16. међународни фестивал „Чембало, жива уметност“: ИСИДОРА КУЗМАНОВИЋ

09.11.2019., 19:00

Домаћа чембалисткиња Исидора Кузмановић извешће програм под називом Звездани кораци. У 18. веку развијају се техничка својства чембала, што доводи до развоја идиоматског интрументалног језика чембала. У француској, немачкој и италијанској барокној чембалистичкој литератури овог доба присутна је различитост у сваком смислу. Но, ипак сва дела носе једну заједничку особину, а то је представљање чембала у светлу моћног и виртуозног иструмента.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Концерт за чембало у де–молу бр. 3, BWV 974 (према Концерту у де–молу обоу, гудаче и басо континуо Алесандра Марчела)
Andante
Adagio
Presto

Концерт за чембало у Еф – дуру бр. 7,  BWV 978 (према Концерту за виолину, гудаче и басо континуо у Ге–дуру, оп. 3/3)
Аllegro
Largo
Allegro

Карл Филип Емануел Бах (1714–1788)
Фантазија у Це–дуру, Wq 59/6

Антоан Форкре (1672–1745) / Жан-Батист Форкре (1699–1782)
Свита бр. 5 у це–молу из Комада за чембало Форкреа сина према Комадима за виолу Форкреа оца
La Rameau
La Guignon
La  Lèon
La Boisson
La Montigni
La Sylva
Jupiter

 

Биографија:
Исидора Кузмановић (Београд, 1987) је дипломирала клавир (класа проф. Бранко Пенчић) и чембало (класе проф. Милош Петровић и Зорица Ћетковић) на ФМУ у Београду. На истом факултету у оквиру докторских студија чембала истраживала је могућности интерпретације транскрипција у оквиру тезе Нове могућности интерпретације транскрипција за чембало француских и немачких аутора 17, 18.и 21. века. Са 16 година је почела да свира чембало у класи проф. Светлане Стојановић-Кутлача у СМШ Јосип Славенски. Године 2017. је, са највишим оценама, завршила двогодишње специјалистичке студије чембала на Конзерваторијуму за музику и плес у Стразбуру у класи проф Алин Зилберајх Жестер (Aline Zylberajch Gester). У току школовања се усавршавала на мајсторским курсевима у земљи и иностранству.
Као стипендиста ФМУ похађала је (2014) летњи курс Аустријске барокне академије у Гмундену, где је добила награду у категорији чембало-соло, као и у категорији генералбас, који додељује стручни жири Аустријске барокне академије, за постигнут највећи напредак и успех на курсу. Такође је добила и стипендију за похађање истог курса наредне године од стране Аустријске барокне академије.
Заједно са камерним барокним квартетом је освојила је прву награду на републичком такмичењу у категорији камерне музике (2005).
Наступила је заједно са Јованом Колунџијом и Омладинским фестивалским оркестром у оквиру фестивала БЕМУС 2011. године. Одржала је солистичке концерте у оквиру манифестације Дани старе музике на ФМУ, фестивала Чембало, жива уметност и Фестивала ране музике.
Стално је запослени професор клавира у МШ Јосип Славенски.

 

 

 

Loading...