzike na FMU, festivala Čembalo, živa umetnost i Festivala rane muzike.
Stalno je zaposleni profesor klavira u MŠ Josip Slavenski.

 

 

 

Loading...